Ухвала
від 14.02.2024 по справі 148/224/24
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 148/224/24

Провадження № 2/148/250/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2024 року суддя Тульчинського районного суду Вінницької області Дамчук О.О., ознайомившись із матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Тульчинський відділ державної виконавчої служби у Тульчинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального Управління Міністерства юстиції (м. Київ) про припинення стягнення аліментів та звільнення від сплати аліментів.

В С Т А Н О В И В:

До Тульчинського районного суду Вінницької області надійшли матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Тульчинський відділ державної виконавчої служби у Тульчинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального Управління Міністерства юстиції (м. Київ) про припинення стягнення аліментів та звільнення від сплати аліментів.

Вказує, що згідно положень Сімейного кодексу України право на утримання припиняється у разі коли дитина проживає з батьком, який повністю її утримує, але за рішенням суду має сплачувати аліменти. Оскільки неповнолітні діти на протязі останніх п`яти років проживають з ним, а відтак вважає, що існують підстави для припинення в судовому порядку для стягнення аліментів на утримання дітей на користь відповідачки.

Вивчивши матеріали справи, приходжу до висновку, що дана справа не підсудна Тульчинському районному суду Вінницької області, з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Положеннями ч. 1 ст.28 ЦПК України передбачено альтернативну підсудність, зокрема, позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

З позовної заяви та відповіді Тростянецької селищної ради на запит передбачений ч.6 ст. 187 ЦПК України вбачається, що зареєстроване місце проживання відповідачки значиться за адресою: АДРЕСА_1 .

З огляду на викладене та беручи до уваги, що позивач звернувся до суду з позовом про припинення стягнення аліментів, та вказана вимоги не передбачена ч.1 ст.28 ЦПК України, а відтак на переконання суду, позовна заява подана з порушенням правил територіальної підсудності.

Згідно п. 3-1 Розділу ХІІ Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

В свою чергу Рада суддів України визначилася щодо роботи судів після ліквідації та укрупнення районів, зокрема у листі від 22.07.2020 року № 9рс-466/20-вих, адресованому головам місцевих та апеляційних загальних судів, зазначила, що до зміни системи судоустрою та приведення її у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою шляхом утворення, реорганізації чи ліквідації судів, місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справ в межах раніше утворених районів та раніше визначеного адміністративно-територіального устрою.

Оскільки відповідачка зареєстрована у с. Демидівка Гайсинського району Вінницької області, що до 19.07.2020 року (дата набрання чинності Постановою ВРУ «Про утворення та ліквідацію районів» №807-IX) територіально відносилось до юрисдикції Тростянецького районного суду Вінницької області, тому є підстави, з врахуванням зазначеного вище, для направлення матеріалів даного позову до належного суду.

Частиною 9 статті 187 ЦПК України встановлено, що якщо судом буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п.п.1 ч.1 ст.31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є безумовною підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ч.1 ст.378 ЦПК України).

З метою недопущення порушення правил територіальної підсудності та враховуючи, що місце проживання відповідачки зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , вбачається наявність фактичних та правових підстав для передачі цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Тульчинський відділ державної виконавчої служби у Тульчинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального Управління Міністерства юстиції (м. Київ) про припинення стягнення аліментів та звільнення від сплати аліментів, за підсудністю до Тростянецького районного суду Вінницької області.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 27, 28, 30-32, 187, 258-261 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Тульчинський відділ державної виконавчої служби у Тульчинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального Управління Міністерства юстиції (м. Київ) про припинення стягнення аліментів та звільнення від сплати аліментів передати за підсудністю на розгляд до Тростянецького районного суду Вінницької області (адреса: 24300, Вінницька область, Гайсинський район, смт. Тростянець, вул. Соборна, 21).

Копію ухвали до відома направити позивачу.

Ухвала суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня отримання відповідної ухвали.

Суддя О.О. Дамчук

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116995722
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення стягнення аліментів та звільнення від сплати аліментів

Судовий реєстр по справі —148/224/24

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні