Ухвала
від 15.02.2024 по справі 220/91/24
ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №220/91/24

Провадження № 2/220/88/24

У Х В А Л А

Іменем України

15 лютого 2024 року смт. Велика Новосілка Донецької області

Великоновосілківський районний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Дурач О.А.

за участю секретаря Сербіної І.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Великоновосілківської селищної ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Великоновосілківського районного суду Донецької області знаходиться цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до Великоновосілківської селищної ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

В підготовче судове засідання сторони не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином. Клопотань про відкладення підготовчого судового засідання до суду не надходило. Відповідач надіслав заяву до суду, якій просив розглядати справу без участі їх представника, та прийняти рішення на розсуд суду.

Суд вважає можливим провести підготовче судове засідання за відсутності сторін.

Ухвалою суду від 15.01.2024 р. відкрито провадження у справі, витребувано:

- у Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Донецькій області Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), керівник відділу - Паршена Юлія Сергіївна (офіційна адреса електроної пошти ІНФОРМАЦІЯ_1 ) відомості відносно родинних зв`язків ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , його батьків, дітей, братів, сестер, а також відомості, чи не зареєстровано їх смерть, у разі наявності;

- у приватного нотаріуса Синельниківського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Головко Марини Григорівни (e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_4 ) відомості про наявність спадкової справи, чи звертались спадкоємці з заявою про прийняття спадщини, чи видавалось свідоцтво про право на спадщину, після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

25.01.2024 року, на адресу суду надійшла відповідь від Східного межрегіонального управління юстиції, на виконання ухвали суду від 15.01.2024 року, стосовно родинних зв`язків, в якій зазначено що, у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є син, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (позивач).

13.02.2024 року, на адресу суду надійшло клопотання позивача ОСОБА_1 , в якому вона просила замінити відповідача у справі з Великоновосілківської селищної ради, на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до положень ч. 2ст. 51 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

За вказаних обставин, з метою повного, об`єктивного розгляду справи, ухвалення справедливого і законного рішення, враховуючи те, що рішення справи може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_2 , як потенційного спадкоємця першої черги після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , суд приходить до висновку про необхідність задовольнити клопотання позивача ОСОБА_1 , та замінити первісного відповідача у справі Великоновосілківську селищну раду, на належного відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Підготовче судове засідання необхідно відкласти для ознайомлення відповідача з матеріалами справи, надання можливості скористатися правом надання пояснень на даний позов. З копією заяви та доданих до неї документів відповідач має можливість ознайомитися в системі Електроний суд, або за його запитом вони будуть надіслані на офіційну адресу електронної пошти.

Також, враховуючи, що місце проживання відповідача наразі є тимчасово окупованою територією, до з`ясування можливості іншим шляхом повідомити його про дату, час, та місце розгляду справи, повідомляти відповідача про вказане за допомогою Веб-оголошення на офіційному сайті «Судова влада України».

Крім того, приватним нотаріусом Синельниківського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Головко Мариною Григорівною, не було виконано вимоги ухвали суду від 15.01.2024 року, причини невиконання суду не надані.

Згідно з ч. 6 ст. 84 ЦПК Українибудь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Відповідно до ч.ч. 7, 8 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Як передбачено ч.ч. 1,2 ст. 143 ЦПК України, заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Заходами процесуального примусу є: 1) попередження; 2) видалення із зали судового засідання; 3) тимчасове вилучення доказів для дослідження судом; 4) привід; 5) штраф.

Застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 148 ЦПК України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі до від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів, ненадання копії відзиву на позов, апеляційну чи касаційну скаргу, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк.

Відповідно до ч.2 ст. 148 ЦПК України у випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд з урахуванням конкретних обставин стягує у дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Суд звертає увагу, що відповідно до ст. 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Аналогічні положення містяться у ст. 129-1 Конституції України.

Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність повторно витребувати у приватного нотаріуса Синельниківського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Головко Марини Григорівни (e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_4 ) відомості про наявність спадкової справи, чи звертались спадкоємці з заявою про прийняття спадщини, чи видавалось свідоцтво про право на спадщину, після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Роз`яснити нотаріусу, що у разі невиконання ухвали суду від 15.01.2024 року та даної ухвали (вимоги ідентичні), буде вирішуватися питання щодо застосування заходів впливу, визначені вищевказаними нормами ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 51, 294 ЦПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача про заміну первісного відповідача належним відповідачем - задовольнити.

Замінити первісного відповідача у справі Великоновосілківську селищну раду, на належного відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Повторно витребувати у приватного нотаріуса Синельниківського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Головко Марини Григорівни (e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_4 ) відомості про наявність спадкової справи, чи звертались спадкоємці з заявою про прийняття спадщини, чи видавалось свідоцтво про право на спадщину, після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Витребувану судом інформацію надати у строк до 05.03.2024 року шляхом надсилання на електронну адресу Великоновосілківського районного суду Донецької області inbox@vk.dn.court.gov.ua з відповідним посиланням на єдиний унікальний номер справи.

Роз`яснити приватному нотаріусу Синельниківського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Головко Марині Григорівні, що особи які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до ст. 146 ЦПК України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Згідно ч.2 ст. 148 ЦПК України у випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд з урахуванням конкретних обставин стягує у дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відкласти підготовче судове засідання у провадженні за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, проведення підготовчого засідання призначити на 08-30 год. 05.03.2024 року.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Інші учасники справи мають право надати свої письмові пояснення щодо відповіді на відзив та заперечення до закінчення підготовчого провадження, якщо судом не встановлено інший строк.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Позивачу надіслати копію ухвали на вказану електронну адресу в позовній заяві, повідомити відповідача про дату, час та місце розгляду справи, за допомогою Веб-оголошення на офіційному сайті «Судова влада України».

Великоновосілківській селищній раді надіслати копію ухвали на офіційну адресу електронної пошти для відома.

Приватному нотаріусу Синельниківського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Головко Марині Григорівні, направити копію ухвали для виконання, на адресу електронної пошти.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, яка розглядається http://vk.dn.court.gov.ua.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає. Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, та підлягає негайному виконанню (у частині витребування доказів).

Суддя: О.А. Дурач

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117012250
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —220/91/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні