Ухвала
від 14.02.2024 по справі 495/12279/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/12279/23

№ провадження 2/495/205/2024

УХВАЛА

Про залучення співвідповідача

"14" лютого 2024 р. м. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючого одноособово - судді Прийомової О.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Ульвіс К.Є.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м. Білгород-Дністровському Одеської області клопотання представника позивача про залучення співвідповідача по цивільній справі за позовною заявою Акціонерного товариства "Українська залізниця" до ОСОБА_1 , Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, Головне управління Держгеокадастру в Одеській області про скасування договору купівлі-продажу,

представника позивача адвоката Ротар І.В.,

представника відповідача адвоката Садовського В.Є.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця" до ОСОБА_1 , Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, Головне управління Держгеокадастру в Одеській області про скасування договору купівлі-продажу.

28 грудня 2023 року від представника позивача надійшло клопотання про залучення до справи співвідповідача, відповідно до якого просить суд залучити до справи в якості співвідповідача ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Своє клопотання обґрунтовує тим, що до відзиву на позовну заяву від 13 грудня 2023 року, поданого представником відповідача додана копія договору купівлі - продажу земельної ділянки від 24 травня 2019 року № 861 та копія витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з кадастровим номером: 5110300000:02:019:0193 станом на 11 лютого 2016.

Предметом спору є скасування державної реєстрації земельної ділянки та визнання недійсним договору купівлі продажу земельної ділянки від 24 травня 2019 року № 861, посвідченого приватним нотаріусом Білгород Дністровського міського нотаріального округу Одеської області Холудєєвою С.М.

Враховуючи, що права та обов`язки ОСОБА_2 та ОСОБА_1 виникли з однієї підстави договору купівлі продажу земельної ділянки від 24 травня 2019 року № 861, визначені ст. 216 ЦК України наслідки недійсності правочину передбачають зобов`язання кожної із сторін цього правочину, а скасування державної реєстрації земельної ділянки призведе до припинення існування нерухомого майна земельної ділянки, тому він і звернувся з вказаним клопотанням до суду про залучення співвідповідача.

В судовому засіданні представник позивача своє клопотання підтримав та наполягав на його задоволенні.

Представник відповідача з клопотанням не погодився, зазначив, що оскільки вимоги стосуються останнього набувача майна, підстав для залучення продавця не має необхідності.

Інші учасники справи не з`явилися, були повідомлені належним чином, причину неявки суду не повідомили.

Суд розглядає клопотання представника позивача за відсутність представника відповідача Кародіно Бугазької сільської ради Білгород Дністровського району Одеської області, представника третьої особи.

Вислухавши думку представника позивача, представника відповідача, вивчивши матеріали клопотання, суд приходить до наступного.

Згідно з ч.1 та ч.2ст. 189 ЦПК України, завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч.3 ст.13 ЦПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно до ч.1 ст. 51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

2. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

3. Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

4. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала.

За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

При таких обставинах, враховуючи, що клопотання позивача надано у підготовчому засіданні, залучення до участі у справі співвідповідача є правом позивача, підстави для відмови у залученні співвідповідача не встановлені, суд вважає за необхідне клопотання задовольнити та залучити в якості співвідповідача ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 по цивільній справі за позовною заявою Акціонерного товариства "Українська залізниця" до ОСОБА_1 , Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, Головне управління Держгеокадастру в Одеській області про скасування договору купівлі-продажу.

Керуючись ст. ст. 51, 258, 260, 353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача про залучення співвідповідача по цивільній справі за позовною заявою Акціонерного товариства "Українська залізниця" до ОСОБА_1 , Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, Головне управління Держгеокадастру в Одеській області про скасування договору купівлі-продажу задовольнити.

Залучити в якості співвідповідача ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 по цивільній справі за позовною заявою Акціонерного товариства "Українська залізниця" до ОСОБА_1 , Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, Головне управління Держгеокадастру в Одеській області про скасування договору купівлі-продажу.

В підготовчому судовому засіданні оголосити перерву для виклику співвідповідача на 13 березня 2024 року о 13.50 годині.

Відповідач має право протягом 15 календарних днів з дня отримання даної ухвали надіслати суду відзив на позовну заяву і всі письмові докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідач має право в цей же строк надіслати позивачу, за наявності - іншим відповідачам, третім особам копії відзиву та доданих до нього документів.

Роз`яснити відповідачу, що в разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Копію ухвали, надіслати учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: bd.od.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення суддею.

Повний текст ухвали складений 14 лютого 2024 року.

Суддя:

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116970568
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —495/12279/23

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні