Рішення
від 19.02.2024 по справі 127/27549/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/27549/23

Провадження № 2-др/127/19/24

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.02.2024 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Федчишена С.А.,

при секретарі Підвисоцькій О.Ю.,

розглянувши увідкритомусудовому засіданнівмісті Вінниці цивільну справуза позовом ОСОБА_1 доПодільського управліннякапітального будівництваміністерства оборониУкраїни простягнення середньогозаробітку зазатримку виконаннярішення, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Вінницькогоміського судуВінницької областівід 05.02.2024року в задоволенні позову ОСОБА_1 доПодільського управліннякапітального будівництваміністерства оборониУкраїни простягнення середньогозаробітку зазатримку виконаннярішення відмовлено.

Представник відповідача надав суду заяву про стягнення судових витрат на правничу допомогу та надала на їх підтвердження докази.

З урахуванням ч.4 ст. 270 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути дане питання без виклику учасників справи в судове засідання.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до висновку про задоволення заяви представника відповідача, з наступних підстав.

Відповідно дост. 59 Конституції Україникожен має право на професійну правничу допомогу.

Право сторони на відшкодування понесених витрат на оплату послуг адвоката вбачається з рішень Європейського суду з прав людини, практика якого в силу ст. 17 ЗУ «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»та ч. 4 ст. 10 ЦПК Українимає використовуватись судами як джерело права, зокрема, п. 95 рішення у справі "Баришевський проти України" від 26.02.2015 року, п.п. 34-36 рішення у справі "Гімайдуліна та інші проти України" від 10.12.2009 року, п. 80 рішення у справі "Двойних проти України" від 12.10.2006 року, п. 88 рішення у справі "Меріт проти України" від 30.03.2004 року.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 15 ЦПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою.Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Відповідно доч.2ст.141ЦПК Україниіншісудові витрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються: у разі відмови в позові - на позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з п.1 ч.3 ст. 133 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витратина професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч. 1-3ст. 137 ЦПК Українивитрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Як передбачено ч. 8 ст. 141 ЦПК Українирозмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). При стягненні витрат на правову допомогу слід враховувати, що особа, яка таку допомогу надавала, має бути адвокатом (стаття 6 ЩЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність») або іншим фахівцем у галузі права незалежно від того, чи така особа брала участь у справі на підставі довіреності, чи відповідного договору (статті 12, 46, 56 ЦПК України). Витрати на правову допомогу мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат. Таку правову позицію щодо застосування норм права висловив Верховний Суд у постанові від 23 січня 2019 року по справі № 552/2145/16-ц.

На підтвердження понесених витрат, представником відповідача було надано Договір про надання правничої допомоги від 03.11.2023року укладений між адвокатом Усмановим М.А. та Подільським управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України, акт виконаних робіт до договору про надання правової допомоги від 03.11.2023року від 29.11.2023року, платіжна інструкція № 194 від 06.11.2023року на суму 2000,00грн., платіжне інструкція № 219 від 18.12.2023р. на суму 3000,00грн. про оплату адвокатських послуг.

Тому, суд вважає, що представником відповідача надано необхідні докази про понесення судових витрат в загальному розмірі 5000,00 гривень.

З огляду на зазначене, суд вважає, що заявлений розмір витрат на оплату послуг адвоката у цьому випадку є співмірним із складністю справи та обсягом виконаних робіт (наданих послуг), а також часом, витраченим на виконання цих робіт (послуг).

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню, у зв`язку з чим, слід стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 понесені судові витрати у сумі 12000,00 гривень на відшкодування витрат на правничу допомогу.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 15, 133, 137, 141, 265, 270 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Заяву представника відповідача адвоката Усманова М.А. задовольнити.

Ухвалити додаткове рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Подільського управління капітального будівництва міністерства оборони України про стягнення середньогозаробітку зазатримку виконаннярішення.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Подільського управління капітального будівництва міністерства оборони України понесені судові витрати на професійну правничу допомогу адвоката в розмірі 5000,00 грн.

Додаткове рішення суду є невід`ємною частиною рішення суду від 05.02.2024року.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дняйого проголошення.Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 19.02.2024року.

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117053884
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —127/27549/23

Постанова від 17.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Постанова від 17.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні