Ухвала
від 19.02.2024 по справі 339/70/24
БОЛЕХІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №339/70/24

7

2/339/48/24

У Х В А Л А

про усунення недоліків

19.02.24 м. Болехів

Суддя Болехівського міського суду Івано-Франківської області Головенко О.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ «АРКАН-І» про виділ в натурі частки із спільної часткової власності, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовною заявою, в якій просить виділити йому в натурі 1231/10000 частки майнового комплексу по АДРЕСА_1 , припинивши право спільної часткової власності на це майно.

Ознайомившись з матеріалами позовної заяви, приходжу до наступного висновку, що

зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху в порядку ч. 1 ст. 185 Цивільного процесуального кодексу України, оскільки подана з порушенням ст. ст.175,177ЦПК України.

Так, згідно із вимогами п.3 ч.3ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Відповідно дост. 176 ЦПК України,в позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, ціна позову визначається дійсною вартістю нерухомого майна.

Оскільки спори про поділ майна є спорами майнового характеру, то за подання до суду позовної заяви судовий збір становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, що передбачено пп.1 п.1 ч.2ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

Водночас, позивач, заявивши вимогу про виділв натурічастки ізспільної частковоївласності, не зазначив ціну позову і не надав документ, що стверджує сплату судового збору пропорційно ціни позову .

Вартість майна визначається відповідно доЗакону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Застаттею 3 зазначеного Законунезалежною оцінкою майна вважається оцінка майна, що проведена суб`єктом оціночної діяльності суб`єктом господарювання.

Документом, який підтверджує вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору є звіт про оцінку майна (стаття 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»). Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється печаткою та підписом керівника суб`єкта оціночної діяльності.

У матеріалах позовної заяви відсутній звіт про оцінку майна, що проводився відповідним суб`єктом оціночної діяльності, а саме: частини майнового комплексу, тому для визначення ціни позову позивачеві необхідно надати вказаний документ.

Окрім того, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі (ч. 4ст. 177 ЦПК України).

Відповідно до ч.1ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Для усунення недоліків позовної заяви позивачу необхідно надати до суду виправлену позовну заяву відповідно до вищевказаних вимог процесуального закону та правильним зазначенням ціни позову, визначеної згідно зі звітом про оцінку майна, звіт про оцінку майна, квитанцію про сплату судового збору в розмірі, визначеному відповідно до вищевказаних норм.

Суддя роз`яснює позивачеві, що відповідно до ч.3ст. 185 ЦПК України,якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175та177цьогоКодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст.175,177,185 ЦПК України, -

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ «АРКАН-І» про виділ в натурі частки із спільної часткової власності залишити без руху, надавши позивачу строк у десять днів для усунення зазначених недоліків з часу отримання ухвали.

Роз`яснити позивачу, якщо ним відповідно до ухвали суду у встановлений строк буде виконано вимоги, визначені ст.177цьогоКодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо не будуть усунуті недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Суддя Головенко О.С.

19 лютого 2024 року

СудБолехівський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117065550
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —339/70/24

Рішення від 31.05.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні