Ухвала
від 20.02.2024 по справі 904/643/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

20.02.2024м. ДніпроСправа № 904/643/24

Суддя Крижний О.М. , розглянувши матеріали

за позовом Департаменту регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконавчого комітету Криворізької міської ради, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Юрістек Груп", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

про стягнення збитків

СУТЬ СПОРУ:

Департамент регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконавчого комітету Криворізької міської ради звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом, у якому просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Юрістек Груп" збитки, завдані розірванням договору у розмірі 89 000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору №3 від 30.06.2023 про надання послуг з розробки проекту землеустрою з організації та встановлення меж території природно-заповідного фонду в частині повного та своєчасного виконання взятих на себе зобов`язань, у зв`язку з чим позивач в односторонньому порядку розірвав договір та зазнав збитків у розмірі 89000,00 грн.

Від Товариства з обмеженою відповідальністю "Юрістек Груп" надійшло клопотання про залишення позовної заяви без розгляду. Відповідач зазначає, що Недоруба О.І. не має права на підпис поданої позовної заяви, оскільки відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Недоруба О.І. має право підпису усіх документів у разі відсутності керівника. Проте, відповідач зауважує, що до позовну не додано доказів на підтвердження відсутності на роботі керівника на дату підписання позовної заяви.

Позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до ч.1 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника (ч.4 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України).

Позовну заяву підписано заступником директора Оленою Недорубою. На підтвердження повноважень додано розпорядження Криворізького Міського голови №1200-к від 27.10.2022 Про призначення Недоруби О.І. на посаду заступника директора Департаменту регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконавчого комітету Криворізької міської ради, а також витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зазначено, що Недоруба Олена Іванівна має право вчиняти дії від імені юридичної особи (Департамент регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконавчого комітету Криворізької міської ради), у тому числі підписувати договори тощо (вчиняти дії від імені юридичної особи у тому числі підписувати договори тощо (має право підпису на всіх документах у разі відсутності керівника, виконує його обов`язки, приймає участь у судових справах у порядку самопредставництва), подавати документи для державної реєстрації від імені юридичної особи).

Вказане формулювання у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань викладено неоднозначно щодо прав вчиняти дії вказаним представником, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне запропонувати позивачеві подати докази на підтвердження повноважень особи, яка підписала позовну заяву та письмові пояснення за підписом керівника щодо даного питання.

Крім того, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення (ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу).

Частиною 2 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

В той же час, позивачем додані до позовної заяви ксерокопії опису вкладення до цінного листа, фіскального чеку та списку згрупованих відправлень (докази направлення позовної заяви з додатками за місцезнаходженням відповідача), які не засвідчені належним чином.

Отже, позивач надав неналежні докази направлення позовної заяви з додатками за місцезнаходженням відповідача.

На підставі вищевикладеного, позивачу слід надати оригінали, або належним чином засвідчені докази направлення копії позовної заяви з додатками за місцезнаходженням відповідача.

Таким чином, позовну заяву подано без додержання вимог ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, що є підставою для залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В :

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачеві протягом 5 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- надати докази на підтвердження повноважень особи, яка підписала позовну заяву та письмові пояснення за підписом керівника щодо даного питання.

- надати оригінали, або належним чином засвідчені докази направлення копії позовної заяви з додатками за місцезнаходженням відповідача

3. Роз`яснити позивачеві, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.М. Крижний

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117103621
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/643/24

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні