Ухвала
від 15.02.2024 по справі 752/25337/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 752/25337/23 Головуючий у І інстанції Ольшевська І.О.

Провадження №22-ц/824/6446/2024 Головуючий у 2 інстанції Таргоній Д.О.

УХВАЛА

15 лютого 2024 року м. Київ

Київський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Таргоній Д.О. (судді-доповідача), Голуб С.А., Слюсар Т.А., розглянувши матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою представника Головного управління ДПС в Одеській області - Лоскутова Владислава Сергійовича на рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 21 грудня 2023 року у справі за заявою Головного управління ДПС в Одеській області про розкриття Акціонерним товариством «ОТП Банк» інформації, що містить банківську таємницю, відносно Колективного комерційного підприємства «Монтажспецбуд» Одеського обласного фонду сприяння інвестиціям в будівництві та вирішенні соціальних проблем кадрових військовослужбовців та звільнених в запас»,

УСТАНОВИВ:

Рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 21 грудня 2023 року заяву Головного управління ДПС в Одеській області залишено без задоволення.

Не погоджуючись з даним рішенням, представник ГУ ДПС в Одеській області - Лоскутов В.С. подав апеляційну з пропуском строків, встановлених процесуальних законом за відсутності клопотання про їх поновлення, а також апеляційна скарга не відповідала вимогам ст. 356 ЦПК України.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 06 лютого 2024 року апеляційну скаргу представника Головного управління ДПС в Одеській області - Лоскутова Владислава Сергійовича на рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 21 грудня 2023 року - залишено без руху та надано строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня отримання ухвали.

У вищевказаній ухвалі роз`яснено, що скаржнику необхідно подати заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 21 грудня 2023 року з доказами поважності пропущення такого строку тасплатити судовий збір.

Ухвала Київського апеляційного суду від 06 лютого 2024 року була направлена на електронну адресу представника ГУ ДПС в Одеській області - Лоскутова В.С.

12 лютого 2024 року до Київського апеляційного суду, через систему «Електронний суд» представник ГУ ДПС в Одеській області - Лоскутов В.С. подав заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження та платіжну інструкцію про сплату судового збору.

Як на поважні причини пропуску строку апеляційного оскарження рішення суду першої інстанції представник ГУ ДПС в Одеській області - Лоскутов В.С. посилається на те, що законодавцем визначено короткий п`ятиденний строк на оскарження рішення, у зв`язку з чим останній не зміг вчасно подати апеляційну скаргу на рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 21 грудня 2023 року.

Однак, надаючи оцінку наведеному у заяві доводу, апеляційний суд вважає його таким, що не дає можливість суду оцінити поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження судового рішення.

Представником ГУ ДПС в Одеській області - Лоскутовим В.С. не надано належних доказів та не вказано підстави, не наведено конкретні обставини, які підтверджують поважність причини пропуску установленого законом строку на апеляційне оскарження, а лише висловлено свою незгоду з визначеним строком на апеляційне оскарження.

З матеріалів справи вбачається, що текст оскаржуваного рішення доставлено на електронну адресу заявника, яка вказана в заяві про розкриття інформації, що містить банківську таємницю (od.official@taх.gov.ua) 22 грудня 2023 року.

Враховуючи п`ятиденний строк на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції відповідно до ч. 3 ст. 350 ЦПК України, останній день на подачу апеляційної скарги припадає на 28 грудня 2023 року.

Заявником апеляційну скаргу на оскаржуване рішення сформовано через систему «Електронний суд» лише 01 січня 2024 року, тобто з недотриманням строку, передбаченого ст. 350 ЦПК України.

Інших доводів на підтвердження поважності пропущення строку на апеляційне оскарження представник ГУ ДПС в Одеській області - Лоскутов В.С. не наводить та доказів зазначеному не надає.

Враховуючи вищевикладене, судова колегія доходить висновку, що вказані в ухвалі Київського апеляційного суду від 06 лютого 2024 року недоліки апеляційної скарги належним чином не усунуті.

Станом на 15 лютого 2024 року скаржником не наведено об`єктивних обставин, які унеможливили виконання ним свого процесуального обов`язку щодо використання у повному обсязі наявних засобів та передбачених законодавством можливостей для вчинення відповідних процесуальних дій у межах встановленого законом строку. Доказів поважності причин пропуску передбаченого законом процесуального строку на вчинення процесуальної дії останньою не недано.

Відповідно до п.п. 1, 2, 6 ч. 2 ст. 43 ЦПК України, учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 44 ЦПК України, учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами, зловживання процесуальними правами не допускається.

Доступ до суду як елемент права на справедливий судовий розгляд не є абсолютним і може підлягати певним обмеженням у випадку, коли такий доступ особи до суду обмежується законом і не суперечить пункту першому статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якщо воно не завдає шкоди самій суті права і переслідує легітимну мету за умови забезпечення розумної пропорційності між використаними засобами і метою, яка має бути досягнута.

При цьому складовою правової визначеності є передбачуваність застосування норм процесуального законодавства. ЄСПЛ зазначає, що сторони судового провадження повинні мати право очікувати застосування до їхньої справи чинних норм процесуального законодавства (рішення ЄСПЛ у справі "Дія 97" проти України від 21 жовтня 2010 року).

Аналогічний висновок міститься в постанові Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 06 лютого 2019 року в справі № 361/161/13-ц (провадження № 61-37352сво18).

Судова колегія звертає увагу представник ГУ ДПС в Одеській області - Лоскутов В.С. на постанову Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 14.12.2020 року в справі № 521/2816/15-ц (провадження № 61-14230сво18) в якій зроблено висновок про те, що: «апеляційний суд при вирішенні питання про поновлення строку на апеляційне оскарження має мотивувати свій висновок про наявність поважних причин на поновлення строку на апеляційне оскарження. Сама по собі вказівка про те, що є поважні причини для поновлення строку для апеляційного оскарженні не є належним мотивуванням поновлення строку на апеляційне оскарження. Безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, зокрема у разі вказівки тільки про наявність поважних причин, є порушенням вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 358 ЦПК України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними.

Враховуючи наведене, судова колегія приходить до висновку про відмову у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою представника Головного управління ДПС в Одеській області - Лоскутова Владислава Сергійовича на рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 21 грудня 2023 року, у зв`язку з не виконанням вимог ухвали Київського апеляційного суду від 06 лютого 2024 року, зокрема з підстав не подання доказів поважності пропущення строку на апеляційне оскарження.

Керуючись п. 3 ч. 1 ст. 358 ЦПК України, апеляційний суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою представника Головного управління ДПС в Одеській області - Лоскутова Владислава Сергійовича на рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 21 грудня 2023 року у справі за заявою Головного управління ДПС в Одеській області про розкриття Акціонерним товариством «ОТП Банк» інформації, що містить банківську таємницю, відносно Колективного комерційного підприємства «Монтажспецбуд» Одеського обласного фонду сприяння інвестиціям в будівництві та вирішенні соціальних проблем кадрових військовослужбовців та звільнених в запас».

Ухвала може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Суддя-доповідач Д.О. Таргоній

Судді С.А. Голуб

Т.А. Слюсар

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117085459
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб

Судовий реєстр по справі —752/25337/23

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Таргоній Дар'я Олександрівна

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Таргоній Дар'я Олександрівна

Рішення від 21.12.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні