Ухвала
від 16.02.2024 по справі 404/8624/21
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

16 лютого 2024 року м. Кропивницький

справа № 404/8624/21

провадження № 22-ц/4809/608/24

Кропивницький апеляційнийсуд ускладі суддісудової палатиу цивільнихсправах КарпенкаО.Л.розглянувши матеріалиапеляційної скарги ОСОБА_1 рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда (суддя Кулінка Л. Д.) від 24 січня 2024 року, у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Кіровоградобленерго», Регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області про визнання неправомірними дії, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Кіровського районного суду м. Кіровограда від 24.01.2024 у задоволенні позову ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Кіровоградобленерго», Регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області про визнання неправомірними дії, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди відмовлено.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням позивачка ОСОБА_1 оскаржила його до суду апеляційної інстанції в порядку частини 1 статті 355 ЦПК України, шляхом направлення 31.01.2024 апеляційної скарги засобами поштового зв`язку безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Вказана апеляційна скарга надійшла до суду апеляційної інстанції 05.02.2024 (вх. № 834/24).

Ухвалою Кропивницького апеляційного суду від 07.02.2024 витребувано із Кіровського районного суду м. Кіровограда матеріали цивільної справи № 404/8624/21, які надійшли до апеляційного суду 14.02.2024.

При вирішенні питання про відкриття апеляційного провадження у справі апеляційним судом встановлено, що апеляційна скарга не відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України, та підлягає залишенню без руху.

Провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час виникнення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи (частина 3 статті 3 ЦПК України).

Статтею 356 ЦПК України визначено форма і зміст апеляційної скарги.

1. Апеляційна скарга подається у письмовій формі.

2. В апеляційній скарзі мають бути зазначені:

1) найменування суду, до якого подається скарга;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

3) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб);

4) рішення або ухвала, що оскаржуються;

5) в чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали (неповнота встановлення обставин, які мають значення для справи, та (або) неправильність установлення обставин, які мають значення для справи, внаслідок необґрунтованої відмови у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження чи оцінки, неподання доказів з поважних причин та (або) неправильне визначення відповідно до встановлених судом обставин правовідносин тощо);

6) нові обставини, що підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції;

7) клопотання особи, яка подала скаргу;

8) дата отримання копії судового рішення суду першої інстанції, що оскаржується;

9) перелік документів та інших матеріалів, що додаються.

3. Апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або представником такої особи.

4. До апеляційної скарги додаються:

1) довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо апеляційна скарга подана представником і ці документи раніше не подавалися;

2) копії скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, якщо така скарга та додані матеріали подаються до суду в електронній формі через електронний кабінет. У разі подання скарги та доданих матеріалів в електронній формі через електронний кабінет до неї додаються докази надсилання її копії та копій доданих матеріалів іншим учасникам справи з урахуванням положеньстатті 43цього Кодексу;

3) документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону;

4) докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції (за наявності).

5. Якщо апеляційна скарга подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення від сплати судового збору.

Подана позивачем ОСОБА_1 апеляційна скарга вказаним вимога форми та змісту апеляційної скарги відповідає не в повній мірі.

1.В порушеннявимог пункту2частини 2статі 356ЦПК України позивачкою не зазначено повне ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) особи, яка подає апеляційну скаргу, номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

2. Щодо порушення вимог пункт 4 частини 2 статті 356 ЦПК України слід зазначити наступне.

Абзац перший вступної частини апеляційної скарги містить наступний зміст: «Рішенням Кіровського районного суду міста Кіровограда (далі Суд) від 25.01.2024 року в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 (далі Позивач) відмовлено повністю.».

Натомість, як вбачається з матеріалів справи, місцевим судом 25.01.2024 жодного судового рішення у цій справі не ухвалювалося.

За результатами розгляду позовних вимог ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Кіровоградобленерго», Регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області про визнання неправомірними дії, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди, місцевим судом ухвалено рішення 24.01.2024.

Разом з тим, у прохальній частині апеляційної скарги ставиться питання про скасування рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда, без зазначення дати такого рішення.

Отже, в апеляційній скарзі не зазначено та/або не вірно зазначено рішення, що оскаржується.

3. В порушення вимог пункту 7частини 2статті 356ЦПК України позивачкою не вірно заявлено клопотання у прохальній частині апеляційної скарги.

За приписами частини 6 статті 367 ЦПК України в суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

В апеляційній скарзі зокрема позивачка ОСОБА_1 клопоче про стягнення з відповідачів пропорційно моральної шкоди в розмірі 50000 грн.

Слід зазначити, що ухвалою Кіровського районного суду м. Кіровограда від 07.06.2023 у прийнятті заяви ОСОБА_1 про збільшення розміру позовних вимог (з 20000 грн до 50000 грн моральної шкоди) (вх. 11648 від 04.04.2023) відмовлено.

Таким чином, предметом розгляду у цій справі у суді першої інстанції було визнання неправомірними дій, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди в розмірі 20000 грн за результатами розгляду якого було ухвалено оскаржуване позивачкою рішення, тому позивачці слід надати прохальну частину апеляційної скарги з урахуванням предмету розгляду суду першої інстанції.

4.В порушеннявимог пункту8частини 2,пункту 4частини 4статі 356ЦПК України позивачкою не зазначено дату отримання копії судового рішення суду першої інстанції, що оскаржується, та не долучено докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції (за наявності).

5. В порушення вимог пунктів 3, 4 частини 4, частини 5 статті 356 ЦПК України позивачкою не долучено до апеляційної скарги документи,що підтверджуютьсплату судовогозбору увстановлених порядкуі розмірі,або документи,які підтверджуютьпідстави звільненнявід сплатисудового зборувідповідно дозакону тане зазначенопідстави звільненнявід сплатисудового збору якщо апеляційна скарга подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону.

Підсумовуючи викладене в поданій позивачкою ОСОБА_1 порушено вимоги форми і змісту апеляційної скарги (п.п. 2, 4, 7, 8 ч. 2, п.п. 3, 4, 5 ч. 4, ч. 5 ст. 356 ЦПК України), про які зазначено у цій ухвалі.

Відповідно до ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 ЦПК України а також у разі несплати суми судового збору, застосовуються положення ст. 185 ЦПК України, згідно якої апеляційна скарга підлягає залишенню без руху.

Керуючись ст. ст. 185, 357 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 рішенняКіровського районногосуду м.Кіровограда (суддяКулінка Л.Д.)від 24січня 2024року залишити без руху.

Запропонувати ОСОБА_1 протягом десятиднів з дня отримання копії цієї ухвали, надати належним чином оформлену апеляційну скаргу відповідно форми та змісту передбачених статтею 356 ЦПК України, з усуненнямнедоліків проякі зазначеноу ційухвалі, разом з копіями для інших учасників справи.

Роз`яснити, що у випадку невиконання зазначених вимог у встановлений строк будуть застосовані наслідки, передбачені частиною 3 статті 185, частиною 6 статті 357 ЦПК України.

Суддя Кропивницького

апеляційного суду Олександр КАРПЕНКО

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117034740
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання неправомірними дії, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —404/8624/21

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні