Ухвала
від 15.02.2024 по справі 758/12902/21
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Головуючий у суді першої інстанції: Анохін А.М.

У Х В А Л А

15 лютого 2024 року місто Київ

справа №758/12902/21

провадження№22-ц/824/7521/2024

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: судді-доповідача - Шкоріної О.І., суддів - Поливач Л.Д., Стрижеуса А.М.,

вирішуючи питання про відкриття провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Подільського районного суду м.Києва від 16 жовтня 2023 року у справі за позовом Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико - санітарної допомоги № 2" Подільського району м. Києва до ОСОБА_1 , третя особа: Департамент охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про стягнення коштів,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Подільського районного суду м.Києва від 16 жовтня 2023 року задоволені позовні вимоги КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги №2" Подільського району м. Києва до ОСОБА_1 , третя особа: Департамент охорони здоров`я виконавчого органу КМР (КМДА) про відшкодування вартості навчання за державні кошти та компенсації витрат.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги №2" Подільського району м. Києва грошові кошти у розмірі 133 483,74 грн.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги №2" Подільського району м. Києва судовий збір у розмірі 2270 грн..

Не погоджуючись з таким рішенням суду, відповідач ОСОБА_1 21 січня 2024 року через засоби поштового зв`язку подала апеляційну скаргу в порядку ст. 355 ЦПК України.

5 лютого 2024 року Київський апеляційний суд витребував з Подільськогорайонного суду м.Києва цивільну справу № 758/12902/21 за позовом КНП "Центр первинної медико - санітарної допомоги № 2" Подільського району м. Києва до ОСОБА_1 , третя особа: Департамент охорони здоров`я виконавчого органу КМР (КМДА) про стягнення коштів.

9 лютого 2024 року з Подільського районного суду м.Києва до Київського апеляційного суду надійшла цивільна справа №758/12902/21.

В апеляційній скарзі відповідач ОСОБА_1 виклала клопотання, в якому просить поновити строк на апеляційне оскарження рішення суду. В обґрунтування клопотання зазначає, що копію повного тексту рішення вона отримала через засоби електронної пошти лише 17 грудня 2023 року, що підтверджується скріншотом електронної пошти.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заявлене клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення (ч.1 ст. 354 ЦПК України).

Відповідно до ч.2 ст. 354 ЦПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були врученні у день його (її) проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: зокрема, на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

16 жовтня 2023 року Подільський районний суд м.Києва ухвалив рішення у справі за позовом КНП "Центр первинної медико - санітарної допомоги № 2" Подільського району м.Києва до ОСОБА_1 , третя особа: Департамент охорони здоров`я виконавчого органу КМР (КМДА) про стягнення коштів. Справу розглянуто судом за відсутності учасників справи.

Матеріали справи не містять інформації щодо направлення Подільським районним судом м.Києва в порядку ч.5 ст.272 ЦПК України копії оскаржуваного рішення на поштову адресу відповідача ОСОБА_1 , а також інформації щодо отримання відповідачем копії оскаржуваного рішення.

27 грудня 2023 року рішення надіслано Подільським районним судом м.Києва відповідачці ОСОБА_1 на електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке доставлено адресату 27 грудня 2023 року, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа /а.с.196/ та скіншотом електронної пошти відповідача, який доданий до матеріалів апеляційної скарги.

Дата виготовлення повного рішення Подільським районним судом м.Києва не зазначена.

Повне рішення оприлюднене Подільським районним судом м.Києва в Єдиному Державному реєстрі судових рішень 29 грудня 2023 року.

Апеляційну скаргу відповідачка ОСОБА_1 подала безпосередньо до суду апеляційної інстанції 21 січня 2024 року через засоби поштового зв`язку.

Відповідно до ст.2, ст. 17 ЦПК України, ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, а відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Враховуючи наведене суд вважає, що строк на апеляційне оскарження рішення Подільського районного суду м.Києва від 16 жовтня 2023 року пропущений ОСОБА_1 з поважних причин, а тому такий підлягає поновленню.

Крім цього, відповідачка ОСОБА_1 в апеляційній скарзі заявила клопотання про зупинення виконання рішення Подільського районного суду м. Києва від 16 жовтня 2023 року у справі №758/12902/21, оскільки внаслідок порушення судом першої інстанції вимог ст. 272 ЦПК України з неї можуть бути безпідставно стягнуті грошові коти, які присуджені оскаржуваним рішенням.

Вивчивши заявлене клопотання, суд вважає, що таке задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

У частинах 1,3 ст. 431 ЦПК України передбачено, що виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції. Виконавчий лист, судовий наказ, а у випадках, встановлених цим Кодексом, - ухвала суду є виконавчими документами. Виконавчий лист, судовий наказ, ухвала мають відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. 2 ст. 273 ЦПК України).

Зупинення виконання рішення (ухвали) суду є передбаченим ч. 8 ст. 394 ЦПК України повноваженням суду касаційної інстанції.

Процесуальний закон не передбачає право апеляційного суду зупинити виконання судового рішення.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 38 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження зупиняється виконавцем у разі поновлення судом строку подання апеляційної скарги на рішення, за яким видано виконавчий документ, або прийняття такої апеляційної скарги до розгляду (крім виконавчих документів, що підлягають негайному виконанню). Про зупинення виконавчого провадження виконавець виносить постанову не пізніше наступного робочого дня з дня отримання судового рішення.

Таким чином, на даній стадії цивільного процесу питання зупинення виконання рішення (зупинення виконавчого провадження) належить до повноважень виконавця.

Враховуючи те, що процесуальний закон не передбачає право апеляційного суду зупинити виконання рішення, у задоволенні клопотання відповідача про зупинення виконання рішення Подільського районного суду м.Києва від 16 жовтня 2023 року, слід відмовити.

Подана апеляційна скарга відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України, перешкод для відкриття апеляційного провадження не встановлено.

Відповідно до вимог ст. 359 ЦПК України про відкриття апеляційного провадження у справі суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу.

Якщо апеляційна скарга подана з пропуском визначеного цим Кодексом строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження (ч.4 ст. 359 ЦПК України).

Керуючись ст. ст. 352-361, ст. 369 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити, поновити ОСОБА_1 строк на апеляційне оскарження рішення Подільського районного суду м.Києва від 16 жовтня 2023 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Подільського районного суду м.Києва від 16 жовтня 2023 року у справі за позовом Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико - санітарної допомоги № 2" Подільського району м. Києва до ОСОБА_1 , третя особа: Департамент охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про стягнення коштів.

Відмовити у задоволенні клопотання ОСОБА_1 про зупинення виконання рішення Подільського районного суду м.Києва від 16 жовтня 2023 року у справі № 758/12902/21.

Копію ухвали про відкриття провадження разом з копією апеляційної скарги та доданими до неї матеріалами надіслати учасникам справи і встановити їм строк для подачі відзиву на апеляційну скаргу тривалістю десять днів з моменту отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити учасникам справи, що до відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи (ч. 4 ст. 360 ЦПК України).

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Роз`яснити учасникам справи, що вони мають подати свої заперечення щодо заявлених апелянтом клопотань /якщо такі заявлені/, протягом десяти днів з моменту отримання копії цієї ухвали (ч.3 ст. 359 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст. 369 ЦПК України, апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Зупинити дію рішення Подільського районного суду м.Києва від 16 жовтня 2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя- доповідач: О.І. Шкоріна

Судді: Л.Д. Поливач

А.М. Стрижеус

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117045172
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної працівниками державним підприємству, установі, організації

Судовий реєстр по справі —758/12902/21

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Рішення від 16.10.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні