Ухвала
від 12.02.2024 по справі 590/91/24
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 590/91/24

Провадження № 2-о/590/11/24

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

12 лютого 2024 року смт. Ямпіль

Суддя Ямпільського районного суду Сумської області Деркач І.М., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за заявою ОСОБА_1 (зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Виконавчий комітет Ямпільської селищної ради Шосткинського району Сумської області (адреса місцезнаходження: б-р Ювілейний, буд. 1, смт.Ямпіль, Шосткинського району Сумської області), про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

установив:

До Ямпільського районного суду Сумської області надійшла заява ОСОБА_1 , яку подано представником адвокатом Мовчан Романом Анатолійовичем (ордер серія АО №1115205 від 02.02.2024), заінтересована особа: Виконавчий комітет Ямпільської селищної ради Шосткинського району Сумської області (адреса місцезнаходження: б-р Ювілейний, буд. 1, смт.Ямпіль, Шосткинського району Сумської області) в якій просить визнати ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , (який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) недієздатним, встановити над ним опіку і за поданням органу опіки та піклування призначити ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном ОСОБА_2 .

Дослідивши заяву та додані матеріали встановлено, що даний позов не відповідає вимогам ст. 175 та ст. 177ЦПК Україниз таких підстав.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні у нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Частиною першою статті 299 ЦПК України, визначено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Однак заява про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна подана до суду без дотримання вимог ч. 1 ст. 299 ЦПК України, так як особу, щодо якої заявлена вимога про визнання її недієздатною, не зазначено заінтересованою особою.

Крім, того відповідно до ч. 3 ст. 297 ЦПК України у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ч.1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Доказів на підтвердження того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , страждає на вказаний психічний розлад, на день подання заяви, суду не надано. Обмеження особи у здатності самостійно обслуговувати себе та потребування сторонньої допомоги не свідчать самі по собі про наявність саме психічного розладу. Матеріали справи не містять відомості про перебування ОСОБА_2 на психіатричному обліку у медичній установі у зв`язку із психічним розладом, або звернення за психіатричною допомогою та лікування у закладі з надання психіатричної допомоги.

Для усунення недоліків заявникові необхідно належним чином обґрунтувати підстави для визнання особи недієздатною, викласти обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними та надати відповідні докази, або заявити клопотання про витребування доказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд вирішує питання щодо призначення над недієздатною особою піклувальника або опікуна не інакше, як за поданням органу опіки та піклування. Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий порядок призначення над недієздатними особами опіки, а саме за поданням відповідного органу, а не за заявою фізичної особи.

Всупереч зазначеним вимогам закону заявником не додано до заяви подання органу опіки та піклування про можливість призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатною фізичною особою, а також не викладено обставин щодо звернення до органу опіки та піклування для отримання такого подання.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом. Заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Виходячи з наведеного вважаю, що подану заяву необхідно залишити без руху з наданням заявнику строку для усунення вказаних в ухвалі недоліків, а саме: заявнику подати в новій редакції заяву про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна із зазначенням учасника справи - особу, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною та адреси проживання, викладенням обставин, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого ОСОБА_2 не здатен свідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, а також обставин звернення до органу опіки та піклування для отримання подання щодо призначення заявника опікуном.

Керуючись ст. 175,177,185,297 ЦПК України, суд,

постановив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Ямпільської селищної ради Шосткинського району Сумської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, залишити без руху.

Встановити строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків десять днів з дня вручення копії ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання вказаних в ухвалі вимог, заява буде вважатись неподаною та буде повернута заявнику, що не перешкоджає повторному зверненню із аналогічною заявою до суду.

Копію ухвали надіслати заявнику.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://ymp.su.court.gov.ua/sud1820/gromadyanam/csz

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя: І.М. Деркач

СудЯмпільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116915539
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —590/91/24

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні