Рішення
від 22.04.2024 по справі 573/173/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/173/24

Номер провадження 2-о/573/20/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючої судді: Черкашиної М.С.,

присяжних: Лобкіна В.С.,

Жабської А.О.,

за участю секретаря: Терещенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Білопіллі цивільну справу за клопотанням Комунальної установи Сумської обласної ради «Атинський психоневрологічний інтернат», заінтересована особа: Орган опіки і піклування Білопільської міської ради Сумської області про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатним,

В С ТА Н О В И В:

Стислий виклад позиції заявника.

01лютого 2024 КУСОР «Атинський психоневрологічний інтернат» в особі директора звернувся до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , недієздатним. Свої вимоги заявник мотивує тим, що рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 27 грудня 2019 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, встановлено над недієздатною особою опіку з покладанням обов`язків опікуна на адміністрацію КУСОР «Атинський психоневрологічний інтернат». В подальшому. Рішення суду від 27.01.2022 продовжено строк дії рішення суду від 27.12.2019. Встановлено строк дії рішення суду- два роки з моменту набрання ним законної сили. При цьому, заявник зазначає, що ОСОБА_2 є інвалідом ІІ групи з діагнозом: «олігофренія». За час перебування, а також з моменту визнання недієздатним, психічний стан ОСОБА_2 не змінився, характеризується, як нелюдимий, мовчазний, іноді безпідставно плаксивий, ні в які процеси не включається, не товариський, контакт з іншими відсутній, не реагує на звернення, не здатний на самообслуговування. Оскільки ОСОБА_2 продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійно стороннього догляду та лікування, необхідно продовжити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною. Посилаючись на викладені вище обставини, заявник просить продовжити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та покласти обов`язки опікуна на КУСОР Атинський психоневрологічний інтернат» в особі директора.

Заяви (клопотання) учасників справи.

В судове засіданні представник заявника не з`явився, директор КУСОР «Атинський психоневрологічний інтернат» Терещенко О.Г. надіслав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі, заявлені вимоги підтримує. У зв`язку із незадовільним станом здоров`я розгляд справи проводити без участі підопічного ОСОБА_2 (а. с. 35).

Представник заінтересованої особи - Органу опіки та піклування Білопільської міської ради Сумської області в судове засідання не з`явився. Керуюча справами виконкому міської ради Пащенко Н.В. надала до суду письмове клопотання про розгляд справи без участі представника, проти заявлених вимог не заперечують (а. с. 20).

Згідно з ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Інші клопотання та заяви, пов`язані з розглядом справи, від учасників судового процесу не надходили.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Процесуальні дії в справі.

02 лютого 2024 ухвалою судді ОСОБА_3 задоволено заяву про самовідвід (а. с. 13).

Ухвалою від 05 лютого 2024 відкрито провадження в справі та призначено до судового розгляду з викликом заявника, заінтересованих осіб (а. с. 15).

Ухвалою від 19 лютого 2024 призначено судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , у зв`язку з чим провадження у справі зупинено (а. с. 22).

12квітня 2024 ухвалою судді поновлено провадження у справі (а. с. 32).

Встановлені судом фактичні обставини справи.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом ІІ групи з дитинства, що підтверджується витягом з акту огляду медико-соціальною комісією серії 12 АБ № 017558 (а. с. 7).

За даними КУСОР «Атинський психоневрологічний інтернат» з 31 липня 2019 (наказ № 213) на повному державному утриманні знаходиться ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , де і проживає на даний час (а. с. 9).

Згідно з характеристикою на підопічного ОСОБА_2 , останній прибув в установу з 31.07.2019, є інвалідом ІІ групи, фізично розвинений, спілкується жестами, не розмовляє та не орієнтується в просторі, емоцій не проявляє, недоступний, іноді буває агресивним та потребує постійного стороннього нагляду (а. с. 8).

Рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 27 грудня 2019 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним та встановлено над ним опіку з покладанням обов`язків на адміністрацію КУСОР «Атинський психоневрологічний інтернат». Встановлено строк дії рішення суду- два роки з моменту набрання ним законної сили (а. с. 2-3).

Рішенням суду від 27 січня 2022 продовжено строк дії рішення суду від 27 грудня 2019 про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з покладанням обов`язків опікуна на КУСОР «Атинський психоневрологічний інтернат» в особі директора, строком на два роки з моменту набрання рішенням законної сили (а. с. 4-5).

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 257 від 01 квітня 2024 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний час виявляє ознаки помірної розумової відсталості (різко виражена імбецильність F71.0). За своїм психічним станом останній не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує опіки.

З огляду на викладене, та з урахуванням стану здоров`я оглядового, ОСОБА_2 не може приймати участь у судовому засіданні, така участь є недоцільною.

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування.

За змістом ст. 30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Недієздатною, згідно із ч. 1 ст.39ЦК України є фізична особа, яка внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

За змістом ст.300ЦПК України у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності ЦПК передбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ «Наталія Михайленко проти України» (2013), «Станєв проти Болгарії» (2012), «Штукатуров проти Росії» (2008), адже ч. 6 ст.300ЦПК України встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у два роки.

Висновки суду.

Враховуючи, що після закінчення строку дії попереднього рішення суду стан здоров`я ОСОБА_2 не покращився, відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи внаслідок хронічного психічного захворювання він і надалі не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим потребує сторонньої допомоги, суд дійшов до висновку про продовження на два роки строку дії рішення суду від 27 грудня 2019, яким останнього було визнано недієздатним, а також з метою захисту особистих майнових та немайнових прав призначити його опікуном та покласти обов`язки на КУСОР Атинський психоневрологічний інтернат» в особі директора, який у свою чергу надав свою згоду на це.

За вказаних обставин, суд вважає, що у справі достатньо доказів, які у своїй сукупності дають підстави для продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатним.

Розподіл судових витрат.

Відповідно до положень п. 2 ч. 3 ст. 133 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справ, належать витрати пов`язані із залученням експертів та проведенням експертизи.

Згідно з ч 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Таким чином, судові витрати в розмірі 4538,52 грн. за проведення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 покласти на рахунок держави (а. с. 27).

На підставі викладеного, керуючись ст. 39 ЦК України, ст. ст. 10, 81, 247, 300, 354-355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання директора Комунальної установи Сумської обласної ради «Атинський психоневрологічнийінтернат» (місце знаходження: 41820, Сумська область, Сумський район, с. Ганнівка-Вирівська, вул. Глазуна, буд 40, ЄДРПОУ: 03189452), заінтересована особа: орган опіки іпіклування Білопільськоїміської радиСумської області(місцезнаходження:Сумська область,м.Білопілля,вул.Старопутивльська,35,ЄДРПОУ:04058019), про продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_1 , задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Білопільського районного суду Сумської області від 27 грудня 2019 про визнання недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з покладенням обов`язків опікуна над ним на Комунальну установу Сумської обласної ради «Атинський психоневрологічний інтернат», в особі директора інтернату, строком на 2 (два) роки, починаючи з дня набрання рішенням законної сили.

Судові витратиза проведеннясудово-психіатричноїекспертизи ОСОБА_1 в розмірі 4538 (чотири тисячі п`ятсот тридцять вісім) гривень 52 копійок покласти на рахунок держави.

Роз`яснити, що в подальшому клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного ч. 6 ст. 300 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Сумського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118509139
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_1 недієздатним

Судовий реєстр по справі —573/173/24

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Постанова від 02.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні