Ухвала
від 09.02.2024 по справі 369/1989/24
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/1989/24

Провадження №2/369/4044/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.02.2024 року м. Київ

Суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області Пінкевич Н.С., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Укртрансгаз» в особі філії «Управління «Укргазтехзв`язок» Акціонерного товариства «Укртрансгаз» про зміну формулювання причин звільнення, стягнення вихідної допомоги, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И Л А:

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом.

Дана позовна заява має бути залишена без руху, оскільки не відповідає вимогам статті 177 ЦПК України.

Позивач просить суд:

-змінити формулювання причини звільнення ОСОБА_1 у наказі філії «Управління «Укргазтехзв`язок» Акціонерного товариства «Укртрансгаз» №447-к від 28.12.2023 року зі « за. 2 ст. 36 КЗпПУ (закінчення строку трудового договору) на «за п.1 ч.1 ст. 40 КЗпПУ ( в зв`язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі, скорочення чисельності або штату працівників)»;

-стягнути з філії «Управління «Укргазтехзв`язок» Акціонерного товариства «Укртрансгаз» на користь ОСОБА_1 вихідну допомогу в розмірі чотирьохмісячного середнього заробітку відповідно до п. 5.2 Колективного договору АТ «Укртрансгаз» на 2021-2023 року та ст. 44 КЗпПУ;

-стягнути з філії «Управління «Укргазтехзв`язок» Акціонерного товариства «Укртрансгаз» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період з 29.12.2023 року по дату ухвалення рішення суду, але не більше як за шість місяців;

-стягнути з філії «Управління «Укргазтехзв`язок» Акціонерного товариства «Укртрансгаз» на корись ОСОБА_1 100000 грн. на відшкодування моральної шкоди;

-стягнути з філії «Управління «Укргазтехзв`язок» Акціонерного товариства «Укртрансгаз» на користь ОСОБА_1 судові витрати.

Частиною 4 статті 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою не є основною чи додатковою заробітною платою, а також не є заохочувальною чи компенсаційною виплатою (зокрема, компенсацією працівникам втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням термінів її виплати) у розумінні статті 2 Закону України «Про оплату праці», тобто середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні не входить до структури заробітної плати.

З огляду на викладене пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір», згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Зазначене узгоджується з позицією Великої Палати Верховного Суду, що викладений в Постанові Верховного Суду від 31 січня 2019 року у справі № 910/4518/16, провадження №12-301гс18.

Як вбачається із змісту позовної заяви, позивачем заявлено вимогу про стягнення моральної шкоди.

Верховний Суд у своїй постанові від 28 листопада 2018 року по справі № 761/11472/15ц (касаційне провадження № 61-23674св18) зазначив, що вимога про відшкодування моральної шкоди, визначена у грошовому вимірі, є майновою вимогою і судовий збір підлягає сплаті, як за вимогою майнового характеру.

У відповідності до ч. 2ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, розмір судового збору складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, позивач у даній справі не звільнений від сплати судового збору за вимогу про відшкодування моральної шкоди.

Таким чином, позивачу необхідно сплатити судовий збір за наступні вимоги у розмірі по 1211,20 грн. за кожну вимогу, а саме:

-стягнути з філії «Управління «Укргазтехзв`язок» Акціонерного товариства «Укртрансгаз» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період з 29.12.2023 року по дату ухвалення рішення суду, але не більше як за шість місяців;

-стягнути з філії «Управління «Укргазтехзв`язок» Акціонерного товариства «Укртрансгаз» на корись ОСОБА_1 100000 грн. на відшкодування моральної шкоди.

Також відповідач вказав дві юридичні особи з різними ЄДРПОУ, а тому позивачу необхідно уточнити коло особі вказавши відомості про них, як це вимагає п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК та надати виправлену позовну заяву відповідно до кількості учасників справи.

Відповідно дост.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИЛА:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Укртрансгаз» в особі філії «Управління «Укргазтехзв`язок» Акціонерного товариства «Укртрансгаз» про зміну формулювання причин звільнення, стягнення вихідної допомоги, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди - залишити без руху, надавши строк для виправлення недоліків тривалістю 10 днів з дня отримання даної ухвали.

Повідомити позивача про необхідність усунення недоліків шляхом направлення йому копії даної ухвали та роз`яснити, що у разі не виправлення недоліків до вказаного терміну позовна заява вважатиметься неподаною та буде йому повернута.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Суддя: Наталія ПІНКЕВИЧ

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116985361
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —369/1989/24

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні