Рішення
від 26.04.2024 по справі 683/323/24
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/323/24

2-о/683/35/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Сагайдак І.М.,

присяжних Баліцької І.М., Григорук Ю.О.

секретаря Повзун С.В.

з участю: заявника ОСОБА_1 та його представника

адвоката Бегеби Н.М.

особи, стосовно, якої вирішується питання про визнання її

недієздатною ОСОБА_2 та її представника

адвоката Сердюка В.С.

представника органу опіка та піклування ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Старокостянтинів цивільну справу №683/323/24, 2-о/683/35/2024 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області, про визнання фізичної особи недієздатною,

в с т а н о в и в:

У лютому 2024 року ОСОБА_1 в порядку окремого провадження звернувся в суд із заявою, у якій просить визнати недієздатною свою дочку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обґрунтовуючи заяву ОСОБА_1 вказує, що ОСОБА_2 є його донькою, зареєстрована та проживає разом із ним за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 є особою з інвалідністю І групи з дитинства, страждає на симптоматичну епілепсію з частими судомними нападами, з вираженою грубою затримкою психомоторного розвитку, є розумово відсталою, неконтактною, не здатною самостійно себе обслуговувати. Внаслідок психічного захворювання вона не може самостійно приготувати собі їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо неї, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, самостійно вийти з дому та орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях, тому потребує постійного стороннього догляду та уваги.

У зв`язку із тим, що ОСОБА_2 не усвідомлює значення своїх дій, не може керувати ними, потребує постійного стороннього догляду, просить визнати її недієздатною та призначити їй опікуна.

Заявник також вказує, що він є батьком ОСОБА_2 та проживає разом із донькою, здійснює постійний догляд за нею, забезпечує усім необхідним, однак не може юридично захищати права та інтереси доньки, оскільки 09 січня 2024 року вона стала повнолітньою.

Оскільки він, як батько має можливість дбати про доньку та створювати усі необхідні умови для її проживання, може забезпечити її належним доглядом та лікуванням, тому просить призначити його опікуном доньки.

Ухвалою Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 09 лютого 2024 року у даній справі відкрито провадження та призначено справу до судового розгляду.

Ухвалою Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 07 березня 2024 року у даній справі було призначено судово-психіатричну експертизу, на час проведення якої, провадження у справі зупинялось.

Ухвалою Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 12 квітня 2024 року провадження у даній справі відновлено.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_4 підтримали заявлені вимоги у повному обсязі, просять визнати ОСОБА_2 недієздатною та призначити заявника її опікуном.

Представник ОСОБА_2 , стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною адвокат Сердюк В.С. заяву ОСОБА_1 також підтримав, просить її задовольнити, посилаючись на наявність усіх підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатною.

Представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування виконавчого комітету Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області Сторожук М.О. в судовому засіданні заяву ОСОБА_1 підтримала, просить її задовольнити. Також підтримала подання про призначення заявника опікуном ОСОБА_2 .

Заслухавши учасників процесу, дослідивши надані докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 та ч.2 ст.30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Частиною 1 статті 40 ЦК України визначено, що фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Згідно ч.1 ст.295 ЦПК України заява про визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги (ч.3 ст.296 ЦПК України).

У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч.3 ст.297 ЦПК України).

Згідно ч.1 та ч.6 ст.300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , повторно виданого 06 червня 2023 року, ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 і її батьками є ОСОБА_1 та ОСОБА_5 .

09 січня 2024 року ОСОБА_2 виповнилось 18 років і вона стала повнолітньою.

Згідно довідки Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області №19 від 26 січня 2024 року ОСОБА_2 зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 разом із батьками ОСОБА_1 та ОСОБА_5 .

Крім того, ОСОБА_1 та ОСОБА_5 є батьками інших двох малолітніх дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які також проживають разом із ними.

Згідно довідки Хмельницької міжрайонної психоневрологічної медико-соціальної експертної комісії №138239 серії 12ААГ від 08 січня 2024 року ОСОБА_2 є особою з інвалідністю І «А» групи, інвалідом з дитинства, потребує постійного стороннього догляду та нагляду. Інвалідність ОСОБА_2 встановлена безстроково.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи №184 від 20 березня 2024 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним захворюванням у вигляді глибокої розумової відсталості. ОСОБА_2 не розуміє значення своїх дій та не може керувати ними.

Вищезазначені досліджені судом у справі докази вказують на наявність достатніх підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатною.

При вирішенні питання щодо встановлення відносно ОСОБА_2 опіки, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.55ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно зістаттею 58 ЦК України,опіка встановлюється, зокрема, над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (частина 1статті 60 ЦК України).

Виходячи з аналізу частини першоїстатті 60 ЦК Українита частини першоїстатті 300 ЦПК Україниобов`язковою умовою призначення судом конкретної фізичної особи опікуном над недієздатною фізичною особою є наявність подання органу опіки та піклування щодо доцільності призначення саме цієї особи опікуном.

Положеннями статті 63ЦК України передбачено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

При призначенні опікуна важливі та обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Призначення опікуна недієздатної особи здійснюється за поданням органу опіки та піклування, яке повинне відповідати вимогам закону щодо його обґрунтованості та змісту, має бути подано в належній процесуальній формі згідно вимог Цивільного процесуального кодексу України. При внесенні подання орган опіки та піклування має якнайкраще врахувати інтереси особи, над якою встановлюється опіка (постанова Верховного Суду від 07 квітня 2022 року у справі № 712/10043/20).

Пунктом 1.1 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 (далі - Правила), передбачено, що опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, що залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Опіка (піклування) встановлюється для захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки.

Згідно подання від 29 лютого 2024 року Орган опіки та піклування виконавчого комітету Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області вважає доцільним призначити ОСОБА_1 опікуном повнолітньої доньки ОСОБА_2 . Вказане подання було прийняте органом опіки та піклування на підставі заяви ОСОБА_1 про призначення опікуном та доданих до неї документів, які свідчать про можливість ОСОБА_1 виконувати обов`язки опікуна, а також на підставі обстеження умов проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 від 12 лютого 2024 року.

Враховуючи, що ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_2 , проживає разом із донькою та може виконувати обов`язки її опікуна, а мати ОСОБА_2 ОСОБА_5 не зверталась із заявою про призначення її опікуном, а також, що сім`я ОСОБА_8 , окрім ОСОБА_2 , виховує ще двох малолітніх дітей, тому призначення саме батька опікуном ОСОБА_2 буде відповідати забезпеченню особистих немайнових і майнових прав та інтересів останньої, в зв`язку із чим заяву слід задовольнити.

З урахуванням вищезазначеного, ОСОБА_2 слід визнати недієздатною та призначити її опікуном батька ОСОБА_1 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатною слід визначити у два роки, з моменту набрання рішенням законної сили.

При вирішенні питання про судові витрати, суд враховує положення ч.2 ст.299 ЦПК України, згідно якої судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст.13, 263-265, 295-300 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Ілляшівка Хмельницького району Хмельницької області, недієздатною.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити її опікуном батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною визначити у два роки, з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Судові витрати, пов`язані із проведенням експертизи віднести на рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області, місце знаходження: вул. імені Володимира Яневича,18 с. Миролюбне Хмельницького району Хмельницької області, 31160, код ЄДРПОУ 04405366.

Повний текст рішення складено 26 квітня 2024 року.

Суддя: Присяжні:

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118640337
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —683/323/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні