Ухвала
від 20.02.2024 по справі 348/359/24
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

Справа № 348/359/24

Номер провадження 2/348/404/24

20 лютого 2024 року м. Надвірна

Суддя Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області Бурдун Т.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 (адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (адреса місця реєстрації: АДРЕСА_2 ) про позбавлення батьківських прав та зміну розміру стягнення аліментів, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог- орган опіки та піклування Пасічнянська сільська рада(адреса місцезнаходження: 78432, Івано-Франківська область, Надвірнянський район, с. Пасічна, вул. С.Галечко, 127) , представник позивача- адвокат Гураш Михайло Васильович (адреса місця знаходження: 78405, Івано-Франківська область, м. Надвірна, вул. Мазепи, 31А),-

встановив:

Позивач- ОСОБА_1 , інтереси якої представляє- адвокат Гураш М.В., звернулася до Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та зміну розміру стягнення аліментів.

Зазначена позовна заява відповідає вимогам ст.ст.175,177 ЦПК України, з огляду на вимоги ч.1 ст.28 ЦПК України підсудна Надвірнянському районному суду Івано-Франківської області, підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у цивільній справі не вбачається, тому суд вважає за можливе прийняти позовну заяву до свого провадження та відкрити провадження у цій справі.

Відповідно до ч.2 ст.19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим кодексом, у порядку, зокрема, позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч.4 ст. 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, зокрема, що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя.

У даному випадку згідно поданої позовної заяви заявлено вимогу про позбавлення відповідача батьківських прав відносно його неповнолітньої дитини та зміну розміру стягнення аліментів на її утримання, тому вважаю, що розгляд справи слід проводити в загальному порядку.

Згідно ч.1 ст.196 ЦПК України в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче провадження.

Таким чином, вважаю, що по справі слід призначити підготовче засідання та надати відповідачу строк для подання відзиву на позов.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів, зокрема, щодо позбавлення батьківських прав, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

У даному випадку предметом позову є вимога позивача до відповідача про позбавлення батьківських прав, тобто справа стосується прав та інтересів неповнолітніх дітей, тому при розгляді даної справи участь органу опіки та піклування є обов`язковою.

Відповідно до ч. 6ст. 56 ЦПК Україниоргани державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Відповідно до ч. 5статті 19 СК Україниорган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Враховуючи предмет та підстави позову, суд вважає за необхідне зобов`язати третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору- орган опіки та піклування Пасічнянської сільської ради надати суду об`єктивний письмовий висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 .

Також, згідно ч.1 ст. 192 ЦПК України у строк встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву. Згідно ч.2 даної статті учасники справи мають право надати відповідь на такі письмові пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Відповідно до ч. 1 ст.181 ЦПК України третя особа має право викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Враховуючи викладене суд вважає за необхідне надати третій особі строк для подання письмових пояснень щодо позову.

Керуючись ст.ст. 56 ч.6, 175,177,187, 258-260 ЦПК України, ч.4,ч.5ст.19СКУкраїни, суддя,-

постановив:

Прийняти позовнузаяву дорозгляду тавідкрити загальне позовне провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та зміну розміру стягнення аліментів.

З метою виконання вимог ч.1 ст.189 ЦПК України розпочати підготовче провадження у справі.

Призначити підготовчесудове засідання на 14 березня 2024 року на 09:30 год. у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Надвірна Івано-Франківської області.

Копію ухвали надіслати учасникам судового розгляду.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст.178 ЦПК України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язана надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечень, які мають відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копії яких одночасно з поданням до суду повинні бути надіслані іншим учасникам справи.

Встановити третій особі,яканезаявляє самостійнихвимог- орган опіки та піклування Пасічнянської сільської ради п`ятнадцятиденний строк для подання письмових пояснень щодо позову здня вручення копії даної ухвали.

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановленічастинами третьою - шостоюстатті 178 ЦПК України.

Зобов`язати третю особу, яка не заявляє самостійних вимог- орган опіки та піклування Пасічнянської сільської ради подати суду у строк до 12.03.2024письмовий висновок щодо доцільності позбавлення відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав по відношенню до неповнолітнього сина: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч.9ст. 83 ЦПК Україникопії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https:// nd.if.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя: Т.А.Бурдун

СудНадвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117121981
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —348/359/24

Рішення від 19.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

Рішення від 19.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні