Рішення
від 01.07.2024 по справі 644/876/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Суддя Бугера О. В.

Справа № 644/876/24

Провадження № 2-о/644/54/24

01.07.2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 липня 2024року Орджонікідзевський районний суд м. Харкова

в складі: головуючого судді Бугери О.В.,

присяжних Скриннікова В.С., Чужданової А.І.,

за участю секретаря судового засідання Радченко І.Ю.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи Шандула О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки, заінтересована особа: Шевченківська селищна військова адміністрація Куп`янського району Харківської області, ОСОБА_2 , -

УСТАНОВИВ:

09.02.2024 року до суду надійшла відповідна заява. За заявою відкрито провадження та призначено судовий розгляд. Заявник в обґрунтування заяви посилається на те, що він є братом ОСОБА_2 , який є інвалідом 1 групи, раніше недієздатним не визнавався, ним опікувались батьки, але оскільки вони є людьми похилого віку, через значне погіршення стану здоров`я не мають можливості піклуватись про брата. Він фактично проживає разом із батьками та братом, сам здійснює догляд та піклування братом, оскільки у зв`язку із розладом психіки він не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. Просив суд визнати ОСОБА_2 недієздатним, встановити на ним опіку та призначити його опікуном.

В судовому засіданні заявник вимоги заяви підтримав, просив її задовольнити. Суду пояснив, що ОСОБА_2 його рідний брат, серед інших родичів, які є в смт. Шевченкове лише брат батька, який також є одинокою людиною похилого віку, є двоюрідні сестри, але бажання опікатись братом вони не мають, батьки протягом всього життя доглядали брата, але наразі, внаслідок віку, захворювань, їм важко це робити, тому виникла така необхідність. Окрім того, пояснив суду, що він є діючим військовослужбовцем, ще до початку вторгнення він підписав контракт, брав участь із своїм підрозділом в бойових діях на лінії зіткнення, не мав наміру ухилятись, так склались сімейні обставини, батьки попросили про допомогу.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, просив проводити розгляд справи за їх відсутності, надав суду розпорядження про затвердження подання та подання щодо доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 .

Відповідно до вимог ст.299 ЦПК України забезпечено участь ОСОБА_2 , в судовому засіданні назвав своє ім`я, назву селища де проживає, вказав на заявника як на брата, був спокійний, налаштований позитивно, просив щоб його брат ним опікувався, але до іншого спілкування не продуктивний.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 адвокат Шандула О.О. заяву підтримав, вважав, що визнання особи недієздатною буде сприяти реалізації прав його підзахисного, також питання щодо доцільності призначення опікуном саме заявника, брата його довірителя, просив вирішити на розсуд суду.

Суд, вислухавши доводи заявника, представника заінтересованої особи, заінтересованої особи, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає заяву такою, що підлягає задоволенню. Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та /або/ керувати ними.

Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України.

В судовому засіданні встановлено, що заявник у справі є братом ОСОБА_2 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю 1 групи з дитинства, потребує постійного догляду та нагляду, про що свідчить копія довідки до акту огляду МСЕК від 07.07.1999 року, що видана безстроково, є непрацездатною особою, потребує постійного стороннього догляду та нагляду. З пояснень заявника вбачається, що він просить визнати брата недієздатним та встановити над ним опіку, оскільки він не має можливості самостійно приймати рішення, не усвідомлює значення своїх дій.

В рамках справи за клопотанням заявника було проведено судово-психіатричну експертизу, відповідно до висновку якої за № 306 від 30.04.2024 року вбачається, що ОСОБА_2 на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі помірної розумової відсталості. ОСОБА_2 на теперішній час, відповідно до свого психічного стану, нездатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За таких обставин суд вважає є всі підстави для визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення над ним опіки.

Відповідно до ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною. Суд призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно доч.1ст.300ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до подання опікунської ради при виконавчому комітету Шевченківської селищної ради щодо доцільності призначення опікуна недієздатній особі вбачається, що до опікунської ради надійшла заява ОСОБА_1 , з відповідним пакетом документів. Було проведено обстеження матеріально-побутових умов проживання ОСОБА_1 , встановлено, що він проживає в будинку батьків, у будинку встановлено газове опалення, є всі комунальні зручності, належні умови для проживання. Заявник проживає разом із батьками та братом. ОСОБА_2 має окрему кімнату, забезпечений усім необхідним, на даний час ним опікуються його батьки, які за станом здоров`я надалі не можуть за ним доглядати. 28.05.2024 року відбулось засідання опікунської ради та після дослідження всіх обставин опікунська рада вважала, що ОСОБА_1 може бути призначений опікуном над своїм рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у випадку визнання судом його недієздатним.

Судом враховано надані довідки КНП «Шевченківський центр первинної медико-санітарної допомоги» Шевченківської селищної ради, щодо потреби періодичного амбулаторного та стаціонарного лікування 1-2 рази на рік ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , відомості про ряд хронічних захворювань батьків заявника та заінтересованої особи, та їх заяви до Шевченківської селищної військової адміністрації щодо не можливості здійснювати опіку над сином ОСОБА_5 саме внаслідок похилого віку та наявності безліч захворювань та надання згоди на те, щоб над ним опікувався ОСОБА_6 , їх старший син.

Враховуючи наведене, суд вважає за можливе призначити заявника опікуном.

На підставі наведеного, керуючись ст. 39, 60 ЦК України, ст. ст. 264-265, 293, 295, 299, 300, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , - задовольнити. Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження с-ще Шевченкове, Шевченківського району, Харківської області, що зареєстрований та проживає за адресою АДРЕСА_1 , та встановити над ним опіку.

Відповідно до ч.6 ст.300 ЦПК України встановити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною 2 роки. Подання органу опіки та піклування про призначення опікуна задовольнити. Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Повний текст рішення виготовлений та проголошений 01.07.2024 року. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

Головуючий: суддя О.В.Бугера

Присяжні - Скринніков В.С.

Чужданова А.І.

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення01.07.2024
Оприлюднено02.07.2024
Номер документу120076640
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —644/876/24

Рішення від 01.07.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні