Ухвала
від 14.02.2024 по справі 716/130/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/130/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.02.2024 Заставнівський районний суд Чернівецької області

в складі головуючого судді Стрільця Я.С.,

присяжних Смаглій Н.І., Порушник Н.І.,

за участю секретаря судового засідання Якимик К.В.,

представника заявника адвоката Павчука С.І.,

представника особи щодо якої вирішується питання адвоката Данищука В.В.

розглянув у судовому засіданні в залі суду в м. Заставна цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Юрковецька сільська рада Чернівецького району Чернівецької області як орган опіки та піклування, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_3 звернулася до суду із заявою в порядку окремого провадження, заінтересована особа - Юрковецька сільська рада Чернівецького району Чернівецької області як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 в якій просить визнати недієздатною ОСОБА_4 , яка є її матір`ю. Також просить призначити ОСОБА_2 опікуном останньої.

Підставою для звернення до суду із даною заявою є та обставина, що ОСОБА_4 є особою з інвалідністю І групи підгрупи «А» безстроково та перебуває на обліку у лікаря психіатра внаслідок хвороби виражена атеросклеротична деменція (недоумство). Внаслідок цього вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому потребує визнання її недієздатною та встановлення опіки.

В судовому засіданні від представника заявника адвокат Павчук С.І. надійшло клопотання про залучення до участі в справі в якості заінтересованої особи ОСОБА_4 .

В судове засідання заявник та представник заінтересованих осіб не з`явились. Надали суду відповідні заяви про розгляд справи без їх участі.

Ознайомившись із змістом клопотання, суд вважає, що воно підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ст.294 ЦПК України, під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охорон і гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Як вбачається зі змісту вимог ст. 299 ч.1 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

На думку суду, необхідним буде залучити до участі в справі в якості заінтересованої особи особу, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_4 та допустити до участі в справі в якості її адвоката (представника) ОСОБА_5 .

Таке залучення до участі в справі буде сприяти виконанню завдань цивільного судочинства. Таке залучення сприятиме дотриманню прав та законних інтересів як заявника так і особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною.

З цих підстав клопотання представника заявника підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 294 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання представника заявника адвоката Павчука С.І. про залучення до участі в справі в якості заінтересованої особи особу, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_4 задовольнити.

Залучити до участі в справі в якості заінтересованої особи особу, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає в с. Ржавинці Чернівецького району Чернівецької області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ярослав СТРІЛЕЦЬ

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116978779
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —716/130/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні