Рішення
від 05.02.2024 по справі 504/2403/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/2403/23

Провадження № 2/504/761/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.02.2024смт.Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді -Барвенка В.К.,

секретаря Завади Ю.А., -

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду № 5, цивільну справу за позовом адвоката Ставніченко Максима Віталійовича в інтересах ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , до Управління освіти, науки, культури, туризму, молоді та спорту Доброславської селищної ради Одеського району Одеської області, код за ЄДРПОУ 44082496, третя особа без самостійних вимог на предмет спору - Опорний заклад освіти «Доброславський ліцей» Доброславської селищної ради Одеського району Одеської області, код ЄДРПОУ 26507239, , про визнання протиправним та скасування пункту 7 наказу Управління освіти, науки, культури, туризму, молоді та спорту Доброславської селищної ради Одеського району Одеської області № 53-К від 10.04.2023 року про невідповідність ОСОБА_1 кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії», стягнення моральної шкоди, судових витрат, -

ВСТАНОВИВ:

У червні 2023 року адвокат Ставніченко М.В. в інтересах ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Управління освіти, науки, культури, туризму, молоді та спорту Доброславської селищної ради Одеського району Одеської області, яким просив суд визнати протиправним та скасувати пункт 7 наказу Управління освіти, науки, культури, туризму, молоді та спорту Доброславської селищної ради Одеського району Одеської області № 53-К від 10.04.2023 року про невідповідність ОСОБА_1 кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії», вирішити питання відшкодування моральної шкоди та судових витрат.

В обгрунтування своїх доводів заявник вказує, що атестаційна комісія ІІ рівня дійшла не обгрунтованого висновку, що педагогічна робота ОСОБА_1 не в повній мірі відповідає вимогам Типового положення про атестацію педагогічних працівників.

Заявник не згоден з висновком атестаційної комісії, вважає, що високий професіоналізм ОСОБА_1 можуть підтвердити інші вчителі Доброславського ліцею.

Також позивач вважає, що під час атестації було не дотримано чисельності складу атестаційної комісії.

Також заявник не згоден із листами батьків учнів на адресу атестаційної комісії.

Відповідач заперечував.

У своєму відзиві зазначив, що недоліки у професійній діяльності ОСОБА_1 були виявлені під час відвідування онлайн уроків ОСОБА_1 ..

Методична карта педагогічного працівника складена позивачем не є офіційним документом та не передбачена типовим положенням про атестацію педагогічних працівників.

Щодо доводів про порушення складом атестаційної комісії ІІ рівня типового положення про атестацію педагогічних працівників під час атестації ОСОБА_1 відповідач стверджує, що кількість членів атестаційної комісії не може бути менше 5 осіб.

Відповідач доводи ОСОБА_1 про те, що членів комісії має бути не менше восьми вважає безпідставними.

Відповідач просив суд відмовити повністю у задоволенні вимог позову.

Сторони подали заяви про розгляд справи у свою відсутність.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступного висновку:

Судом встановлено, що ОСОБА_1 працює вчителем англійської мови в опорному закладі освіти «Доброславський ліцей» Доброславської селищної ради Одеського району Одеської області з 2003 роу.

ОСОБА_1 має педагогічний стаж 20 років, має кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії».

20.03.2023 року атестаційна комісія Доброславського ліцею прийняла рішення за змістом якого ОСОБА_1 відповідає займаній посаді та було порушено питання перед атестаційною комісією ІІ рівня про встановлення ОСОБА_1 кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії».

07.04.2023 року атестаційна комісії ІІ рівня прийняла рішення про відповідність ОСОБА_1 кваліфікаційній категорії «спеціаліст першої категорії» та не відповідає кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії».

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

У частині першій статті 16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право у порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до частини другої статті 6 Конституції України органи виконавчої влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України, і діє принцип верховенства права. Норми Конституції України є нормами прямої дії.

Стаття 24 Конституції України гарантує рівність конституційних прав і свобод та рівність всіх громадян перед законом.

У статті 19 Конституції України передбачено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно із частиною четвертою статті 54 Закону України «Про освіту» педагогічні працівники підлягають атестації. За результатами атестації визначаються відповідність працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання. Порядок атестації педагогічних працівників встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти.

Згідно із пунктом 1.1 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06 жовтня 2010 року № 930 (далі - Положення), це типове положення визначає порядок атестації керівників, їх заступників (далі - керівні кадри), інших педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, навчально-методичних (науково-методичних) установ і закладів післядипломної освіти, спеціальних установ для дітей, а також педагогічних працівників закладів охорони здоров`я, культури, соціального захисту, інших закладів та установ, у штаті яких є педагогічні працівники (далі - навчальні та інші заклади).

Відповідно до пунктів 1.2, 1.4 Положення атестація педагогічних працівників - це система заходів, спрямована на всебічне комплексне оцінювання їх педагогічної діяльності, за якою визначаються відповідність педагогічного працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюється кваліфікаційна категорія, педагогічне звання. Основними принципами атестації є відкритість та колегіальність, гуманне та доброзичливе ставлення до педагогічного працівника, повнота, об`єктивність та системність оцінювання його педагогічної діяльності.

Основними принципами атестації є відкритість та колегіальність, гуманне та доброзичливе ставлення до педагогічного працівника, повнота, об`єктивність та системність оцінювання його педагогічної діяльності (пункт 1.4 Положення).

Згідно пунктів 2.1, 2.7 Положення для організації та проведення атестації педагогічних працівників у навчальних та інших закладах, органах управління освітою щороку до 20 вересня створюються атестаційні комісії I, II і III рівнів.

Атестаційні комісії усіх рівнів формуються з педагогічних працівників навчальних та інших закладів, працівників відповідних органів управління освітою, представників відповідних профспілкових органів, методичних та психологічних служб. До складу атестаційних комісій також можуть входити представники наукових та інших установ, організацій, об`єднань громадян (за згодою).

Відповідно до п. 4.6 Положення кваліфікаційні категорія «спеціаліст вищої категорії» присвоюється працівникам, які відповідають вимогам, встановленим до працівників з кваліфікаційною категорією «спеціаліст першої категорії», та які володіють інноваційними освітніми методиками й технологіями, активно їх використовують та поширюють у професійному середовищі; володіють широким спектром стратегій навчання; вміють продукувати оригінальні, інноваційні ідеї; застосовують нестандартні форми проведення уроку (навчальних занять); активно впроваджують форми та методи організації навчально- виховного процесу, що забезпечують максимальну самостійність навчання учнів; вносять пропозиції щодо вдосконалення навчально- виховного процесу в навчальному закладі.

Згідно з пунктом 3.30 Положення кваліфікаційна категорія та педагогічне звання, присвоєні педагогічному працівнику за результатами атестації, можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії.

Аналіз зазначених норм дає підстави дійти висновку що, атестаційна комісія наділена правом розсуду при вирішенні питання про присвоєння певної кваліфікаційної категорії, тобто наділена дискреційними повноваженнями у вирішенні зазначеного питання.

Аналогічний правовий висновок міститься у постанові Верховного Суду від 30 жовтня 2019 року у справі № 537/1304/18-ц (провадження № 61-9447св19).

Таким чином, суд вважає, що атестаційна комісія наділена правом розсуду при вирішенні питання про присвоєння певної кваліфікаційної категорії, тобто наділена дискреційними повноваженнями у вирішенні зазначеного питання і до компетенції суду такі повноваження законодавством не віднесені.

Щодо порушення чисельності складу атестаційної комісії, суд вважає, що позивач не вірно трактує правило типового положення атестації педагогічних працівників, оскільки відповідно до п.2 6 положення кількість членів атестаційної комісії не може бути меншою п`яти осіб.

З наявного у справі атестаційного листа педагогічного працівника ОСОБА_1 вбачається, що кількість членів атестаційної комісії, які були присутніми під час атестації було 5.

Таким чином підстав для задоволення позову суд не знаходить.

Решта доводів позову зводиться до власного розуміння діючого законодавства та контрадікторного оцінювання зібраних по справі доказів.

Судові витрати відносяться на рахунок позивача.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 141,142, 258-260, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги адвоката Ставніченко Максима Віталійовича в інтересах ОСОБА_1 , - залишити без задоволення.

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо справу розглянуто за заявою осіб, визначених частиною другою статті 4 цього Кодексу, рішення суду, що набрало законної сили, є обов`язковим для особи, в інтересах якої було розпочато справу.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Учасники справи можуть ознайомитись з судовим рішенням на офіційному веб-порталі Єдиного державного реєстру судових рішень. Веб-адреса сторінки: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя В.К. Барвенко

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116966171
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —504/2403/23

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні