Рішення
від 30.01.2024 по справі 392/2171/23
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/2171/23

Провадження № 2-о/392/13/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2024 року м. Мала Виска

Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі: головуючого судді Бадердінової А.В., присяжних Кавун І.В., Коркач Л.А., секретар судового засідання Постолюк А.П., розглянувши у закритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області, Комунальне некомерційне підприємство «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради про усиновлення дитини, -

за участю учасників справи:

заявників - ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника заінтересованої особи Служби у справах дітей Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області - Захватихата П.В.,

представника заінтересованої особи Комунального некомерційного підприємства «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради - Донченко І.В.,-

ВСТАНОВИВ:

І. Описова частина

Стислий зміст позовних вимог заявників та позиція заінтересованої особи

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з заявою про усиновлення дитини в якій просили оголосити їх, громадян України, усиновлювачами малолітньої дитини, громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Змінити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прізвище дитини з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 » по батькові « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », місце народження «місто Кропивнийцький Кіровоградська область Україна» на «місто Мала Виска Новоукраїнський район Кіровоградська область Україна», дату народження « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Ім`я дитини та дату реєстрації народження дитини залишити без змін.

Відомості про батьків дитини - ОСОБА_8 та ОСОБА_9 - виключити з актового запису про народження дитини №962 від 12.10.2022 року складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), та записати батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України, матір`ю - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянку України.

Внести відповідні зміни щодо прізвища, по батькові, місця народження та дати народження дитини до актового запису про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 №962 від 12.10.2022 року складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро).

На обґрунтування заяви зазначили, що вони перебувають у шлюбі з 04.11.2022 року, мають постійне місце проживання та сталі прибутки.

Шлюб є щасливим, однак вони не мають найголовнішого - дитину, якій би могли подарувати свою любов і турботу. Вони давно планували усиновлення дитини, та наразі прийняли рішення, що готові до усиновлення дитини.

Згідно висновків про стан здоров`я вони не страждають захворюваннями, які б могли перешкоджати їм бути усиновлювачами. ОСОБА_10 є фізичною особою - підприємцем та отримує заробіток, який є достатнім для покриття витрат їхньої родини та дитини. До кримінальної відповідальності вони не притягувалися, не знятої чи непогашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають. Мешкають у житлі, яке належить на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом заявниці ОСОБА_2 , в квартирі створено умови для проживання та виховання дитини, також для дитини облаштована окрема кімната.

З 21 по 24.03.2023 року, пройшли курси підготовки з питань виховання дітей - сиріт, дітей, позбавленого батьківського піклування та отримати рекомендації щодо можливості стати кандидатами в усиновлювачі. Крім того, отримали всі позитивні висновки та дозволи від офіційних установ за місцем проживання, як кандидати в усиновлювачі.

Зазначили, що перебуваючи на обліку кандидатів в усиновлення в Службі у справах дітей Маловисківської міської ради, 23.11.2023 року отримали направлення для організації знайомства та встановлення контакту з дитиною, яка підлягає усиновленню - ОСОБА_3 .

Відвідавши КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради де наразі перебуває дитина, як кандидати в усиновлювачі, вони познайомилися з ОСОБА_11 . Відвідуючи дитину вони встановили контакт з хлопчиком як усиновлювачі, з часом їхня прихильність та любов до нього зміцнішали, що слугувало підставою впевненості в правильності їхнього рішення щодо усиновлення ОСОБА_11 . Зі станом дитини та соціальним походженням дитини вони ознайомлені.

Зазначили, що служба у справах дітей Маловисківської міської ради, як орган опіки та піклування надала висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам малолітньої дитини ОСОБА_3 .

З правовими наслідками усиновлення, передбаченими ст.232 СК України вони ознайомлені.

Позиції учасників справи

У судовому засіданні заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заявлені вимоги підтримали та просили їх задовольнити з підстав зазначених у заяві. При цьому, наголошували, що їхній шлюб є щасливим, але найголовнішого вони не мають - дитини, якій могли б подарувати свою любов та турботу. Зазначили, що всі умови для усиновлення в них наявні, а саме: житло, стабільна заробітна плата та висновки відповідних органів.

У судовому засіданні представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Маловисківської міської ради - Захватихата П.В. підтримав заяву заявників щодо усиновлення дитини та просив її задовольнити. Вказав, що у разі задоволення позову таке рішення буде сприяти найкращим інтересам дитини.

У судовому засіданні представник заінтересованої особи Комунального некомерційного підприємства «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради - Донченко І.В.- підтримала заяву заявників та не заперечувала щодо задоволення заяви про усиновлення дитини. Зазначивши, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з початку знайомстава з дитиною ОСОБА_3 цікавилися станом його здоров`я, забезпечували всім необхідним, відвідували в лікарні та піклувалися про нього. Дитина завжди йде з ними на контакт.

Заслухавши пояснення заявників, заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Процесуальні дії суду

Ухвалою судді Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 19 грудня 2023 року відкрито провадження у даній справі, призначено до розгляду в порядку окремого провадження у закритому судовому засіданні у складі одного судді та двох присяжних.

ІІ. Мотивувальна частина

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини

Судом встановлено, що заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у шлюбі з 04.11.2022 року, який зареєстровано Маловисківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Новоукраїнському районі Кіровоградської області Південно Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), актовий запис № 173, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 виданого 04.11.2022 року (а.с.17).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 24.10.2023 року виданого Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південно - Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 , тобто на день усиновлення дитині виповнилося 1 рік 3 міс (а.с.40).

Відповідно до висновків про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини від 23.11.2023 року та 29.01.2024 року, виданих КНП «Маловисківський центр первинної медико-санітарної допомоги» Маловисківської міської ради, вбачається, що у дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відсутня інвалідність, остаточний висновок епітеліальний куприковий хід (а.с.52).

Згідно довідки Служби у справах дітей Маловисківської міської ради Кіровоградської області від 05.12.2023 року №204 у малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває на місцевому обліку служби у справах дітей Маловисківської міської ради, як дитина, що може бути усиновлена, відсутні рідні брати та сестри (а.с.53).

Рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 12.10.2023 року ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , позбавлено батьківських прав відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.44-49).

Рішенням виконавчого комітету Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області від 21.11.2023 року за №415 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування (а.с.50).

Наказом начальника служби у справах дітей Маловисківської міської ради від 21.11.2023 року №18/б ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який залишився без батьківського піклування, у зв`язку з позбавленням ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , батьківських прав на підставі рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області, справа №392/426/23 від 12.10.2023 року, яке набрало законної сили 14.11.2023 року, взято на первинний облік служби у справах дітей Маловисківської міської ради (а.с.51).

Згідно акта про знайомство кандидатів в усиновлення з дитиною ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за направленням №190 від 23.11.2023 року службою у справах дітей Маловисківської міської ради, особисто познайомилися з дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проходило в КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради, знайомство відбулося в присутності представника служби у справах дітей Маловисківської міської ради, спеціаліста II категорії Рудого С.І. та представника закладу, в якому перебуває дитина завідуючої дитячим відділенням ОСОБА_12 (а.с.54).

Відповідно до довідки КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради від 04.12.2023 року №3068/01-19 про графік відвідування дитини ОСОБА_3 , вбачається, що кандидати в усиновлювачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 починаючи із офіційного знайомства (згідно направлення на знайомство від 23.11.2023 року) щодня навідували малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проводили з ним час (гралися, купали, годували) не менше 3-х годин (згідно графіка у будні дні з 17:00 год до 20:00 год та у вихідні з 10:00 год до 15:00 год), іноді більше, у відведеному для цього приміщенні (палата №2) та інколи виходили з ним на подвір`я лікарні. Приносили для нього одяг, їжу, іграшки та засоби для догляду. У дитини ОСОБА_3 з кандидатами в усиновлювачі склалися гарні відносини (хлопчик упізнає їх, не боїться, йде до рук, грається з ними). Про історію хвороби та розвиток ОСОБА_3 , його звички, характер - ознайомлені. Заяви про надання інформації про повне обстеження дитини не надходило (а.с.56-57).

07.12.2023 року за №3089/01-19 КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області за підписом заступника головного лікаря по лікувальній роботі Ганни Бровченко надано згоду на усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , кандидатам в усиновлювачі, громадянам України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в службі у справах дітей Маловисківської міської ради та були направлені для знайомства з дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Кандидати в усиновлювачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 встановили добрий контакт з хлопчиком та виявили бажання усиновити ОСОБА_3 . Кандидати в усиновлювачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 від проведення додаткових лабораторних та медичних обстежень дитини відмовилися (а.с.58).

Згідно довідки служби у справах дітей Маловисківської міської ради Кіровоградської області від 05.12.2023 року №205 усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянами України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проводиться у відповідності до ч.3 ст.218 СК України, без згоди дитини, у зв`язку з віком вона (дитина) не усвідомлює факту усиновлення (а.с.55).

Відповідно до податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця, загальний розмір доходу ОСОБА_2 за період з 01.01.2023 року по 31.12.2023 року склав 5073080,72 грн. (а.с.78-85).

Відповідно до податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця та відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору, загальний розмір доходу ОСОБА_1 за період з 01.01.2023 року по 31.12.2023 року склав 1927495,66 грн. (а.с.86-93, 94-97).

Згідно висновку про стан здоров`я, виданого КНП «Маловисківський центр первинної медико-санітарної допомоги» Маловисківської міської ради від 02.02.2023 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на обліку: у дерматовенеролога, психіатра, фтизіатра, терапевта, нарколога - не перебуває, жодних протипоказань не виявлено (а.с.18).

Згідно довідки про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричного оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин №22 від 02.02.2023 року, у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , протипоказань для виконання усиновлення дітей не має (а.с.19).

Відповідно до висновку про стан здоров`я, виданого КНП «Маловисківський центр первинної медико-санітарної допомоги» Маловисківської міської ради від 02.02.2023 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 на обліку: у дерматовенеролога, психіатра, фтизіатра, терапевта, нарколога - не перебуває, має третю групу інвалідності, стороннього догляду не потребує, жодних протипоказань не виявлено (а.с.20).

Згідно довідки про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричного оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин №22 від 02.02.2023 року, у ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , протипоказань для виконання усиновлення дітей не має (а.с.21).

Згідно витягу з інформаційно - аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» Міністерства внутрішніх справ України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженка Мала Виска, Україна, на території України станом на 24.01.2023 року до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. (Витяг надано для усиновлення, установлення опіки/піклування, створення приємної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу (а.с.23).

Відповідно до витягу з інформаційно - аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» Міністерства внутрішніх справ України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець Мала Виска, Україна, на території України станом на 27.01.2023 року до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. (Витяг надано для усиновлення, установлення опіки/ піклування, створення приємної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу (а.с.22).

Крім того, як вбачається з акту обстеження умов проживання від 27.02.2023 року складеного комісією в складі: з начальника ССД ММР - Захватихати П.В., спеціаліста ССД - ОСОБА_13 , - фахівця з соціальної роботи КП ЦНСП - ОСОБА_14 на підставі заяви ОСОБА_1 з метою підготовки висновку про можливість бути усиновлювачами, проведено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

В ході його проведення встановлено, що житло розміщено на 1 поверсі 1 поверхового будинку, складається з трьох кімнат: коридору, кухні та ванної кімнати. Умови проживання добрі, санітарно - гігієнічні умови відповідають вимогам. Створено умови для проживання та виховання дитини. На момент обстеження в будинку прибрано, чисто, тепло, опалення пічне. В будинку зроблено сучасний ремонт, для дитини облаштована необхідна окрема кімната. Стосунки та традиції в сім`ї добрі, існує взаємоповага та порозуміння (а.с.36).

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом виданого державним нотаріусом Маловисківської державної нотаріальної контори Кіровоградської області Ліпінською С.Г., зареєстрованого в реєстрі за №180 від 30.03.2023 року, квартира, що складається з 2/3 часток за адресою: АДРЕСА_1 належить ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.24).

Відповідно до висновку Служби у справах дітей Маловисківської міської ради Кіровоградської області від 05.12.2023 року №29 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 можуть бути усиновлювачами ОСОБА_3 , та відповідають інтересам дитини (а.с.59-60).

Враховуючи вищевикладене, перешкод, визначених статтею 212 СК України, для усиновлення дитини: ОСОБА_3 , судом не встановлено.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Відповідно до статей 3, 4, 5, 7 Сімейного Кодексу України кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

Відповідно до статті 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до частини 1 статті 208 СК України, усиновленою може бути дитина.

Згідно з положеннями статті 6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

У відповідності до статті 211 СК України усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Згідно статті 222 СК України вбачається, що на усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони здоров`я або навчальному закладі, потрібна письмова згода цього закладу. Усиновлення може бути проведене без згоди цього закладу, якщо суд встановить, що усиновлення дитини відповідає її інтересам.

Відповідно до пункту 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги частин 1 - 3 статті 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до частини 1 пункту 4 статті 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони позбавленні батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

У відповідності зі статтею 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до положень статті 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Суд не може відмовити особі в усиновленні на тій підставі, що вона вже має або може народити дитину.

Суд, постановляючи рішення про усиновлення неповнолітньої особи, враховує мотиви, на підставі яких особи бажають усиновлення, можливість їхнього спільного проживання, їхній сімейний стан та стан здоров`я, а також інші обставини, що мають істотне значення.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до статі 232 СК України з моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням. З моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов`язки між особою, яка усиновлена (а в майбутньому - між її дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням. Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов`язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини. Усиновлення надає особі, яку усиновлено, права і накладає на неї обов`язки щодо усиновлювача у такому ж обсязі, який має дитина щодо своїх батьків.

У відповідності з частиною 1 статті 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно з частинами 1, 2 статті 231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини. Для такої зміни потрібна згода дитини. Така згода не вимагається, якщо дитина живе в сім`ї усиновлювачів і звикла до нового імені. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Відповідно до підпункту 20 пункту 1 Розділу III Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану. Згідно з пунктом 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року №96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до статті 228 СК України, особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним. Відомості про усиновлення видаються судом лише за згодою усиновлювача, крім випадків, коли такі відомості потрібні правоохоронним органам, суду у зв`язку з цивільною справою чи кримінальним провадженням. Таємниця усиновлення забезпечується також відповідно до статей 229-231 цього Кодексу. Особи, які розголосили таємницю усиновлення, несуть відповідальність, встановлену законом.

Згідно зі статтею 314 ЦПК України за результатами розгляду заяви про усиновлення суд ухвалює рішення. У разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками. Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників). Якщо після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили батьки дитини відкликали свою згоду на її усиновлення, суд скасовує своє рішення і поновлює розгляд справи. У разі відкликання заяви про усиновлення після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили, суд скасовує своє рішення і залишає заяву без розгляду. Усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, а у справах про усиновлення дітей іноземцями - також до уповноваженого органу виконавчої влади.

Відповідно до статті 233 CK України, на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Відповідно до статті 228 СК України, особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним. Відомості про усиновлення видаються судом лише за згодою усиновлювача, крім випадків, коли такі відомості потрібні правоохоронним органам, суду у зв`язку з цивільною справою чи кримінальним провадженням.

Таємниця усиновлення забезпечується також відповідно до статей 229-231 цього Кодексу. Особи, які розголосили таємницю усиновлення, несуть відповідальність, встановлену законом.

Таким чином, враховуючи вік, стан здоров`я та матеріальне становище заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - усиновлювачів, суд установив, що будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявників немає, їхні наміри відповідають вимогам законодавства та моральним засадам суспільства, заявники є здоровими людьми, мають стійке бажання виховувати та утримувати дитину, мають стабільний дохід, житло та належні житлові умови для проживання дитини, крім того, усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усиновлення дитини є обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

Щодо вимоги заявників про допущення рішення суду про усиновлення до негайного виконання задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

За правилами ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про: стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць; присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць; відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, - у межах суми стягнення за один місяць; поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника; відібрання дитини і повернення її тому, з ким вона проживала; розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб; примусову госпіталізацію чи продовження строку примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу; встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства; надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку; видачу або продовження обмежувального припису. Суд, ухвалюючи рішення, може допустити негайне його виконання у разі стягнення всієї суми боргу при присудженні платежів, визначених пунктами 1-3 частини першої цієї статті.

Тобто даний перелік є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. Вказана вища норма закону не передбачає можливість суду допустити до негайного виконання рішення суду про усиновлення.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення відповідно до ст. 225 СК України.

Щодо розподілу судових витрат

Судові витрати пов`язані з розглядом справи віднести на рахунок заявників (ч.4 ст. 314 ЦПК України).

На підставі статей 207, 208, 211, 214, 215, 219, 222-224, 229, 231, 233 СК України, керуючись статтями 13, 77-81, 259, 263-265, 268, 273, 313-314 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи Служба у справах дітей Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області, Комунальне некомерційне підприємство «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради про усиновлення дитини - задовольнити.

Оголосити громадян України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , усиновлювачами малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Змінити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , прізвище дитини з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 » по батькові « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », місце народження «місто Кропивницький Кіровоградська область Україна» на «місто Мала Виска Новоукраїнський район Кіровоградська область Україна», дату народження « ІНФОРМАЦІЯ_2 на « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Ім`я дитини та дату реєстрації народження дитини залишити без змін.

Відомості про батьків дитини - ОСОБА_8 та ОСОБА_9 - виключити з актового запису про народження дитини №962 від 12.10.2022 року складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), та записати батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , громадянина України, матір`ю - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , громадянку України.

Внести відповідні зміни щодо прізвища, по батькові, місця народження та дати народження дитини до актового запису про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 №962 від 12.10.2022 року складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

Особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Роз`яснити учасникам судового процесу, що усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду.

Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини копію рішення суду надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

Судові витрати пов`язані з розглядом справи залишити фактично понесеними заявниками.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Кропивницького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 01.02.2024 року.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 ;

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП: НОМЕР_4 , адреса реєстрації та фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 ;

Заінтересована особа: Служба у справах дітей Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області, ЄДРПОУ 42308458, місцезнаходження: вул. Спортивна, 6, м. Мала Виска, Новоукраїнського району, Кіровоградської області;

Заінтересована особа: Комунальне некомерційне підприємство «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради, ЄДРПОУ 01995203, місцезнаходження: вул. Шевченка, буд. 64, м. Мала Виска, Новоукраїнського району, Кіровоградської області.

Суддя Альона Володимирівна Бадердінова

Присяжні: Інна Валентинівна Кавун

Лариса Анатоліївна Коркач

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116947946
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини, -

Судовий реєстр по справі —392/2171/23

Рішення від 30.01.2024

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

Рішення від 30.01.2024

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні