Ухвала
від 12.02.2024 по справі 683/323/24
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/323/24

2-о/683/35/2024

У Х В А Л А

09 лютого 2024 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області в складі судді Сагайдак І.М., ознайомившись з матеріалами цивільної справи №683/323/24, 2-о/683/35/2024 за заявою ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), поданою його представником адвокатом Бегебою Наталією Миколаївною (місце знаходження: вул. Миру,7/6 м. Старокостянтинів Хмельницької області, 31100), заінтересована особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Миролюбненської сільської ради Хмельницької області (місце знаходження: вул. В. Яневича, 18 с. Миролюбне Хмельницького району Хмельницької області, 31160) про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

встановив:

02 лютого 2024 року представник заявника ОСОБА_1 адвокат Бегеба Н.М. через систему «Електронний суд» в порядку окремого провадження звернулася в суд із заявою і просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити над нею опіку та призначити її опікуном батька ОСОБА_1 .

Ухвалою Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 06 лютого 2024 року заяву ОСОБА_1 ,подану його представником адвокатом Бегебою Н.М.,про визнанняособи недієздатноюта призначенняопікуна булозалишено безруху дляподання досуду новоїредакції заяви,у якійслід буловказати заінтересованихосіб посправі тавідомості проних,визначені у п.2ч.3ст.175ЦПК України.

08 лютого 2024 року представником заявника ОСОБА_1 адвокатом Бегебою Н.М. вказані недоліки було усунуто.

Заява відповідає вимогам, викладеним у статті 297 ЦПК України, підстав для повернення заяви чи відмови у відкритті провадження не має, тому справу слід призначити до судового розгляду в порядку окремого провадження.

Відповідно до ч.5ст.293 ЦПК Україниу випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до ч. 3ст. 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Крім цього, ч.1ст.299 ЦПК Українивизначає, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відтак у справах, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною, обов`язковою є участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, адвокат для представництва інтересів ОСОБА_2 не залучений.

Згідно з п.2 ч.2 ст.13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» безоплатна вторинна правнича допомога включає, зокрема, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно до п.24 ч.1 ст.14 вказаного Закону право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають, зокрема особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

З урахуванням викладеного, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав ОСОБА_2 , суд дійшов висновку доручити Старокостянтинівському місцевомуцентру знадання безоплатноївторинної правовоїдопомогипризначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 під час розгляду даної справи.

Суд зазначає, що збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом (ч. 2ст. 13 ЦПК України).

Відповідно до ч.2ст.294 ЦПК Україниз метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Суд зазначає, що на підтвердження обставин про психічний розлад, до заяви долучено копії довідок медичних установ про захворювання особи, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною, а тому суд вважає за необхідне витребувати у КНП «Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня» медичну картку (історію хвороби) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Керуючись ст.ст.260,293-299 ЦПК України, суд

ухвалив:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), поданою його представником адвокатом Бегебою Наталією Миколаївною (місце знаходження: вул. Миру,7/6 м. Старокостянтинів Хмельницької області, 31100), заінтересована особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Миролюбненської сільської ради Хмельницької області (місце знаходження: вул. В. Яневича, 18 с. Миролюбне Хмельницького району Хмельницької області, 31160) про визнання особи недієздатною та призначення опікуна.

Розгляд справи проводити судом у складі одного судді та двох присяжних за правилами окремого провадження.

Призначити судовий розгляд справи на 10 годину 00 хвилин 07 березня 2024 року в приміщенні Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області (вул. Миру.9 м. Старокостянтинів Хмельницької області, 31100).

Доручити Старокостянтинівськомумісцевому центруз наданнябезоплатної вторинноїправової допомоги(31100, Хмельницька область, м. Старокостянтинів вул. Миру, 36) призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , під час розгляду даної справи.

У судове засідання викликати заявника ОСОБА_1 , його представника ОСОБА_3 , особу, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , її адвоката та представника органу опіки та піклування виконавчого комітету Миролюбненської сільської ради Хмельницької області.

Витребувати у КНП «Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня» (31100, Хмельницька область, м. Старокостянтинів, вул. Захисників України,47) медичну картку (історію хвороби) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яку надати судуу строк до 04 березня 2024 року.

Копію ухвали для виконання надіслати директору Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, керівнику КНП «Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня», заявнику та його представнику до відома, заінтересованій особі надіслати копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Заявнику в зазначене судове засідання надати оригінали документів, доданих до заяви.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України www.sk.km.court.gov.ua

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116917161
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —683/323/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні