Ухвала
від 12.02.2024 по справі 644/876/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

12.02.2024 Суддя Бугера О. В..

Справа № 644/876/24

Провадження № 2-о/644/54/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2024 року суддя Орджонікідзевського районного суду м.Харкова Бугера О.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересована особа Орган опіки та піклування Шевченківської селищної військової адміністрації, -

УСТАНОВИВ:

Заявником подано до суду відповідну заяву про визнання недієздатним його брата ОСОБА_2 , призначення його опікуном.

Відповідно до вимог ч.ч.1, 2 ст. 295 ЦПК України заява про визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, відповідно до вимог ч.1 ст. 296 ЦПК України заяву про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подано членами її сім`ї, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Заява подана до суду за місцем реєстрації ОСОБА_2 , що зареєстрований АДРЕСА_1 , з урахуванням вимог зміни підсудності Шевченківського районного суду Харківської області на Орджонікідзевський районний суд м. Харкова. Заява подана братом особи.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи. Відповідно до вимог ч.ч.4, 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктом 1 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних, за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції.

Враховуючи наведене, оскільки в заяві ставиться питання про визнання особи недієздатною, адвокат не залучений, суд вважає за необхідне при відкритті провадження у справі, залучити до участі у справі двох присяжних та адвоката через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги, а також особу, щодо якої ставиться питання про визнання недієздатною.

Відповідно до ч.1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Враховуючи, що відповідного подання до суду не надавалось, зобов`язати орган опіки та піклування надати суду відповідне подання суд не має підстав, оскільки це є виключно повноваженнями органу опіки, суд вважає за необхідне зобов`язати надати суду інформацію чи вирішувалось питання доцільності призначення опікуном ОСОБА_1 у разі визнання ОСОБА_2 , недієздатним.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 293, 299, 300 ЦПК України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та

встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересована особа Орган опіки та піклування Шевченківської селищної військової адміністрації, до розгляду та відкрити провадження по справі.

Призначити справу до розгляду у відкритому судовому засіданні в приміщенні Орджонікідзевського районного суду м.Харкова, що розташовано за адресою місто Харків, проспект Архітектора Альошина, 7, на 12.30 годину 06.03.2024 року, з викликом заявника, представника заінтересованої особи.

Розгляд справи проводити у складі головуючого судді та двох присяжних, яких визначити в порядку визначеному ст. 33 ЦПК України.

Залучити до участі у справі у якості заінтересованої особи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Доручити Харківському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, призначити адвоката Довгалю Віталію Олександровичу, ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрований АДРЕСА_1 , відповідно до п. 24 ч.1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», як особі, стосовно якої суд розглядає справу про визнання фізичної особи недієздатною, на час розгляду справи в суді.

Зобов`язати КНП «Шевченківська центральна районна лікарня» Шевченківської селищної ради, що розташована за адресою вулиця Бубліченка, 15, смт. Шевченкове, Куп`янського району, Харківської області, надати суду амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрований АДРЕСА_1 , для вирішення питання про призначення та проведення психіатричної експертизи.

Копію ухвали, копію заяви та доданих документів, надіслати заінтересованим особам, копію ухвали надіслати заявнику.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки: http://og.hr.court.gov.ua /sud2029/

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.В.Бугера

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116913463
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —644/876/24

Рішення від 01.07.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні