Рішення
від 16.02.2024 по справі 202/3885/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/3885/23

Провадження № 2/202/115/2024

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2024 року м. Дніпро

Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська у складі судді Михальченко А.О.

секретар судового засідання Пономаренко О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпрі

питання розподілу судових витрат у цивільній справі № 202/3885/23

за позовом

ОСОБА_1

до

Департаменту освіти та науки Донецької обласної державної адміністрації

Головного управління Державної казначейської служби в Донецькій області

про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Рішенням Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 25.01.2024 позов ОСОБА_1 задоволено частково.

Стягнуто з Департаменту освіти та науки Донецької обласної державної адміністрації за рахунок бюджетних асигнувань на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 32 400 грн. 00 коп. (тридцять дві тисячі чотириста грн. 00 коп.).

В іншій частині позовних вимог відмовлено.

У відповідності до ч.8 ст.141 ЦПК України позивач ОСОБА_1 зобов`язана подати протягом п`яти днів після ухвалення рішення докази щодо розміру витрат, які вона сплатила у зв`язку з розглядом справи.

Згідно п. 5 ч.7 ст. 265 ЦПК України призначене судове засідання для вирішення питання про судові витрати на 16.02.2024 на 12 год. 30 хв.

29.01.2024 через підсистему «Електронний суд» представником позивача адвокатом Ромась А.І. подані докази щодо розміру витрат, які ОСОБА_1 сплатила у зв`язку з розглядом справи.

Так, відповідно до поданої заяви ОСОБА_1 понесла витрати на професійну правничу допомогу у сумі 20000,00 грн., витрати по сплаті судового збору у сумі 8921,50 коп. та витрати на судово-психологічне дослідження у сумі 15000,00 грн., які просить стягнути з відповідачів.

Учасники справи у судове засідання не з`явилися. Про час та місце судового розгляду були повідомлені належним чином через підсистему «Електронний суд».

Відповідно до ч.1 ст.223 ЦПК України встановлено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для вирішення питання щодо розподілу судових витрат, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно доч.2ст.141ЦПК Україниінші судовівитрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Приписами ч. 8 ст. 141 ЦПК України встановлено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Рішенням Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 25.01.2024 позов ОСОБА_1 задоволено частково.

Стягнуто з Департаменту освіти та науки Донецької обласної державної адміністрації за рахунок бюджетних асигнувань на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 32 400 грн. 00 коп. (тридцять дві тисячі чотириста грн. 00 коп.).

В іншій частині позовних вимог відмовлено.

При цьому суд зазначає, що ціна позову складала 892150 грн. 00 коп., судом стягнуто 32400 грн. 00 коп., що становить 3,36% від ціни позову.

Приписами ст. 270 ЦПК України встановлено, що суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Рішенням Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 25.01.2024 питання щодо судових витрат не вирішено.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами (ч. 2 ст. 137 ЦПК).

При цьому суд зобов`язаний врахувати: чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися (ч.3 ст. 141 ЦПК).

Учасник справи повинен деталізувати відповідний опис наданих послуг лише тією мірою, якою досягається його функціональне призначення - визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат. Надмірний формалізм при оцінці такого опису на предмет його деталізації, за відсутності визначених процесуальним законом чітких критеріїв оцінки, може призвести до порушення принципу верховенства права.

Судом встановлено, що 01.02.2023 між ОСОБА_1 та адвокатом Проніною (Ромась) А.І. укладено договір про надання правової допомоги, згідно п.1.1. якого клієнт доручає, а адвокат бере на себе зобов`язання надавати юридичну допомогу клієнту в обсязі та на умовах, передбачених даним договором.

Відповідно до п.4.1 Договору, отримання винагороди адвокатом за надання правової допомоги відбувається у формі гонорару.

Пунктом 4.3 Договору сторони визначили, що клієнт авансово сплачує адвокату гонорар у фіксованій сумі або у процентному відношенні залежно від ціни позову, відповідно до домовленості сторін.

Відповідно до рахунків-актів від 01.02.2023, 05.06.2023, 04.11.2023 адвокатом надані ОСОБА_1 послуги на сукупну вартість 20000,00 грн.

З квитанцій про сплату послуг від 01.02.2023, 05.06.2023, 04.11.2023 випливає, що ОСОБА_1 сукупно сплатила адвокату 25000 грн. 00 коп.

При цьому суд зазначає, що витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартість підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено, тобто, коли у сторони виникло зобов`язання за умовами договору з оплати адвокатських послуг.

Аналогічний висновок викладений у постанові ОП КГС у складі Верховного суду у справі №922/445/19 від 03.10.2019.

Крім того, визначаючи суму відшкодування, суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, зважаючи на конкретні обставини справи та фінансовий стан обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини (рішення від 23.01.2014 у справі "East/West Alliance Limited" проти України" (заява №19336/04), присуджуючи судові витрати на підставі ст.41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір обґрунтованим.

Вирішуючи питання про відшкодування витрат на професійну правову допомогу при розгляді даної справи в суді, суд приймає до уваги обставини справи та її значення для позивача, умови укладеного договору про надання правової допомоги, а також обсяг наданих адвокатом послуг та співмірність винагороди за надані юридичні послуги зі складністю справи, часом витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт, та приходить до висновку про стягнення з Департаменту освіти та науки Донецької обласної державної адміністрації на користь ОСОБА_1 витрат, пов`язаних з правничою допомогою адвоката пропорційно задоволеним позовним вимогам в розмірі 726 грн. 00 коп.

Щодо відшкодування ОСОБА_1 витрат на залучення експерта у сумі 15000 грн. 00 коп., які підтверджені квитанцією, суд зазначає, що приписами ч.3 ст.140 ЦПК України встановлено, що у випадках, коли сума витрат, пов`язаних з розглядом справи чи підготовкою до її розгляду, повністю не була сплачена учасниками справи попередньо або в порядку забезпечення судових витрат, суд стягує ці суми зі сторони, визначеної судом відповідно до правил про розподіл судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Крім того, Відповідно до ч. 1 ст.141ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві - пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві - пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

При зверненні до суду позивачем було сплачено судовий збір у розмірі 8 921 грн. 50 коп., що підтверджується квитанціями, а також він поніс витрат, пов`язаних із розглядом справи у розмірі 15 000 грн. 00 коп. (п.2 ч.2 ст.133 ЦПК України), а відтак, виходячи з розміру задоволених позовних вимог, з Департаменту освіти та науки Донецької обласної державної адміністрації на користь позивача пропорційно підлягає стягненню судовий збір у розмірі 323 грн. 85 коп. та витрати, пов`язані із розглядом справи у сумі 544 грн. 50 коп.

Керуючись ст. 270 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву про розподіл судових витрат задовольнити частково.

Стягнути з Департаменту освіти та науки Донецької обласної державної адміністрації (ЄДРПОУ 33913374; Донецька область, м. Краматорськ, вул. Василя Стуса, буд.47) за рахунок бюджетних асигнувань на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ) витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 726 грн. 00 коп. (сімсот двадцять шість грн. 00 коп.).

Стягнути з Департаменту освіти та науки Донецької обласної державної адміністрації (ЄДРПОУ 33913374; Донецька область, м. Краматорськ, вул. Василя Стуса, буд.47) за рахунок бюджетних асигнувань на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ) витрати по сплаті судового збору у розмірі 323 грн. 85 коп. (триста двадцять три грн. 85 коп.).

Стягнути з Департаменту освіти та науки Донецької обласної державної адміністрації (ЄДРПОУ 33913374; Донецька область, м. Краматорськ, вул. Василя Стуса, буд.47) за рахунок бюджетних асигнувань на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ) витрати пов`язані з залученням експерта у розмірі 544 грн. 50 коп. (п`ятсот сорок чотири грн. 50 коп.).

В іншій частині вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності до абз. 2 ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення може бути подана до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст додаткового рішення складено суддею 16.02.2024

Суддя А. О. Михальченко

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117106810
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —202/3885/23

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 23.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні