Ухвала
від 08.02.2024 по справі 741/120/21
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 741/120/21

Номер провадження 6/741/12/24

УХВАЛА

іменем України

08 лютого 2024 року м. Носівка

Носівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Крупини А.О.,

з участю секретаря судового засідання Багмута О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Носівського районного суду подання старшого державного виконавця Ніжинського відділу державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Любич Тетяни Валеріївни про встановлення тимчасового обмеження боржнику ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до виконання нею своїх зобов`язань,

заінтересована особа: ОСОБА_2 ,

УСТАНОВИВ:

Старший державний виконавець Ніжинського відділу державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Любич Т.В. звернулася до Носівського районного суду Чернігівської області з поданням про встановлення тимчасового обмеження боржнику ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до виконання нею своїх зобов`язань, покладених згідно з виконавчим провадженням № 68558065.

В обґрунтування подання виконавець зазначає, що на виконанні у Ніжинському відділі державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження № 68558065 із примусового виконання виконавчого листа № 741/120/21 від 04 січня 2022 року, виданого Носівським районним судом Чернігівської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 боргу в сумі 101000,00 грн. У результатів вжитих державним виконавцем заходів боржником було частково сплачено борг у сумі 29664,55 грн. Дії, спрямовані на самостійне виконання рішення суду, боржником не вчинялися. Виконавець указує, що наявність в особи невиконаних зобов`язань, покладених на неї судовим рішенням, є підставою для обмеження її у праві виїзду за межі України.

Державний виконавець про місце, день і час розгляду подання був повідомлений належним чином, представник Ніжинського відділу державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції направив до суду заяву про розгляд подання у відсутність виконавця, вимоги подання підтримав та просив задовольнити.

Згідно з ч. 4 ст. 441 ЦПК України ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

За наведених обставин суд визнав за можливе розглянути подання у відсутність приватного виконавця у відповідності до положень ст. 441 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України суд розглядає справу без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали подання, суд робить висновок про відсутність підстав для задоволення подання, виходячи з нижченаведених підстав.

Судовим розглядом встановлено, що на виконанні у Ніжинському відділі державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження № 68558065 із примусового виконання виконавчого листа № 741/120/21 від 04 січня 2022 року, виданого Носівським районним судом Чернігівської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 боргу в сумі 101000,00 грн.

08 лютого 2022 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження.

Крім того, 08 лютого 2022 року та 10 серпня 2023 року державним виконавцем винесено постанови про арешт коштів боржника.

Однак, під час судового розгляду не встановлено, що копії таких постанов копію направлялися сторонам виконавчого провадження до виконання та до відома.

04 жовтня 2023 року державним виконавцем направлено виклик боржнику за адресою реєстрації: АДРЕСА_1 .

02 листопада 2023 року державним виконавцем направлено виклик боржнику за адресою реєстрації: АДРЕСА_1 .

19 грудня 2023 року державним виконавцем направлено виклик боржнику за адресою реєстрації: АДРЕСА_1 .

11 січня 2024 року державним виконавцем було проведено опис майна боржника та накладено арешт на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 7423884500:01:001:0051, що підтверджується копією постанови старшого державного виконавця Ніжинського ВДВС у Ніжинському районі Чернігівської області Любич Т.В.

11 січня 2024 року ОСОБА_1 на ім`я Ніжинського ВДВС надано письмове пояснення, що вона від сплати боргу не відмовляється, сплатити всю суму боргу не має можливості, на даний час ніде не працює, на обліку в центрі зайнятості не перебуває, пенсії не отримує, зобов`язується до кінця місяця заплатити в рахунок погашення боргу 20000 грн., крім того ОСОБА_1 повідомила, що не працює, доходів не отримує.

Зі змісту подання вбачається, що в результаті вжитих державним виконавцем заходів боржником було частково сплачено борг у сумі 29664,55 грн.

З метою перевірки майнового стану боржника до реєструючих органів направлено відповідні запити.

Згідно з відповіддю на запит № 187573842 від 10 січня 2024 року Ніжинського ВДВС до Пенсійного фонду України встановлено, що боржник пенсії, заробітної плати не отримує.

Відповідно до відповіді на запит № 187573864 від 10 січня 2024 року до Державної фіскальної служби України боржник на обліку в органах ДФС не перебуває.

Згідно відповіддю на запит № 187 586830 від 10 січня 2024 року до Державної прикордонної служби України щодо перетину боржником державного кордону в період з 08 лютого 2022 року по 10 січня 2024 року встановлено, що 28 серпня 2022 року ОСОБА_3 виїхала по закордонному паспорту № НОМЕР_1 та 03 січня 2023 року ОСОБА_3 в`їхала по закордонному паспорту № НОМЕР_1 в Україну; 22 березня 2023 року ОСОБА_3 виїхала по закордонному паспорту № НОМЕР_1 та 24 грудня 2023 року ОСОБА_3 в`їхала по закордонному паспорту № НОМЕР_1 в Україну.

Згідно зі статтею 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який гарантує деякі права і свободи, не передбачені в Конвенції та у Першому протоколі до неї, кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною. На здійснення цих прав не може бути встановлено жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров`я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Також статтею 12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права передбачено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну. Згадані вище права не можуть бути об`єктом ніяких обмежень, крім тих, які передбачено законом, які є необхідними для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров`я чи моральності населення або прав і свобод інших і є сумісними з іншими правами, визначеними в цьому Пакті.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Частиною другою, третьою вказаної статі Закону визначено обов`язки та повноваження виконавця під час здійснення виконавчого провадження.

Згідно з пунктом 19 частини другої статті 18 Закону України «Про виконавче провадження» у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, виникає право у державного, приватного виконавця звертатися до суду, який видав виконавчий документ, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

За приписами частини першої статті 13 Закону України «Про виконавче провадження» під час здійснення виконавчого провадження виконавець вчиняє виконавчі дії та приймає рішення шляхом винесення постанов, попереджень, внесення подань, складення актів та протоколів, надання доручень, розпоряджень, вимог, подання запитів, заяв, повідомлень або інших процесуальних документів у випадках, передбачених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Вирішуючи питання про задоволення чи відмову у задоволенні подання державного виконавця, суд має перевірити вчинення державним, приватним виконавцем при примусовому виконанні судового рішення всіх можливих виконавчих дій, та з`ясувати наявність доказів, які б свідчили, що боржник умисно ухиляється від виконання рішення суду.

Статтею 18 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що виконавець має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Статтею 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» № 3857-ХІІ встановлено, що право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов`язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів (п. 5 ч. 1 ст. 6 Закону).

Статтею 441 ЦПК України передбачено, що тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження.

Відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом. Заборона виїзду за кордон є одним з найсуворіших заходів, що сприяє примусовому виконанню судових рішень, так як пов`язаний з обмеженням конституційного права людини на вільне пересування та вибір місця проживання.

Згідно із ч. 2 ст. 6 Закону «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України у випадках, передбачених частинами першою та шостою цієї статті, запроваджується в порядку, передбаченому законодавством. У разі запровадження такого обмеження орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Отже, за наявності підстав для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон, до громадянина в залежності від наявності чи відсутності паспорта для виїзду за кордон застосовується відмова у виїзді за кордон.

Слід зазначити, що у поданні державним виконавцем не вказано доказів того, що боржник виїхав за межі України з метою ухилення від виконання судового рішення. Наявність лише самого зобов`язання не наділяє правом на звернення до суду з поданням про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за кордон.

Також слід зазначити, що законом передбачено юридичні санкції у вигляді тимчасового обмеження у праві виїзду не за наявність факту невиконання зобов`язань, а за ухилення від їх виконання.

На момент звернення до суду з поданням факт ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, повинен вже відбутися і бути об`єктивно наявним та вбачатися з матеріалів виконавчого провадження.

У зв`язку з цим саме державний виконавець повинен довести суду чи дійсно особа свідомо не виконувала належні до виконання зобов`язання в повному обсязі або частково.

Судом не встановлено фактів, що ставлять під загрозу питання примусового виконання судового рішення та потребують тимчасового обмеження права виїзду боржника за межі України.

Керуючись Конституцією України, Законом України «Про виконавче провадження», Законом України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», ст.441 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у задоволенні подання старшого державного виконавця Ніжинського відділу державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Любич Тетяни Валеріївни про встановлення тимчасового обмеження боржнику ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до виконання нею своїх зобов`язань.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Апеляційна скарга подається до Чернігівського апеляційного суду через Носівський районний суд Чернігівської області.

Повний текст ухвали складено 08 лютого 2024 року.

Суддя Анатолій КРУПИНА

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116917541
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —741/120/21

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Рішення від 18.11.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 08.07.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні