Ухвала
від 13.02.2024 по справі 916/5680/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"13" лютого 2024 р.м. Одеса Справа № 916/5680/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Цісельського О.В.

за участю секретаря судового засідання Лінник І.А.

за участю представників:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

розглядаючи справу № 916/5680/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Рейлстрім» (вул. Маразліївська, № 1/20, офіс 502, м. Одеса, 65014, код ЄДРПОУ 41769779)

до відповідача: ZERNOPRODUKT KFT (2636 TESA, PETOFI UTCA 16, HUNGARY; адреса для листування: вул. Бугаївська, № 21, офіс 308, м. Одеса, 65005)

про стягнення 111 520,00 євро,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Рейлстрім» звернулось до Господарського суду Одеської області з позовом до ZERNOPRODUKT KFT, в якому просить суду стягнути з відповідача на його користь заборгованість за поставлений товар в розмірі 111520,00 євро.

В обґрунтування позову посилається на неналежне виконання відповідачем грошових зобов`язань за контрактом № 20230607 від 07.06.2023 в частині повної та своєчасної оплати за отриманий відповідачем товар.

09.01.2024 ухвалою Господарського суду Одеської області прийнято позовну заяву (вх.№ 6266/23 від 26.12.2023) до розгляду та відкрито провадження у справі № 916/5680/23. Постановлено справу № 916/5680/23 розглядати за правилами загального позовного провадження та підготовче засідання призначено на "26" січня 2024 року о 10:20 год.

26.01.2024 у підготовчому засіданні по справі № 916/5680/23 судом проголошено протокольну ухвалу про перерву до "13" лютого 2024 року о 10:40 год.

13.02.2024 учасники справи в судове засідання не з`явились, повідомлені належним чином шляхом направлення ухвали суду на адреси їх електронної пошти та на адресу для листування відповідача, позивач подав до суду клопотання (вх. № 5838/24 від 13.02.2024) про відкладення розгляду справи, відповідач причини неявки суду не повідомив.

За правилами п.3 ч.2 ст.183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З огляду на вище викладене, господарський суд, усвідомлюючи необхідність збереження найвищої соціальної цінності, якою в Україні є безпека, охорона життя та здоров`я громадян, які, в т.ч. представляють інтереси сторін у справі, під час впровадженого в Україні воєнного стану, та враховуючи неявку представників учасників справи і неможливість вирішення питань, визначених частину 2 статті 182 ГПК України у даному підготовчому засіданні, відкладає підготовче засідання в межах строку, визначеного частиною 3 статті 177 ГПК України.

При цьому, як вбачається з матеріалів позовної заяви, відповідачем у справі є суб`єкт міжнародного права - ZERNOPRODUKT KFT, з місцезнаходженням: 2636 TESA, PETOFI UTCA 16, HUNGARY.

Додатково суд зауважує, що надіслані на поштову адресу, визначену у п. 14.2. Додатку № 1 від 31.08.2023 як адреса покупця для надіслання документів, судові виклики отримані невстановленою особою, проте з боку відповідача жодних дій щодо обізнаності про розгляд даної справи вчинено не було, а тому у суду виникли сумніви в дійсності отримання даних судових повідомлень повноважним представником відповідача.

Правилами статті 366 Господарського процесуального кодексу України регламентовано, що підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадках, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Пунктом 11.1. Додатку 1 від 31.08.2023 до контракту № 20230607 від 07.06.2023 сторони погодили, що невиконання зобов`язань повинно розглядатися згідно чинного законодавства України в Господарському суді Одеської області.

Згідно з статтею 367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Частиною 2 статті 3 Господарського процесуального кодексу України регламентовано, якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про міжнародні договори України» чинні міжнародні договори України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Між Україною та Угорською Республікою 02 серпня 2001 року в м. Будапешт вчинено договір про правову допомогу в цивільних справах (ратифіковано Законом №926-III від 10.01.2002)

Відповідно до статей 4, 5 цієї Угоди при здійсненні правової допомоги установи Договірних Сторін зносяться одна з одною через Міністерства юстиції Договірних Сторін. Прохання про здійснення правової допомоги та всі додатки до нього складаються мовою запитуючої Договірної Сторони з долученням перекладу на мову іншої Договірної Сторони або на англійську мову.

Зміст запитів щодо виконання судового доручення та вручення документів наведено у статті 7 Угоди, згідно з якою у запиті повинні бути вказані: a) назва запитуючої установи; b) назва запитуваної установи, якщо ця установа відома; c) ім`я, прізвище та місце проживання зацікавлених осіб чи їх представників, а щодо юридичних осіб - їх найменування та місцезнаходження. Запит щодо виконання судового доручення повинен містити, крім указаного в пункті 1, також: a) докладну інформацію про справу, що є предметом запиту; b) дані про громадянство, посаду, місце та дату народження осіб, яких це стосується; c) інформацію про характер запиту та іншу необхідну для його виконання.

При виконанні запитів про вручення документів установа, до якої направлено запит, застосовує законодавство своєї держави. У тих випадках, коли документ, що підлягає врученню, не має офіційного перекладу на мову запитуваної Договірної Сторони, він вручається одержувачу, якщо той згоден його прийняти. Факт вручення має бути підтверджений відповідно до законодавства, яке застосовує запитувана установа; у підтвердженні мають бути зазначені місце і час вручення документів. Якщо зазначена в запиті особа не проживає за вказаною адресою, то запитувана установа вживає заходів для встановлення точної адреси. Якщо установа, до якої звернено запит, не може його виконати, то вона повідомляє про це установу, від якої виходить запит, про обставини, які перешкоджають його виконанню (стаття 8 Угоди).

Згідно з статтею 15 Угоди установи юстиції Договірних Сторін надають правову допомогу з вручення документів і виконання судового доручення без нарахування витрат та мита, за винятком тих, які виникли в зв`язку з викликом експерта та перекладача або з застосуванням особливої процедури, зазначеної в пункті 1 статті 9, яка вказує на те, що при виконанні запиту установа, до якої звернено запит, застосовує законодавство своєї держави, проте на прохання установи, від якої виходить запит, вона може застосувати запропоновану в запиті процедуру, якщо остання не суперечить закону її держави.

З урахуванням вищевикладеного, суд дійшов висновку про необхідність звернення до компетентного органу Міністерства юстиції Угорщини - Ministry of Justice, Department of Private International Law, P.O. Box 2, 1357 BUDAPEST, Kossuth tеr 2-4, 1055 BUDAPEST з запитом щодо виконання судового доручення та вручення документів відповідачу - ZERNOPRODUKT KFT (2636 TESA, PETOFI UTCA 16, HUNGARY).

За змістом ст. 228 Господарського процесуального кодексу України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Згідно з п. 2.2. Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, у разі надіслання судом України доручення для виконання за кордоном, цивільна справа, у зв`язку з якою складається доручення, призначається до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном. У разі можливості судом України призначається дата наступного судового засідання, на яке може прибути особа, що викликається.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Тому, при визначенні дати наступного підготовчого засідання суд враховує необхідність призначення справи до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном.

З огляду на вищевикладені обставини, у зв`язку із необхідністю надання достатнього часу для вчинення дій з метою належного повідомлення учасника судового процесу, що є суб`єктом господарювання іноземної держави, шляхом вручення за кордоном судових документів, суд вважає за необхідне призначити розгляд справи на 11.07.2024 року.

Оскільки суд повинен належним чином повідомити відповідача про дату, час та місце розгляду справи, а також враховуючи положення Конвенції та приписи ст. 228, 229 Господарського процесуального кодексу України, з метою забезпечення прав відповідача у справі, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі.

Керуючись п. 3 ч. 2 ст. 183, ст.ст. 228, 229, 234, 235, 365-367 Господарського процесуального кодексу України суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Відкласти підготовче засідання у справі № 916/5680/23 на "11" липня 2024 р. о 14:00 год.

2. Повідомити сторони, що підготовче судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі суд. засідань № 12 (5-й поверх), тел. (0482)307-979.

3. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Рейлстрім» надати суду в строк до 12.03.2024 офіційний нотаріально засвідчений переклад на угорську мову (прошитий, пронумерований та скріплений мокрою печаткою) наступних документів (у двох примірниках): копії позовної заяви з доданими до неї документами; ухвали Господарського суду Одеської області від 09.01.2024 про відкриття провадження у справі № 916/5680/23; ухвали Господарського суду Одеської області від 26.01.2024 про повідомлення відповідача щдо призначення підготовчого засідання у справі № 916/5680/23; виклику (повідомлення) про дату, час та місце судового розгляду справи; запиту щодо виконання судового доручення та вручення документів; підтвердження про вручення документа.

4. Звернутись до компетентного органу Міністерства юстиції Угорщини - Ministry of Public Administration and Justice Department of Justice Cooperation and Private International Law (P.O. Box 2, 1357 Budapest, Kossuth ter 2-4, 1055 Budapest, Hungary) з проханням щодо виконання судового доручення та вручення судових документів відповідачу у справі ZERNOPRODUKT KFT (2636 TESA, PETOFI UTCA 16, HUNGARY).

5. Запропонувати ZERNOPRODUKT KFT подати відзив на позов із врахуванням вимог ст.165 ГПК України в строк протягом 15-ти днів з дня вручення ухвали суду про відкриття провадження у справі, докази отримання ухвали надати суду; надіслати копію відзиву та доданих до нього доказів позивачу одночасно з надісланням відзиву до суду; відповідні докази надіслання надати до суду.

6. Рекомендувати учасникам справи всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою або дистанційні засоби зв`язку.

7. Повідомити учасників по справі, що суд може зареєструвати заяви та клопотання сторін з процесуальних питань та додані до них документи, які надійшли від учасників по справі електронною поштою, лише у разі, якщо вони містять електронний цифровий підпис.

8. Повідомити учасників справи про наявність в Господарському суді Одеської області технічної можливості проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду відповідно до п.4 ст.197 ГПК України та в приміщенні суду відповідно до ч.ч.5-7 ст. 197 ГПК України.

9. Провадження у справі № 916/5680/23 зупинити до моменту надходження на адресу суду виконаного судового доручення.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

Ухвала набрала законної сили 13.02.2024 та окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Цісельський

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116984343
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —916/5680/23

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні