Ухвала
від 01.02.2021 по справі 741/120/21
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 741/120/21

Провадження № 2/741/260/21

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

01 лютого 2021 року суддя Носівського районного суду Чернігівської області Гридасова А.М., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу за договорами,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернути ся до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

Вивчивши матеріали позовної заяви, суд прийшов до висновку про необхідність залишення позовної заяви без руху за наступних підстав.

Згідно зі приписами ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити:

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Виходячи із аналізу вказаних правових норм закону, позивачу необхідно викласти повні імена сторін у справі, з усіма належними їм реквізитами (позивача, відповідача, представників).

Крім того, звертаючись до суду позивач має визначити зміст позовних вимог. Дана вимога є правом саме позивача, а тому слід конкретизувати свої позовні вимоги.

Рішення суду, у випадку задоволення позову, має бути чітким та зрозумілим.

Прохальна частина позову викладена наступним чином: Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 100 000 грн. боргу за договорами купівлі-продажу будинку та земельних ділянок в АДРЕСА_1 .

Із зазначеного тексту позовної заяви не є зрозумілим, які вимоги заявляє позивач в межах розгляду даної справи, оскільки аналізуючи контекст прохальної частини, вона містить у собі і посилання лише на договори, однак відсутнє реквізити самих договорів, за якими позивач просить здійснити стягнення.

Разом із тим, визначення кількості позовних вимог та їх характер, впливає ну суму судового збору відповідно до ставок ЗУ Про судовий збір , що в подальшому має бути враховано позивачем у разі уточнення позовної заяви.

Крім того, на виконання ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Однак дана вимога не була виконана позивачем.

Зокрема, позивачем було надано суди договори, в обґрунтування заявлених вимог, однак зі змісту позову не вбачається, за якими саме договорами має відбутися стягнення.

Так, позовна заява містить лише формальну назву договорів (купівлі-продажу будинку, купівля-продажу земельної ділянки), однак жоден з договорів не містить реквізитів, що унеможливлює суд встановити обставини за якими позивач звернувся до суду.

Зазначені в позовні заяві лише умови пунктів договорів, без визначення їх реквізитів, унеможливлює суд ідентифікувати договори, за якими позивач просить стягнути кошти і які були надані ним під час звернення.

Відповідно до ст. 95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Також, звертаючись до суду слід визначитися, чи звертався він з досудовим врегулюванням спору до відповідача чи ні, оскільки матеріали позову містять докази того, що позивач направляв листа відповідачу з вимогою про повернення коштів, однак позовна заява містить твердження, що заходи досудового врегулювання сторонами не здійснювались.

Таким чином, позивачу варто виконати вимоги п. 6 ч. 3 ст. 175 ЦПК України.

У порушення вимог п. 7 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позивачем не вказано відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

У порушення вимог п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позивачем не вказано перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

На виконання вимог п. 9 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позивачем не визначено та не зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам ст. 177 ЦПК України, провадження у справі не може бути відкрито, а тому її слід залишити без руху з вказаних вище підстав та надати позивачу строк для усунення недоліків, протягом десяти днів з дня отримання ухвали.

Окрім того, звертаючись до суду позивач надає інформаційну довідку (Витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності) станом на 15.03.2019 рік, тоді як за захистом порушеного права звертається у 2021 році, у зв`язку з цим не виявляється можливим перевірити обґрунтованість доводів заявника щодо порушеного права.

Крім того, зі змісту невстановлених судом договорів, доданих до позову, вбачається, що учасником правовідносин, що виникли на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянку від 15.03.2019 року є ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , однак позивачем не вказано всіх учасників договірних правовідносин.

Таким чином, оскільки, судове рішення може вплинути на права та обов`язки третіх осіб, позивачу необхідно належним чином встановити коло осіб, які повинні брати участь у справі, що є прерогативою позивача.

З огляду на викладене, позивачу слід усунути вказані недоліки.

Позову заяву слід викласти у новій редакції, надавши при цьому копії для всіх учасників справи.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу, що встановлено положеннями частини 3 ст. 185 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175,177,185, 260 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу за договорами - залишити без руху, та надати позивачу строк, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ними копії ухвали про залишення позовної заяви без руху, для усунення вказаних в ній недоліків.

У разі, якщо у встановлений строк виявлені недоліки не будуть усунуті, позовна заява буде вважатись не поданою та повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.М. Гридасова

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення01.02.2021
Оприлюднено04.02.2021
Номер документу94618228
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —741/120/21

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Рішення від 18.11.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 08.07.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні