Ухвала
від 14.02.2024 по справі 914/3322/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

14.02.2024 Справа № 914/3322/23

м.Львів

за позовом: Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, м.Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Лугове», с.Лугове Золочівського району львівської області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Позивача Регіональне відділення фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях

про стягнення заборгованості та зобов`язання повернути нежитлові приміщення.

Суддя Кітаєва С.Б.

За участю секретаря Сосницької А.А.

Представники сторін:

від позивача: Мацкула Н.М.-представник

від відповідача: Дегтяренко О.О.-представник

від третьої особи: Савко Н.В.-представник

Суть спору:

На розгляді Господарського суду Львівської області перебуває справа за позовом Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Лугове» за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Позивача Регіонального відділення фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях про стягнення заборгованості та зобов`язання повернути нежитлові приміщення.

Рух справи викладено у відповідних ухвалах суду і протоколах судових засідань. Так, зокрема, ухвалою суду від 31.01.2024 підготовче засідання призначено на 14.02.2024.

09.02.2024, за вх.№583/24, від позивача поступила заява про уточнення позовних вимог.

12.02.2024, за вх.№4083/24, від третьої особи поступило заперечення на клопотання ТзОВ «Агрофірма «Лугове» про залучення третьої особи.

Позивач явку повноважного представника в підготовче засідання 14.02.2024 забезпечив, заперечив щодо залучення третьої особи.

Відповідач явку повноважного представника в підготовче засідання 14.02.2024 забезпечив, просить задоволити клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи яка, не заявляє самостійних вимог на предмет спору Державного підприємства «Проектно-конструкторський технологічний інститут «Львівхарчопроект».

Третя особа яку повноважного представника в підготовче засідання 14.02.2024 забезпечила, позицію позивача підтримала та просила відмовити у задоволенні клопотання відповідача щодо залучення третьої особи.

Розглянувши клопотання відповідача про залучення до справи третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, суд зазначає наступне.

Відповідно до частин 1-3 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Отже, з положень ст. 50 Господарського процесуального кодексу України слідує, що підставою для залучення особи до участі у справі у статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, є та обставина, що рішення у справі може вплинути на її права або обов`язки щодо однієї із сторін. Така особа має перебувати з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі зазнають певних змін.

Тобто, норми інституту третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору покликані захистити права та охоронювані законом інтереси осіб, які не є учасниками спірних матеріальних правовідносин, але знаходяться із однією зі сторін процесу у таких відносинах і які можуть змінитись у результаті винесеного рішення.

Відповідач в клопотанні зазначає, що 04.05.2023 року між ТОВ «Агрофірма «Лугове» та ДП «Проектно-конструкторський технологічний інститут «Львівхарчопроект» укладено договір оренди, який є чинним дотепер. Згідно до п.13.3 договору, якщо протягом строку дії договору відбувається зміна орендодавця або балансоутримувача майна, новий орендодавець або балансоутримувач стає стороною такого договору шляхом складення акта про заміну сторони у договорі оренди державного майна (далі-акт про заміну сторони) за формою, що розробляється Фондом державного майна і оприлюднюється на його офіційному веб-сайті. Жодний акт про заміну сторони у договорі оренди державного майна не складався та не оприлюднювався, що підтверджується відомостями з системи прозоро.продажі. Враховуючи вищенаведене, відповідач вважає, що Головне управління Держспоживслужби у Львівській області не може позиватись до нього, оскільки дотепер балансоутримувачем/орендодавцем є ДП ПКТІ «Львівхарчопроект», а тому просить залучити до справи балансоутримувача, ДП ПКТІ «Львівхарчопроект».

Заслухавши думку представників щодо залучення третьої особи, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання відповідача про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, оскільки відповідно до акта від 14.11.2022 про заміну у договорі сторони орендодавця/ балансоутримувача на нового орендодавця/балансоутримувача, орендодавцем/балансоутримувачем за договором, є ГУ Держспоживслужба у Львівській області, а також додаткової угоди від 23.12.2022 №1, укладеної між Головним управлінням Держспоживслужби у Львівській області та ТзОВ «Агрофірма «Лугове» до договору з 09.11.2022, згідно умов якої, орендодавцем/балансоутримувачем є позивач, а тому рішення по даній справі ніяк не вплине на права та обов`язки ДП ПКТІ «Львівхарчопроект».

Також було розглянуто заяву позивача про уточнення позовних вимог.

Позивач зазначає, що в поданій ним позовної заяви в п.1 прохальної частини,, просив стягнути з ТзОВ «Агрофірма «Лугове» на користь Головного управління Держспоживслужби у Львівській області 13006,15 грн. орендної плати, 712,81 грн. пені, 3941,12 грн.-3% річних, 4359,12 грн. індексу інфляції та 71 437,82 грн. за фактичне користування приміщенням.

Зі змісту позовної заяви позивач посилається на ст.785 ЦК України в обгрунтування позовної вимоги щодо стягнення коштів за фактичне користування приміщенням.

Згідно ст.785 ЦК України у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договору. Якщо наймач не виконує обов`язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за найм речі за час прострочення.

Враховуючи вищенаведене позивач уточнює позовну вимогу в п.1 прохальної частини, а саме просить суд стягнути з ТзОВ «Агрофірма «Лугове» на користь Головного управління Держспоживслужби у Львівській області 13006,15 грн. орендної плати, 712,81 грн. пені, 3941,12 грн.-3% річних, 4359,12 грн. індексу інфляції та 71 437,82 грн.неустойки.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 42 ГПК України учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Згідно статті 46 ГПК України крім прав та обов`язків, визначених у статті 42 цього Кодексу:

1) позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу;

2) позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог - до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження;

3) відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом.

До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Оскільки така заява подана позивачем до закінчення підготовчого засідання, суд приймає до розгляду заяву та подальший розгляд справи здійснює із врахуванням цієї заяви.

Приписами ст.185 ГПК України встановлено, що у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті. За результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: 1)залишення позовної заяви без розгляду; 2) закриття провадження у справі; 3) закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Відтак, зважаючи на те, що судом вчинено всі необхідні процесуальні дії, передбачені ч.2 ст.182 ГПК України, для виконання завдань підготовчого провадження у даній справі, строки підготовчого провадження у даній конкретній справі, відсутність заяв/клопотань від сторін, суд приходить до висновку про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст.ст. 2, 46, 50, 177, 183, п.3 ч.2 ст.185, ст.ст.234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.В задоволенні заяви відповідача (вх.№333/24 від 24.01.2024) про залучення до участі у справі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Державного підприємства «Проектно-конструкторський технологічний інститут «Львівхарчопроект» відмовити.

2. Прийняти до розгляду заяву позивача від 08.02.2024 №09-2-9/811 (вх.№583/24 від 09.02.2024) і у подальшому розгляд справи здійснювати із врахуванням цієї заяви.

3. Закрити підготовче провадження у справі №914/3322/23 та призначити справу до судового розгляду по суті.

4. Судове засідання з розгляду справи по суті призначити на 20.03.2024 р. о 11:00 год.

Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Львівської області за адресою: вул.Личаківська, 128, зал судових засідань № 9 (ІІ-й поверх).

5. Учасникам справи: явка повноважних представників в судове засідання.

6. Інформацію про справу можна отримати за такою веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5015.

7. Ухвала набирає законної сили в порядку ст.235 ГПК України.

Суддя Кітаєва С.Б.

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117105034
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості та зобов`язання повернути нежитлові приміщення.

Судовий реєстр по справі —914/3322/23

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні