Ухвала
від 13.02.2024 по справі 675/2820/19
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/2820/19

Провадження № 2/675/5/2024

У Х В А Л А

13 лютого 2024 року Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі головуючої судді Янішевської О. С., секретаря судового засідання Беліци М. О.,

з участю прокурора Шудри Ю. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ізяславі у підготовчому провадженні позовну заяву заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро», третя особа, яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору,на стороніпозивача,Ізяславська міськарада Хмельницькоїобласті про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки, скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про державну реєстрацію прав на земельну ділянку, скасування у поземельній книзі запису про державну реєстрацію земельної ділянки та поновлення запису у поземельній книзі про державну реєстрацію земельної ділянки,

у с т а н о в и в :

Заступник керівника Шепетівської місцевої прокуратури 28 грудня 2019 року звернувся до суду з позовом в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки, скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про державну реєстрацію прав на земельну ділянку, скасування у поземельній книзі запису про державну реєстрацію земельної ділянки та поновлення запису у поземельній книзі про державну реєстрацію земельної ділянки.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28 грудня 2019 року головуючим у справі визначений суддя Король О. В.

На підставі розпорядження керівника апарату Ізяславського районного суду Хмельницької області № 36 від 29 вересня 2021 року «Щодо призначення повторного автоматичного розподілу судових справ» у зв`язку із закінченням строку повноважень судді Короля О. В. відповідно до п. п. 19, 20 розділу 8 «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» призначено повторний автоматизований розподіл судової справи № 675/2820/19.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29 вересня 2021 року головуючою у справі визначена суддя Янішевська О. С.

Ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької областівід 29 вересня 2021 року було відкрите провадження у справі за правилами загального провадження та призначене підготовче судове засідання.

Ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької областівід 01 вересня 2022 року прийнята до розгляду заява виконувача обов`язків керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» про зміну предмету позову, яка надійшла до Ізяславського районного суду Хмельницької області 25 серпня 2021 року, залучено до участі у справі Ізяславську міськураду Хмельницькоїобласті як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Підготовче провадження не закрите.

01грудня 2022року досуду надійшлописьмове клопотанняпредставника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» Лозюка С. Ф. про зупинення провадження у справі до закінчення перегляду в касаційному порядку Верховним Судом у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду справи № 676/7428/19 (провадження № 61-361сво22) та оприлюднення повного тексту судового рішення, ухваленого за результатами такого розгляду.

Ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області від 02 грудня 2022 року провадження у справі зупинене до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою ПалатоюВерховного Судусправи № 676/7428/19 (провадження № 61-361сво22).

02 серпня 2023 року до суду надійшла письмова заява першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури про відновлення провадження у справі, оскільки 12 червня 2023 року Верховним Судом винесено постанову у справі № 676/7428/19 (провадження № 61-361 сво22), яка набрала законної сили.

Ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області від 01 вересня 2023 року провадження у справі поновлене.

16 січня 2024 року до суду надійшло письмове клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» про закриття провадження в справі, оскільки дана справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. Вказане клопотання мотивоване тим, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці (пункт 6 частини першоїстатті 20 ГПК України).

Відповідно до пункту 1 частини першоїстатті 20 ГПК Українив чинній редакції господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці. Відповідно до пункту 6 частини першоїстатті 20 ГПК Українигосподарські суди розглядають справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці. Аналогічний висновок викладений у постанові Об`єднаної палати Касаційного суду від 12 червня 2023 року в справі № 676/7428/19. Крім того, представник Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» просив повернути прокуратурі сплачений судовий збір.

Прокурор Шудра Ю. В. у судовому засіданні зазначила, що позовні вимоги до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_1 про визнання недійсним наказу, підлягають розгляду саме в порядку цивільного судочинства, а тому провадження в справі в цій частині закриттю не підлягає.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» Лозюк С. Ф. у судове засідання не з`явився, в клопотанні просив розгляд клопотання проводити за його відсутності.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, причин неявки суду не повідомили.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

12червня 2023року ВерховнимСудом ускладі Об`єднаноїпалати Касаційногоцивільного судувинесена постановау справі№ 676/7428/19(провадження№ 61-361сво22),згідно якоїгосподарські судирозглядають справиу спорах,що виникаютьу зв`язкуіз здійсненнямгосподарської діяльності(крімсправ,передбачених частиноюдругою цієїстатті),та іншісправи увизначених закономвипадках,зокрема:справи успорах щодоправа власностічи іншогоречового правана майно(рухомета нерухоме,в томучислі землю),реєстрації абообліку правна майно,яке (правана яке)є предметомспору,визнання недійснимиактів,що порушуютьтакі права,крім спорів,стороною якихє фізичнаособа,яка неє підприємцем,та спорівщодо вилученнямайна длясуспільних потребчи змотивів суспільноїнеобхідності,а такожсправи успорах щодомайна,що єпредметом забезпеченнявиконання зобов`язання,сторонами якогоє юридичніособи та(або)фізичні особи-підприємці (пункт6частини першоїстатті20ГПК України). У вказаній постанові зазначено, що позовні вимоги прокурора про витребування земельної ділянки у ТОВ на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, про скасування запису в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, запис про Державну реєстрацію права власності ТОВ на земельну ділянку, стягнення судового збору з ТОВ за своїм суб`єктним складом повинні розглядатися в господарському судочинстві, що виключає розгляд справи у зазначеній частині в порядку цивільного судочинства. Тому судам слід було закрити провадження у справі у вказаній частині, оскільки спір в цій частині не підлягає розгляду в порядку цивільного, а має розглядатися в порядку господарського судочинства.

За вимогами частини четвертої статті 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що провадження в справі за позовом прокурора до Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» про витребування земельної ділянки, скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про державну реєстрацію прав на земельну ділянку, скасування у поземельній книзі запису про державну реєстрацію земельної ділянки та поновлення запису у поземельній книзі про державну реєстрацію земельної ділянки, підлягає закриттю, оскільки спір в цій частині не підлягає розгляду в порядку цивільного, а має розглядатися в порядку господарського судочинства.

Відповідно до ч. 2 ст. 133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно ч. 2 ст. 255 ЦПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

Статтею 7 Закону України «Про судовий збір» передбачений вичерпний перелік підстав для повернення судового збору за клопотанням особи, котра його сплатила, з якого слідує, що судовий збір повертається у випадку закриття (припинення) провадження в справі.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі, зокрема, закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

За таких обставин суд приходить до висновку, що слід повернути прокуратурі сплачений судовий збір за позовні вимоги, провадження в справі за якими закрите.

Керуючисьст. ст.133, 255, 278, 353 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» Лозюка Сергія Федоровича про закриття провадження в справі задовольнити частково.

Закрити провадження у справі № 675/2820/19 в частині: за позовом заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави до Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» про витребування земельної ділянки, скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про державну реєстрацію прав на земельну ділянку, скасування у поземельній книзі запису про державну реєстрацію земельної ділянки та поновлення запису у поземельній книзі про державну реєстрацію земельної ділянки.

Повернути Хмельницькій обласній прокуратурі (місце знаходження 29000, м. Хмельницький, пров. Військоматський, буд. 3) 7684 грн. судового збору, сплаченого 11 грудня 2019 згідно платіжного доручення № 2619 на рахунок UA188201720343120002000002814, МФО 820172, Банк ДКСУ м. Київ.

Ухвала в частині закриття провадження у справі може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення.

Суддя О. С. Янішевська

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116981319
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —675/2820/19

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 24.10.2022

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 25.08.2021

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Король О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні