Ухвала
від 15.02.2024 по справі 910/20051/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

15.02.2024Справа № 910/20051/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Демидова В.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОЛК КОНСАЛТИНГ" (03134, місто Київ, просп. Академіка Корольова, будинок 12-Ж) та до Святошинської районної в місті Києві державна адміністрація (03115, місто Київ, пр. Берестейський, будинок 97) про визнання припиненими трудових відносин та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

28.12.2023 ОСОБА_1 звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОЛК КОНСАЛТИНГ" та до Святошинської районної в місті Києві державна адміністрація про визнання припиненими трудових відносин та зобов`язання вчинити дії та 02.01.2024 зазначену заяву передано судді Демидову В.О. у відповідності до автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Відповідно до позовних вимог позивач просить:

- визнати припиненими трудові відносини ОСОБА_1 з Товариством з обмеженою відповідальністю "ТОЛК КОНСАЛТИНГ" з дня набрання даним рішенням законної сили у зв`язку зі звільненням ОСОБА_1 з посади керівника філії ТОВ "ТОЛК КОНСАЛТИНГ" в м. Тернопіль (код ЄДРПОУ ВП: 39173332) за власним бажанням на підставі ч. 1 статті 38 КЗпП України;

- зобов`язати уповноважених осіб Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації внести зміни до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі про керівника ФІЛІЇ ТОВ "ТОЛК КОНСАЛТИНГ" в м. Тернопіль (код ЄДРПОУ 39173332), а саме: виключити з вищевказаного реєстру запис стосовно ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) як чинного керівника ФІЛІЇ ТОВ "ТОЛК КОНСАЛТИНГ" в м. Тернопіль (код ЄДРПОУ 39173332) та внести інший запис трудові відносини припинені датою набрання рішенням суду законної сили, шляхом звільнення з посади керівника за власним бажанням на підставі ч.1 ст. 38 КЗпП України.

Ухвалою суду від 05.02.2024 залишено позовну заяву ОСОБА_1 без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали.

Позивачем у строк встановлений ухвалою суду від 05.02.2024, подано заяву про усунення недоліків, з доданими до неї документами.

Вивчивши зміст наданих суду документів, поданих на виконання ухвали суду про залишення позовної заяви без руху, суд доходить до висновку про усунення позивачем недоліків позовної заяви.

Підстави для повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд встановив таке.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного).

При цьому згідно із ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи;7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи категорію та складність спору, предмет позову та зміст заявлених позовних вимог, склад учасників спору, суд приходить до висновку про розгляд вказаної справи в порядку загального позовного провадження.

Статтею 181 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Крім того, позивач просила витребувати у відповідному органі РАЦС Витяги з Реєстру про державну реєстрацію смерті:

- ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 )

- ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 )

Оскільки позивачем обґрунтовано неможливість самостійно отримати інформацію, що необхідна для правильного вирішення справи, а саме документу на підтвердження факту смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які були учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОЛК КОНСАЛТИНГ", суд дійшов висновку задовольнити відповідне клопотання позивача та звернутися з відповідними запитами до компетентних органів.

Частиною 3 статті 16 Закону України "Про захист персональних даних" визначено, що суб`єкт відносин, пов`язаних з персональними даними, подає запит щодо доступу (далі - запит) до персональних даних володільцю персональних даних.

Постановою КМУ від 22.08.2007 № 1064 затверджено Порядок ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян (далі - Порядок № 1064).

Відповідно до абзацу 2 підпункту 7 пункту 7 Порядку № 1064 запис в Реєстрі здійснюється шляхом внесення до нього у разі державної реєстрації смерті відомостей: прізвище, ім`я та по батькові, стать, громадянство, дата смерті, у якому віці померла особа, місце смерті та її причина, дата і місце народження (для дітей віком до одного року -кількість місяців і днів), реєстраційний номер облікової картки платника податків унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, місце проживання документ, що підтверджує факт смерті; прізвище, ім`я та по батькові особи, що звернулася за державною реєстрацією смерті серія і номер, яким органом видано паспорт або паспортний документ, дата його видачі; серія і номер свідоцтва про смерть; дата і номер актового запису в книзі державної реєстрації смертей; найменування органу державної реєстрації актів цивільного стану, що здійснив державну реєстрацію смерті; прізвище, ім`я та по батькові особи, що здійснила державну реєстрацію, та її посада, дата і номер внесення відомостей до Реєстру.

Відділами реєстрації актів цивільного стану здійснюється видача довідок, що складаються у формі витягів з Реєстру (п. 2 Постанови від 22.08.2007 № 1064).

Витяг з Реєстру - документ, що видається фізичній чи юридичній особі реєстратором або посадовій особі органу державної влади, нотаріусу шляхом безпосереднього доступу до Реєстру у випадках, передбачених законом, за затвердженими Міністерством юстиції України формами (абзац 6 пункту 2 Порядку).

Положення про Спадковий реєстр, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 07.07.2011 № 1810/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.07.2011 за № 831/19569, реєстратор видає зі Спадкового реєстру інформаційну довідку про наявність (відсутність) посвідченого заповіту, спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину на письмовий запит, складений за формою, наведеною в додатку 10, суду, прокуратури, органів дізнання і досудового слідства у зв`язку з цивільними, господарськими, адміністративними або кримінальними справами, справами про адміністративні правопорушення, що перебувають у провадженні зазначених органів. У такому запиті, скріпленому гербовою печаткою відповідного органу, обов`язково зазначається номер справи.

Відповідно до пункту 3.5 Положення про Спадковий реєстр пошук інформації про наявність або відсутність у Спадковому реєстрі заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину здійснюється за прізвищем, ім`ям та по батькові (за наявності) спадкодавця, реєстраційним номером облікової картки платника податків згідно з Державним реєстром фізичних осіб - платників податків (за наявності) та датою смерті спадкодавця.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Враховуючи вищевикладене, а також дотриманням позивачем положень ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за можливе задовольнити клопотання про витребування доказів.

Керуючись ст.ст. 12, 176, 177, 181, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд ,-

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 12.03.24 о 10:50 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 18 .

4. Клопотання позивача про витребування доказів - задовольнити.

5. Витребувати від Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) відомості про державну реєстрацію смерті, відкриття спадкової справи щодо ОСОБА_2 РНОКПП НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ) наявності спадкоємців та факту видачі свідоцтв про право на спадщину.

6. Направити до Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (01135, м. Київ, просп. Берестейський, буд. 11) заяву (за формою додаток № 23 до Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян № 1269/5) про надання витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян відносно ОСОБА_2 РНОКПП НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

7. Встановити строк для подання витребуваних судом доказів - до 11.03.2024.

8. Попередити Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

9. Запропонувати відповідачу у строк не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження, подати до суду відзив на позовну заяву, оформлений відповідно до вимог статті 165 Господарського процесуального кодексу України, а також всі докази, що підтверджують заперечення проти позову; забезпечити направлення позивачу копії відзиву на позов та доданих до нього документів, докази на підтвердження такого направлення разом з відзивом надати суду. Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України. При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч. 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

10. Запропонувати позивачу у строк не пізніше п`ять днів з дня отримання відзиву на позовну заяву подати відповідь на відзив в порядку статті 166 Господарського процесуального кодексу України, копію якого направити відповідачу в той самий строк, докази направлення надати суду разом з відповіддю на відзив.

11. Визначити відповідачу строк для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо такі будуть подані) - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

12. Попередити учасників судового процесу, що при ухиленні від виконання вимог суду до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбаченого статтею 135 Господарського процесуального кодексу України.

13. Звернути увагу учасників справи на положення статей 74, 80, 81 Господарського процесуального кодексу України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи, а також щодо порядку витребування доказів.

14. Звернути увагу сторін на те, що копії письмових доказів, які подаються, повинні бути оформлені у відповідності до вимог ч. 4 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України та Національного стандарту України "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації, вимоги до оформлення документів, ДСТУ 4163:2020".

15. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5011/.

Дата підписання ухвали 15.02.2024.

Суддя Владислав ДЕМИДОВ

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117009088
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання припиненими трудових відносин та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/20051/23

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 15.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні