Ухвала
від 12.02.2024 по справі 910/12902/22
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

12 лютого 2024 року

м. Київ

cправа № 910/12902/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Булгакової І. В. (головуючої), Бенедисюка І. М. та Колос І. Б.,

розглянувши клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "Проміндустрія" (далі-Товариство)

про повернення судового збору у справі

за касаційною скаргою Товариства

на рішення господарського суду міста Києва від 14.02.2023 та

постанову Північного апеляційного господарського суду від 21.09.2023

за позовом акціонерного товариства "Укртрансгаз"

до Товариства

про стягнення 289 890,08 грн.

За результатами розгляду поданого клопотання Верховний Суд

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 30.10.2023 відмовлено у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Товариства на рішення господарського суду міста Києва від 14.02.2023 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 21.09.2023 у цій справі на підставі пункту 1 частини першої статті 293 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України, Кодекс).

Ухвалою Верховного Суду від 08.01.2024 заяву Товариства повернуто без розгляду відповідно до вимог частини четвертої статті 170 ГПК України.

Від представника Товариства 25.01.2024 (через систему "Електронний суд") повторно надійшло до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду клопотання про повернення судового збору у розмірі 8 696, 71 грн, сплаченого згідно з платіжною інструкцією від 13.10.2023 №452 за подання касаційної скарги у цій справі. До заяви додано копію зазначеного платіжного документа.

Перевіривши матеріали поданого клопотання, Касаційний господарський суд дійшов висновку про необхідність його повернення без розгляду з огляду на таке.

Суд звертає увагу, що 29.06.2023 прийнято Закон України № 3200-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі - ЄСІТС) або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" (далі - Закон № 3200-IX). Цей Закон набрав чинності 21.07.2023.

За змістом розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 3200-IX, зміни, що вносяться до ГПК України, вводяться в дію 18.10.2023, крім змін до підпунктів 17.3, 17.15 підпункту 17, підпункти 19.1, 19.2 підпункту 19 пункту 1 розділу XI "Перехідні положення" ГПК України, введення в дію яких відбулося одночасно з набранням Законом № 3200-IX чинності.

Разом з тим 04.11.2023 набрав чинності Закон України від 19.10.2023 № 3424-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення обов`язків учасників судової справи" (далі - Закон № 3424-IX).

Статтею 42 ГПК України (у редакції вказаного Закону № 3200-IX) передбачені права та обов`язки учасників справи, зокрема ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб, а також виконувати процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Частинами п`ятою та шостою згаданої норми встановлено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про ЄСІТС та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Згідно з частинами п`ятою та шостою статті 6 ГПК України (в редакції Закону № 3200-IX та Закону № 3424-IX) суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про ЄСІТС та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи (це, зокрема, фізичні особи) реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені ГПК України у разі звернення до суду з документом особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат (абзац 2 частини шостої статті 6 ГПК України).

Тобто, Товариство як юридична особа згідно з наведеними приписами цього Кодексу, зобов`язане зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) в обов`язковому порядку.

Водночас загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення з процесуальних питань та наслідки недотримання таких вимог визначені статтею 170 ГПК України.

За змістом пункту 1 частини першої вказаної норми будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до частини другої згаданої норми письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником.

Відповідно до частини четвертої статті 170 ГПК суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду також у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Однак у клопотанні Товариства про повернення судового, яке подане та підписане його представником - адвокатом Руденком Андрієм Олександровичем, відсутні відомості про наявність у юридичної особи електронного кабінету.

При цьому відповідно до інформації, отриманої на запит уповноваженого працівника Суду та сформованої засобами підсистеми "Електронний суд", Товариство (ЄДРПОУ: 30967448) не має зареєстрованого кабінету в підсистемі "Електронний суд" ЄСІТС.

З огляду на те, що Товариство так і не зареєструвало електронний кабінет в підсистемі "Електронний суд" ЄСІТС в обов`язковому порядку, Суд дійшов висновку про необхідність повернення без розгляду поданої заяви згідно з наведеними приписами частини четвертої статті 170 ГПК України.

Суд звертає увагу заявника на те, що після виконання Товариством свого процесуального обов`язку щодо реєстрації електронного кабінету в підсистемі "Електронний суд" ЄСІТС, останнє не позбавлене можливості повторно звернутися до суду із відповідною заявою.

Керуючись статтями 170, 234, 314 ГПК України, Верховний Суд

У Х В А Л И В:

Клопотання про повернення судового збору у справі № 910/12902/22 повернути товариству з обмеженою відповідальністю "Проміндустрія" без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя І. Булгакова

Суддя І. Бенедисюк

Суддя І. Колос

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116919757
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 289 890,08 грн. За результатами розгляду поданого клопотання Верховний

Судовий реєстр по справі —910/12902/22

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Постанова від 21.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 06.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 29.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 23.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 01.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні