Ухвала
від 20.02.2024 по справі 521/25513/23
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/25513/23

Провадження № 2/521/6591/23

(Провадження № 2/521/1547/24)

У Х В А Л А

12 грудня 2023 року

Малиновський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Гуревського В.К.

за секретаря Федорова А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Одесі клопотання представника відповідача Публічного акціонерного товариства «Одеський коровай» про передачу справи за підсудністю у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Одеський коровай», Одеської міської ради про зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в :

До Малиновського районного суду м. Одеси звернулась з позовною заявою ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , до Публічного акціонерного товариства «Одеський коровай», місцезнаходження за адресою: 02299, м. Київ, вул. Зрошувальна, буд. 5, Одеської міської ради, місцезнаходження за адресою: 65004, м. Одеса, площа Думська, буд. 1, в якому просить зобов`язати ПАТ «Одеський Коровай» - передати гуртожиток, розташований за адресою: вул. Генерала Петрова, 14а (до 2002 року - 14/2) у м. Одесі, у власність територіальної громади м. Одеси в особі Одеської міської ради; Зобов`язати Одеську міську раду - прийняти гуртожиток, розташований за адресою: вул. Генерала Петрова, 14а (до 2002 року - 14/2) у м. Одесі, від ПАТ «Одеський Коровай» у власність територіальної громади м. Одеси.

Ухвалою Малиновського районного суду м. Одеси від 15 листопада 2023 року відкрито провадження по цій справі.

До суду надійшло клопотання представника відповідача Публічного акціонерного товариства «Одеський коровай» про передачу справи №521/25513/23 за позовом ОСОБА_1 до ПАТ «Одеський коровай» та Одеської міської ради для подальшого розгляду Господарським судом міста Києва в межах справи № 910/8992/19 про банкрутство ПАТ «Одеський коровай», посилаючись на таке.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 11 березня 2020 року відкрито провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Одеський коровай» (02099, м. Київ, вул. Зрошувальна, 5, ідентифікаційний номер 00376886). Постановою Господарського суду міста Києва від 12 грудня 2022 року у справі №910/8992/19 Публічне акціонерне товариство «Одеський коровай» (02099, м. Київ, вул. Зрошувальна, 5, ідентифікаційний номер 00376886) визнано банкрутом відкрито ліквідаційну процедуру та ліквідатором Банкрута призначено арбітражної керуючого Абрамова Віталія Валерійовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1833 від 02 лютого 2018 року).

У відповідності до ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

З наведеного випливає, що розгляд всіх майнових спорів, стороною в яких є боржник у справі про банкрутство, повинен відбуватися саме і виключно господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Кодексу про банкрутство, матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених у частині другій цієї статті провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справ: про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Тобто, враховуючи, що відносно Публічного акціонерного товариства «Одеський коровай», який є відповідачем в рамках даної справи, відкрито справу про банкрутство, тому, справа №521/25513/23 підлягає передачі для розгляду спору по суті в межах справи про банкрутство № 910/8992/19, що розглядається Господарським судом міста Києва.

Представник ОСОБА_1 ОСОБА_2 надав до суду заперечення на клопотання про передачу справи за підсудністю, в якому просив у задоволенні клопотання представника ПАТ «Одеський коровай» про передачу цієї цивільної справи для подальшого розгляду Господарським судом міста Києва відмовити, посилаючись на таке.

Представником ПАТ «Одеський коровай» до суду подано клопотання про передачу цієї цивільної справи для подальшого розгляду Господарським судом міста Києва в межах господарської справи № 910/8992/19 про банкрутство ПАТ «Одеський коровай».

Своє клопотання мотивує вказівкою ч. 3 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства. При розгляді клопотання відповідача просить врахувати, що ч. 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства перелік справ, які розглядаються Господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, обмежено тільки спорами майнового характеру, спорами щодо недійсності правочинів, результатів аукціонів та стягнення заробітної плати.

Позов ОСОБА_1 у даній справі є немайновим, і не входить до переліку, окресленого ч. 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, а тому відсутні правові підстави для задоволення клопотання представника відповідача про передачу цієї цивільної справи для подальшого розгляду Господарським судом міста Києва.

Підготовче судове засідання по справі 521/25513/23 призначено на 12 грудня 2023 року о 11:30 годині в залі судових засідань № 218 в приміщенні Малиновського районного суду м. Одеси.

У період з 13.12.2023 року по 19.02.2024 року головуючий по справі суддя Гуревський В.К. перебував на лікарняному.

Розглянувши вказане клопотання суд відмовляє у його задоволені, посилаючись на таке.

На підставі ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Позов ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Одеський коровай», Одеської міської ради, в якому просить зобов`язати ПАТ «Одеський Коровай» - передати гуртожиток, розташований за адресою: вул. Генерала Петрова, 14а (до 2002 року - 14/2) у м. Одесі, у власність територіальної громади м. Одеси в особі Одеської міської ради; Зобов`язати Одеську міську раду - прийняти гуртожиток, розташований за адресою: вул. Генерала Петрова, 14а (до 2002 року - 14/2) у м. Одесі, від ПАТ «Одеський Коровай» у власність територіальної громади м. Одеси, тобто є немайновим, і не входить до переліку, окресленого ч. 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, а тому відсутні правові підстави для задоволення клопотання представника відповідача про передачу цієї цивільної справи для подальшого розгляду Господарським судом міста Києва.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За ч. 2 цієї статті справа, прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому сулу, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа належить до виключної підсудності іншого суду.

Виходячи з тлумачення положень ч. ч. 1-2 ст. 31 ЦПК України справа підлягає розгляду судом в тому випадку, якщо вона надійшла до цього суду з дотриманням правил підсудності. В тому випадку, якщо судом встановлено, що справа надійшла з порушенням правил підсудності, суд приймає ухвалу про передачу такої справи до суду, якому вона підсудна.

Керуючись ст. ст. 30, 31 ЦПК України, СУДДЯ

У Х В А Л И В :

У задоволені клопотання представника відповідача Публічного акціонерного товариства «Одеський коровай» про передачу справи за підсудністю у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Одеський коровай», Одеської міської ради про зобов`язання вчинити дії відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала суду в повному обсязі складена 20 лютого 2024 року.

СУДДЯ: В.К. Гуревський

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117124766
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —521/25513/23

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні