Рішення
від 15.01.2024 по справі 205/9927/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

15.01.2024 Єдиний унікальний номер 205/9927/23

Єдиний унікальний номер 205/9927/23

Провадження № 2/205/958/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2024 року м. Дніпро

Ленінський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Приходченко О.С.

при секретарі Король Т.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпрі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Маріупольської міської ради про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 21 вересня 2023 року через систему «Електронний суд» звернувся до суду з позовом до відповідача Маріупольської міської ради про визнання права власності в порядку спадкування за законом, який канцелярією суду було зареєстровано 21 вересня 2023 року.

Ухвалою судді Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 25 вересня 2023 року позов було залишено без руху і запропоновано позивачеві усунути недоліки з дотриманням вимог ч. 4 ст. 177 ЦПК України, з метою усунення яких представником позивача 27 вересня 2023 року було направлено через систему «Електронний суд» докази сплати судового збору.

Ухвалою судді Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 02 жовтня 2023 року позов було прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у цивільній справі.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 24 жовтня 2023 року підготовче засідання було закрито і призначено справу до судового розгляду.

Позивач у своєму позові посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно квартиру АДРЕСА_1 . 22 червня 2021 року позивач звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини в порядку спадкування за законом після смерті батька та приватним нотаріусом Маріупольського нотаріального округу Куркчи Г.І. заведено спадкову справу. У зв`язку із військовим вторгненням РФ в Україну територія м. Маріуполя відноситься до тимчасово окупованих територій, на якій не здійснюють свою діяльність органи державної влади, а також не провадиться нотаріальна діяльність. Справи приватного нотаріуса Куркчи Г.І. з окупованої території на підконтрольну не вивезені та будь-якій нотаріальній конторі не передані, а рішенням ВКК нотаріату при Міністерстві юстиції України № 5 від 13 березня 2023 року свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю, видане ОСОБА_3 , анульовано. Згідно з положеннями Порядку вчинення нотаріальних дій, у разі підтвердження факту заведення спадкової справи іншим нотаріусом нотаріус відмовляє заявникові у прийнятті заяви (іншого документа) та роз`яснює право подачі за місцем знаходження цієї справи, а у разі потреби (неправильно визначене місце відкриття спадщини), витребовує цю справу для подальшого провадження. Тому позивач не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину після смерті свого батька. Просив суд визнати за ним право власності на квартиру АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник відповідача Маріупольської міськради у своїй заяві до суду просив справу розглядати без його участі, проти задоволення позовних вимог заперечував, просив ухвалити рішення згідно з чинним законодавством.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши докази, що містяться в матеріалах справи, суд вважає, що позовна заява не підлягає задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до ч. 7 ст. 147 ЗУ «Просудоустрій істатус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховний суд розпорядженням від 06березня 2022року №1/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ, підсудних Приморському районному судові м. Маріуполя Донецької області, Орджонікідзевському районному судові м. Маріуполя Донецької області та Першотравневому районному судові Донецької області на Ленінський районний суд м. Дніпропетровська.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_1 (а.с. 57).

На підставі свідоцтва про право власності на житло квартира АДРЕСА_1 на праві спільної часткової власності належить ОСОБА_2 і ОСОБА_1 (а.с. 8).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер (а.с. 17 оберт). Після його смерті відкрилася спадщина на належну йому частину квартири.

22 червня 2021 року приватним нотаріусом Маріупольського міського нотаріального округу Донецької обл. Куркчи Г.І. було заведено спадкову справу після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 12 оберт).

Відповідно до Указу Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який у подальшому було неодноразово продовжено, та станом на теперішній час воєнний стан не скасовано. Враховуючи, що наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 75 від 25 квітня 2022 року (у редакції від 17 жовтня 2022 року) Маріупольська територіальна громада віднесена до територій, які перебувають в тимчасовій окупації. Державні нотаріальні контори або приватні нотаріуси нотаріальну діяльність не здійснюють.

Рішенням ВКК нотаріату Міністерства юстиції України № 5 від 13 березня 2023 року (а.с. 13-17) свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю, видане на ім`я ОСОБА_3 анульовано.

Наказом Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 29 березня 2023 року нотаріальна діяльність приватного нотаріуса Куркчи Г.І. припинена та зобов`язано передати усі документи нотаріального діловодства та архіву приватного нотаріуса до Донецького обласного державного нотаріального архіву після закінчення дії воєнного стану та обставин, які створюють загрозу життю та здоров`ю на території Донецької області. Станом на 07 вересня 2023 року документи не передавалися, встановити їх місцезнаходження та стан збереження неможливо (а.с. 18).

Згідно з ст.1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

На підставі ст.1217ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ч. 1 ст.1268ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 1297 ЦК України встановлено обов`язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину на нерухоме майно.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі на житловий будинок, інші споруди, є набуття спадкодавцем за життя цього права у встановленому законодавством України порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання та право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільних прав є визнання права (п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України).

Частиною 1 статті 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до статті 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Статтею 78 ЦПК України визначено, що суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст.80ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Частиною 6 статті 81 ЦПК України встановлено, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Як вбачається з положень ч. 1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Сам по собі факт анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю, виданого Міністерством юстиції України 23 липня 2009 року на ім`я ОСОБА_3 , також не може бути підтвердженням порушення права позивача.

Позивачем зазначено, що він звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті батька, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , проте, із копії витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі не вбачається, за заявою кого саме було заведено спадкову справу. Також, із наданих позивачем доказів неможливо встановити коло спадкоємців після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивачем не надано достатніх доказів, які давали би підстави стверджувати, що він є єдиним спадкоємцем після смерті батька, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , інші спадкоємці відсутні або із заявами про прийняття спадщини не зверталися, чи є особи, які після смерті ОСОБА_2 мають право на спадкування за заповітом. Сама по собі наявність родинних відносин та перебування нерухомого майна в спільній частковій власності позивача і померлого не можуть бути беззаперечним фактом набуття права ОСОБА_1 на майно в порядку спадкування після смерті батька, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Частиною 2 ст. 141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови від позову на позивача.

На підставі викладеного, суд вважає за необхідне сплачений позивачем судовий збір віднести за його рахунок.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1216, 1218, 1217, ч.ч. 1, 5 ст. 1268, ч. 1 ст. 1270, ст. 1297 ЦК України, п. 2 ч. 2 ст. 141, ст.ст. 263, 264, ч.ч. 1-7 ст. 265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 ) у задоволенні позовних вимог до Маріупольської міської ради (ЄДРПОУ 33852448, юридична адреса: 87500, Донецька обл., м. Маріуполь, пр. Миру, буд. 70) про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відмовити.

Судові витрати у справі віднести за рахунок ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 ).

Рішення може бути оскаржено в Дніпровський апеляційний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116974493
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —205/9927/23

Постанова від 30.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Постанова від 30.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Приходченко О. С.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Приходченко О. С.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Приходченко О. С.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Приходченко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні