Ухвала
від 19.02.2024 по справі 573/173/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/173/24

Номер провадження 2-о/573/20/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2024 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області у складі:

головуючої судді: Черкашиної М.С.,

присяжних: Лобкіна В.С., Балака А.О.,

за участю секретаря: Терещенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Білопіллі клопотання Комунальної установи Сумської обласної ради «Атинський психоневрологічний інтернат», заінтересована особа: орган опіки і піклування Білопільської міської ради Сумської області про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатним,

В С Т А Н О В И В:

01лютого 2024 КУСОР «Атинський психоневрологічний інтернат» в особі директора звернувся до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , недієздатним. Свої вимоги заявник мотивує тим, що рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 27 грудня 2019 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, встановлено над недієздатною особою опіку з покладанням обов`язків опікуна на адміністрацію КУСОР «Атинський психоневрологічний інтернат». В подальшому. Рішенням суду від 27.01.2022 продовжено строк дії рішення суду від 27.12.2019. Встановлено строк дії рішення суду- два роки з моменту набрання ним законної сили. При цьому, заявник зазначає, що ОСОБА_2 є інвалідом ІІ групи з діагнозом: «олігофренія». За час перебування, а також з моменту визнання недієздатним, психічний стан ОСОБА_2 не змінився, характеризується, як нелюдимий, мовчазний, іноді безпідставно плаксивий, ні в які процеси не включається, не товариський, контакт з іншими відсутній, не реагує на звернення, не здатний на самообслуговування. Оскільки ОСОБА_2 продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійно стороннього догляду та лікування, необхідно продовжити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною. Посилаючись на викладені вище обставини, заявник просить продовжити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та покласти обов`язки опікуна на КУСОР Атинський психоневрологічний інтернат» в особі директора.

Ухвалою від 05 лютого 2024 відкрито провадження в справі та призначено до судового розгляду з викликом заявника, заінтересованих осіб (а. с. 15).

В судове засіданні представник заявника не з`явився, директор КУСОР «Атинський психоневрологічний інтернат» Терещенко О.Г. надіслав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі, заявлені вимоги підтримує, у клопотанні просили призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 ( а.с. 18).

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Білопільської міської ради Сумської області у судове засідання не з`явився. Керуюча справами виконкому міської ради Пащенко Н.В. надіслала листа про розгляд справи без участі їх представника (а. с. 19 ).

За таких обставин суд розглядає справу без участі заявника, заінтересованої особи, за наявними у матеріалах справи доказами та відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Повно, всебічно і об`єктивно дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до наступних висновків.

В силу вимог ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Призначення експертизи для встановлення психічного стану особи за клопотанням хоча б однієї сторони є обов`язковим ( ст. 105 ЦПК України).

Крім того, питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу (ч. 1 ст. 299 ЦПК України).

Згідно з ст. 300 ЦПК України продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

У відповідності з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи.

З огляду на те, що для вирішення питання про продовженнястроку діїрішення провизнання ОСОБА_1 недієздатним необхідний висновок судово-психіатричного експерта для визначення психічного стану підопічного, суд вважає призначити судову психіатричну експертизу, а провадження у даній справі зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103-105, 252, 298-299 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Призначити судову психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філіїсудових експертизДУ «Інститутсудової психіатріїМіністерства охорониздоров`я України» (40022, м. Суми, пр-т М. Лушпи, 54), попередивши останніх про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на будь-яке психічне захворювання або інший хворобливий стан, якщо так, то на які саме?

2. Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 керувати своїмидіями таусвідомлювати їхзначення?

Зобов`язати КУСОР Атинськийпсихоневрологічний інтернат надати в розпорядження експертів медичну картку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для проведення експертизи.

Експертам направити ухвалу для виконання, а заявнику та заінтересованій особі для відома.

Експертизу провести в місячний строк з дня отримання даної ухвали.

Провадження у справі зупинити.

Ухвала набираєзаконної силиз моментуїї підписаннясуддею таможе бутиоскаржена в частині зупинення провадження в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя:

Присяжні:

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117055490
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —573/173/24

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Постанова від 02.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні