Ухвала
від 16.02.2024 по справі 193/243/24
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/243/24

Провадження № 2/193/171/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

16 лютого 2024 року сел. Софіївка

Суддя Софіївського районного суду Дніпропетровської області Томинець О. В., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої кримінальним правопорушенням,

В С Т А Н О В И В:

12.02.2024 позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Софіївського районного суду Дніпропетровської області з спільним позовом до відповідачки ОСОБА_3 , за яким просили стягнути з відповідачки на свою користь моральну шкоду у розмірі по 252 500 грн. кожному та матеріальну шкоду позивачці ОСОБА_1 у розмірі 61 074,58 грн., що завдані злочинними діями відповідачки.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї документами, суд дійшов висновку, що вона не відповідає вимогам, ч. 4 ст. 177 ЦПК України, оскільки до позовної заяви не додано позивачами документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Зокрема, позивачі у позовній заяві просять відшкодувати їм матеріальну та моральну шкоду, завдану вчиненням відповідачем кримінального правопорушення, і як на підставу звільнення їх від сплати судового збору посилаючться на положення ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Між тим, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, зміст наведеної статті дозволяє дійти висновку, що від сплати судового збору звільняються позивачі у зв`язку із поданням ними позовів про відшкодування лише матеріальної шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення, але водночас позивачами окрім матеріальної шкоди заявлено позовні вимоги про відшкодування моральної шкоди завданої внаслідок вчинення злочину на загальну суму 505 000 грн.

В свою чергу, згідно правових позицій, висловлених Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду у своїй постанові від 28.11.2018 у справі № 761/11472/15-ц та ухвалі від 08.07.2020 у справі № 213/4130/19, за змістом ч. 3 ст. 23 ЦК України позовна вимога про відшкодування моральної шкоди є майновою вимогою, якщо вона визначена у грошовому або іншому майновому вимірі, правовим наслідком відшкодування якої є грошове або інше майнове стягнення на користь позивача (стягнення грошових коштів, витребування майна, визнання права на майно тощо). Вимога про відшкодування моральної шкоди, визначена у грошовому вимірі, є майновою вимогою, а, отже, судовий збір підлягає стягненню як за вимогу майнового характеру.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 7 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

Згідно вимог положення п. 1 ч.1 ст.176 ЦПК України, ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується.

Тому, з огляду на те, що позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 просять стягнути з віповідачки на свою користь моральну шкоду у розмірі по 252 500 грн. на кожного, то виходячи з відсоткового співвідношення таких вимог (ціни позову) кожному з позивачів необхідно сплатити судовий збір у розмірі по 2 525,00 грн.

Окрім того, відповідно частини 2 статті 1168 ЦК України моральна шкода, завдана смертю фізичної особи, відшкодовується її чоловікові (дружині), батькам (усиновлювачам), дітям (усиновленим), а також особам, які проживали з нею однією сім`єю.

Між тим, позивачем ОСОБА_2 не надано документів які свідчть, що він доводиться сином померлої ОСОБА_4 .

Згідно вимог ч. 1 та ч. 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ст. 175 та 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів.

Керуючись ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої кримінальним правопорушенням, - залишити без руху.

Повідомити позивачів про необхідність на протязі десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали, усунути недоліки свого позову шляхом: сплати судового збору у названому вище розмірі, надання доказів такої сплати, надання позивачем ОСОБА_2 свідоцтва про його народження.

Копію ухвали надіслати для відома позивачам.

Роз`яснити позивачам, що у разі якщо у строк, встановлений судом, недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачам.

Ухвала суду в частині визначення розміру судових витрат (судового збору) може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її винесення. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Томинець

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117035444
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —193/243/24

Ухвала від 17.09.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Рішення від 31.07.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Рішення від 31.07.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні