Ухвала
від 15.02.2024 по справі 260/2398/20
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження в адміністративній справі

15 лютого 2024 рокум. Ужгород№ 260/2398/20

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Плеханова З.Б., розглянувши матеріали позовної заяви Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (пл. Народна, буд. 4,м. Ужгород,Закарпатська область,88000) до Закарпатське обласне комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт "Ужгород" Державне авіаційне підприємство "Карпати-Авіа" МНС України (вул. Собранецька, буд. 145,м. Ужгород,Закарпатська область,88000) ( ) про визнання протиправним нарахування заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

06.02.2020 року Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Закарпатське обласне комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт "Ужгород" Державне авіаційне підприємство "Карпати-Авіа" МНС України про стягнення з відповідача на користь пенсійного органу заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій , призначених по Списку 1, яка виникла за період квітень-червень 2020 року та була виплачена громадянину ОСОБА_1

12 серпня 2020 року ЗОКП "Міжнародний аеропорт Ужгород" подав зустрічний позов , в якому просить :

-визнати протиправним нарахування ЗОКП "Міжнародний аеропорт Ужгород" Головним управлінням ПФУ в Закарпатській області фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, яка призначена громадянину ОСОБА_1 на пільгових умовах

- витребувати у пенсійного органу пенсійну справу

-витребувати в ДП обслуговування повітряного руху України "Украерорух" документи , які підтверджують правонаступництво за Ужгородським обєднаним авіазагоном та Ужгородським авіапідприємством.

15 листопада 2022 року рішенням ЗОАС позов Головного управління ПФУ в Закарпатській області було задоволено, а у зустрічному позові ЗОКП "Міжнародний аеропорт Ужгород" - відмовлено.

13 липня 2023 року постановою ВААС було скасовано рішення ЗОАС і задоволено зустрічний позов а в позові пенсійного органу -відмовлено.

29 січня 2024 року Верховний Суд виніс постанову , якою скасував вищевказані рішення , а справу направив до суду першої інстанції на новий судовий розгляд , зазначивши наступне:

-що громадянин ОСОБА_1 працював повний робочий день в Ужгородському об`єднаному авіазагоні, Ужгородському авіапідприємстві із 26 липня 1983 року по 30 вересня 1993 року та здійснював безпосереднє управління повітряним рухом у зонах аеропорту Ужгород, місцевих диспетчерських пунктах з найбільшою інтенсивністю або складністю руху і мав діюче свідоцтво диспетчера служби руху, що підтверджується довідкою про підтвердження трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній № 11-268 та копією трудової книжки. Вказані обставини дали йому право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах по Списку №1 відповідно до статті пункту «а» Закону № 1788-ХІІ.

47.Відповідно до записів трудової книжки ОСОБА_1 наказом Ужгородського об`єднаного авіазагону Українського управління цивільної авіації (Ужгородського об`єднаного авіазагону УУЦА) №71 від 25 липня 1983 року було прийнято на посаду диспетчера СДП (стартового диспетчера пункту) служби руху.

48.Наказом Міністра цивільної авіації СРСР №25 від 25 січня 1991 року було реорганізовано Українське управління цивільної авіації (УУЦА) та на його базі створено Українське об`єднання цивільної авіації «Авіалінії України». Згідно додатку 2 до даного Наказу до складу Українського об`єднання цивільної авіації «Авіалінії України» входило 28 Об`єднаних авіазагонів в тому числі Ужгородський об`єднаний авіазагін.

49.Наказом Фонду Державного Майна України №536 від 24 грудня 1992 року «Про створення державного підприємства» було паралельно засновано Державне підприємство обслуговування повітряного руху України Наказом Міністерства транспорту України №65 від 15 травня 1993 року з метою створення єдиної системи радіотехнічного забезпечення засобами та зв`язком державного підприємства по обслуговуванню повітряного руху України, авіакомпаній, аеропорту та підприємств і організацій Міністерства транспорту України та Державне підприємство Центр ЕРТОЗ входить до складу об`єднання «Авіалінії України».

50. Наказом Ужгородського авіапідприємства Українського об`єднання цивільної авіації «Авіалінії України» від 01 жовтня 1993 року за №77/о ОСОБА_1 диспетчера служби руху, з 01 жовтня 1993 року звільнено у зв`язку з переведенням його на роботу в Закарпатську філію державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух».

-ДП «Міжнародний аеропорт Ужгород» (правонаступником якого в подальшому став ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород») утворено шляхом виділу зі складу ДАП «Універсал-Авіа», що є правонаступником державного підприємства «Ужгородський об`єднаний авіазагін», де працював ОСОБА_1 .

59.Відповідно до частин першої та другої статті 109 ЦК України виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов`язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб. Після прийняття рішення про виділ учасники юридичної особи або орган, що прийняв рішення про виділ, складають та затверджують розподільчий баланс.

60.Колегія суддів також зазначає, що положеннями чинного на момент створення ДП «Міжнародний аеропорт Ужгород» Закону України «Про підприємства в Україні», а саме пунктом 2 статті 5 передбачено, що підприємство може бути створено в результаті виділення із складу діючого підприємства, організації одного або кількох структурних підрозділів, а також на базі структурної одиниці діючих об`єднань за рішенням їх трудових колективів, якщо на це є згода власника чи уповноваженого ним органу.

61.Відповідно до пункту 6 статті 34 цього ж Закону при виділенні з підприємства одного або кількох нових підприємств до кожного з них переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частинах майнові права і обов`язки реорганізованого підприємства.

п. 64 судами попередніх інстанцій не встановлено, чи продовжує існувати ДАП «Універсал-Авіа», як юридична особа, з якої було здійснено виділ, а також не досліджено наявність та зміст розподільчого балансу, в частині того, які саме передано права та обов`язки та, зокрема чи передано внаслідок виділу ДП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» з ДАП «Універсал-Авіа» його обов`язок щодо відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, що має безпосереднє значення для правильного вирішення спірних правовідносин, які виникли у цій справі.

п.Крім того, згідно з вимогами частини третьої статті 109 ЦК України юридична особа, що утворилася внаслідок виділу, несе субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями юридичної особи, з якої був здійснений виділ, які згідно з розподільчим балансом не перейшли до юридичної особи, що утворилася внаслідок виділу. Юридична особа, з якої був здійснений виділ, несе субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями, які згідно з розподільчим балансом перейшли до юридичної особи, що утворилася внаслідок виділу. Якщо юридичних осіб, що утворилися внаслідок виділу, дві або більше, субсидіарну відповідальність вони несуть спільно з юридичною особою, з якої був здійснений виділ, солідарно.

п.68 Таким чином, з метою вжиття заходів для з`ясування всіх обставин справи судам попередніх інстанцій необхідно дослідити і надати правову оцінку вищезазначеним обставинам та встановити факт існування ДАП «Універсал-Авіа» як юридичної особи, з якої було здійснено виділ; здійснити дослідження, які саме права і обов`язки передані ДП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» (правонаступником якого в подальшому став ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород») за розподільчим балансом внаслідок його виділу з ДАП «Універсал-Авіа» та ухвалити на підставі встановлених обставин законне і обґрунтоване рішення щодо наявності/відсутності у ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» обов`язку відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пенсії відповідної особи.

п.83 З огляду на це, враховуючи, що у мотивувальних частинах вказаних судових рішень відсутні висновки щодо правонаступництва ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» стосовно зобов`язань по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, з посиланням на відповідні докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини, колегія суддів стверджує про неможливість застосування під час розгляду цієї справи вказаних судових рішень, як таких, що містять преюдиційні факти та обставини, які за своїм характером, повинні бути обов`язковими для суду, що розглядає справу № 260/2398/20.

84.Таким чином, підсумовуючи вищенаведене, колегія суддів відхиляє доводи Управління щодо наявності преюдиційних фактів та обставин у зазначених ним у касаційній скарзі рішеннях, а також вважає за необхідне скасувати рішення судів попередніх інстанцій та направити справу на новий розгляд до Закарпатського окружного адміністративного суду, оскільки без установлення зазначених у цій постанові обставин (зокрема, чи передано ДП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» (правонаступником якого в подальшому став ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород») за розподільчим балансом внаслідок його виділу з ДАП «Універсал-Авіа» обов`язок відшкодування витрат на виплату та доставку пільгової пенсії) на підставі належних та допустимих доказів та без надання їм належної правової оцінки, суди дійшли передчасних висновків та прийняли рішення, які не відповідають вимогам щодо їх законності і обґрунтованості.

12 лютого 2024 року дана справа надійшла до ЗОАС та передана на розгляд головуючій судді Плехановій З.Б.

Отже, при новому розгляду судом враховуючи вищевказані висновки Верховного Суду , призначає підготовче судове засідання із необхідністю залучення ДАП «Універсал-Авіа», державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух» та витребувує докази , на які звернув увагу ВС.

У 2003 році відповідно до Розпорядження КМУ № 12-р на базі ДАП «Універсал-Авіа» код юридичної особи: 01128794 створено ДП "КАРПАТИ-АВІА" та передано до сфери управління МНС УКРАЇНИ.

Судом 15.02.2024 року здійснено запит до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців громадських формувань та отримано Відповідь № 450050 та № 450453 :

ДЕРЖАВНЕ АВІАЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО"КАРПАТИ-АВІА" МНС УКРАЇНИ

Скорочене найменування: ДАП "КАРПАТИ-АВІА"

Ідентифікаційний код юридичної особи: 01128794

Актуальний стан на фактичну дату та час формування: в стані припинення

Організаційно-правова форма юридичної особи: ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО

Дата державної реєстрації: 22.05.2003

Місцезнаходження: Україна, 88004, Закарпатська обл., місто

Ужгород, ВУЛИЦЯ СОБРАНЕЦЬКА, будинок 145

Відомості про органи управління юридичної особи: МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИ ТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА УСПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІЙ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО

ОБСЛУГОВУВАННЯ ПОВІТРЯНОГО РУХУ

УКРАЇНИ

Скорочене найменування: УКРАЕРОРУХ

Ідентифікаційний код юридичної особи: 19477064

Актуальний стан на фактичну дату та час формування: зареєстровано

Організаційно-правова форма юридичної особи: ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО

Дата державної реєстрації: 15.01.1993

Місцезнаходження: Україна, 08300, Київська обл., місто Бориспіль, АЕРОПОРТ

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 12, 160, 161, 171, 173-180, 248 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

1.Відкрити загальне позовне провадження у адміністративній справі за позовом Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (пл. Народна, буд. 4,м. Ужгород,Закарпатська область,88000) до Закарпатське обласне комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт "Ужгород" Державне авіаційне підприємство "Карпати-Авіа" МНС України (вул. Собранецька, буд. 145,м. Ужгород,Закарпатська область,88000) ( ) про визнання протиправним нарахування заборгованості.

2. Залучити в якості співвідповідачів:

ДЕРЖАВНЕ АВІАЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО

"КАРПАТИ-АВІА" МНС УКРАЇНИ (Ідентифікаційний код 01128794)

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО ОБСЛУГОВУВАННЯ ПОВІТРЯНОГО РУХУ УКРАЇНИ( УКРАЕРОРУХ)Ідентифікаційний код юридичної особи: 19477064

3. Зобовязати ГУ ПФУ в Закарпатській області надати суду в термін 7днів з дня отримання даної ухвали пенсійну справу ОСОБА_1

Зобовязати ДЕРЖАВНЕ АВІАЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО "КАРПАТИ-АВІА" МНС УКРАЇНИ (Ідентифікаційний код 01128794) надати суду термін 7 днів з дня отримання даної ухвали документально підтверджену інформацію :

- чи продовжує існувати ДАП «Універсал-Авіа», як юридична особа, з якої було здійснено виділ, наявність та зміст розподільчого балансу, в частині того, які саме передано права та обов`язки та, зокрема чи передано внаслідок виділу ДП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» з ДАП «Універсал-Авіа» його обов`язок щодо відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій

- розподільчий баланс внаслідок виділу з ДАП «Універсал-Авіа» ДП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» (правонаступником якого в подальшому став ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород») , в тому числі із зазначенням ззобов`язань юридичної особи, з якої був здійснений виділ, які згідно з розподільчим балансом не перейшли до юридичної особи, що утворилася внаслідок виділу , а які перейшли.; і зокрема зобовязань щодо фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Призначити підготовче судове засідання на 18 березня 2024 року на 13-30 год. засідання відбудеться за адресою: 88017, Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Б.Хмельницького, буд. 21.

Запропонувати учасникам судового розгляду надати заяви по суті спору в порядку ст.ст. 162-165 КАСУ протягом 15 днів з дня отримання даної ухвали.

З інформацією по справі учасники можуть ознайомитися за веб-адресою: http://adm.zk.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади.

Справу буде розглянуто суддею Плеханова З.Б. одноособово.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяЗ.Б.Плеханова

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117018047
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним нарахування заборгованості

Судовий реєстр по справі —260/2398/20

Ухвала від 08.05.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 10.04.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 15.02.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 26.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Постанова від 29.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 10.10.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Постанова від 13.07.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 26.06.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні