Ухвала
від 06.03.2024 по справі 644/876/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

06.03.2024 Суддя Бугера О. В..

Справа № 644/876/24

Провадження № 2-о/644/54/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2024 року Орджонікідзевський районний суд м. Харкова

в складі: головуючогосудді Бугери О.В.,

присяжних Чужданової А.І., Скриннікова В.С.,

за участю секретаря судового засідання Радченко І.Ю.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника ОСОБА_2 - адвоката Шандули О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересована особа Орган опіки та піклування Шевченківської селищної військової адміністрації, ОСОБА_2 ,-

УСТАНОВИВ:

Заявником подано до суду відповідну заяву про визнання недієздатним його брата ОСОБА_2 , призначення його опікуном.

В судовому засіданні заявник просив призначити у справі судову психіатричну експертизу, оскільки ОСОБА_2 є його братом, є особою з інвалідністю 1 групи, потребує постійного стороннього догляду та нагляду. Зазначав, що брат самостійно може обслуговувати себе, сам розігріти поїсти, сходити в магазин, але із запискою від батьків та грошима, останнім часом почали спостерігатись періоди його емоційного напруження та збудження, є потреба у вживанні ліків, які прописала сімейний лікар, перебуває на обліку у лікаря психіатра. Батьки раніше питання про визнання брата недієздатним не ставили, наразі вони за станом здоров`я вже не в змозі виконувати догляд за братом.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 адвокат Шандула О.О. проти задоволення клопотання не заперечував. Представник заінтересованої особи Шевченківської селищної військової адміністрації Куп`янського району Харківської області Ковалевський А.В., подав суду заяву та просив провести розгляд справи за їх відсутності. Було забезпечено участь в судовому засіданні ОСОБА_2 , з метою візуалізації особи, в судовому засіданні заінтересована особа погодилась із думкою його адвоката та заявника.

Суд, вислухавши доводи сторін, встановив наступне.

Заявник у справі є братом ОСОБА_2 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю 1 групи з дитинства, потребує постійного догляду та нагляду, про що свідчить копія довідки до акту огляду МСЕК від 07.07.1999 року, що видана безстроково, є непрацездатною особою, потребує постійного стороннього догляду та нагляду.

Відповідно до вимог ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

З метою встановлення стану психічного здоров`я є необхідним призначити судово-психіатричну експертизу.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 260, 298 ЦПК України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Призначитиу цивільнійсправі зазаявою ОСОБА_1 про визнанняособи недієздатноюта встановленнянад неюопіки тапризначення опікуна,заінтересована особаОрган опікита піклуванняШевченківської селищноївійськової адміністрації, ОСОБА_2 ,- судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням, якщо страждає, то яким ?

2) Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого психічного розладу здоров`я, значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», попередивши експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384,385 КК України.

Зобов`язати КНП «Шевченківська центральна районна лікарня» Шевченківської селищної ради, що розташована за адресою вулиця Бубліченка, 15, смт. Шевченкове, Куп`янського району, Харківської області, надати суду амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрований АДРЕСА_1 , для надання в розпорядження експертів при проведенні психіатричної експертизи.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий: суддя О.В.Бугера

Присяжні - А.І. Чужданова

В.С. Скринніков

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117460276
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —644/876/24

Рішення від 01.07.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні