Ухвала
від 21.02.2024 по справі 716/130/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №716/130/24

У Х В А Л А

про призначення судово - психіатричної експертизи

21.02.2024 Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Стрільця Я.С.,

присяжних Порушник Н.І. та Cмаглій Н.І.,

за участю

секретаря судових засідань Якимик К.В.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи Данищука В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Заставна цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_3 та Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Заявниця ОСОБА_2 , в особі представника ОСОБА_1 , звернулася до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку с.Ржавинці Чернівецького району Чернівецької області, недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши ОСОБА_3 опікуном останньої. Вказує, що ОСОБА_4 не в змозі самостійно працювати, не усвідомлює наслідків своєї поведінки, не може орієнтуватись в простих життєвих ситуаціях. Вона потребує постійного стороннього нагляду та турботи. Стан її здоров`я негативний.

У матеріалах справи наявні копії медичних документів щодо стану здоров`я ОСОБА_4 , з яких вбачається, що остання є інвалідом І групи підгрупи «А» загального захворювання (безтерміново) і внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Вона непрацездатна та потребує постійного стороннього догляду.

Для підтвердження факту наявності психічного розладу здоров`я у ОСОБА_4 представник заявниці ОСОБА_1 заявив клопотання про призначення у даній справі судово-психіатричної експертизи.

Статтею 105 ЦПК України передбачено, що призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

Згідно вимог п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи, - на час проведення експертизи (п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України).

Відтак,зважаючи назаявлені вимогита зурахуванням наявностідостатніх данихпро психічнезахворювання ОСОБА_4 ,а такожте,що дляоб`єктивногорозгляду справинеобхідно встановитипсихічний станособи,що матимезначення длясправи іпотребує спеціальнихзнань вгалузі психіатрії,суд вважаєза необхіднепризначити судово-психіатричнуекспертизу, а провадження у справі на час її проведення зупинити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 252, 258, 259, 260, 263, 298 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_3 та Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- чи страждає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителька с.Ржавинці Чернівецького району Чернівецької області, на психічний розлад ?

- чи впливає психічний розлад на здатність ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки с.Ржавинці Чернівецького району Чернівецької області, усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними ?

-чи може ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,жителька с.Ржавинці Чернівецького району Чернівецької області, в силу свого стану здоров`я брати особисто участь у розгляді цивільної справи та давати пояснення по суті справи ?

Проведення експертизи доручити експертам Чернівецької філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Для проведення експертизи надати експертам дозвіл на доступ до медичної документації підекспертної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки с.Ржавинці Чернівецького району Чернівецької області, який знаходиться на зберіганні у ОКНП «Чернівецька обласна психіатрична лікарня» та підлягає дослідженню.

Копію ухвали направити до відома учасникам справи та до виконання у Чернівецьку філію судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», адреса місцезнаходження: вул. Е.Кольбенгаєра,2, м. Чернівці, 58005.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384 ч.1, 385 КК України.

Провадження у справі на час проведення експертизи - зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня винесення ухвали.

Суддя Ярослав СТРІЛЕЦЬ

Присяжні Наталія ПОРУШНИК

Надія СМАГЛІЙ

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117135555
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —716/130/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні