Ухвала
від 21.02.2024 по справі 138/515/24
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/515/24

Провадження №:2-о/138/38/24

УХВАЛА

21 лютого 2024 року м. Могилів-Подільський

Суддя Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області Холодова Т.Ю., ознайомившись із заявою тадоданими донеї документамиОСОБА_1 , заінтересовані особи виконавчий комітет Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області, ОСОБА_2 , недієздатна особа, стосовно якої подається заява ОСОБА_3 про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

20.02.2024 до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області надійшла вказана заява.

Вирішуючи питання про відкриття провадження, приходжу до таких висновків.

З загальних положень глави 2 ЦПК України, якими врегулювано питання розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (в тому числі і питань, пов`язаних зі звільненням від повноважень опікуна та призначення опікуна) слідує, що розгляд таких заяв здійснюється судом за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

Як вбачається зі змісту заяви, місцем проживання недієздатної особи, стосовно якої подається заява ОСОБА_3 є АДРЕСА_1 .

При цьому, село Немерче входить до складу Могилів-Подільського району з 17 липня 2020 року у зв`язку з ліквідацією Мурованокуриловецького району в результаті адміністративно-територіальної реформи.

Разом з тим, пунктом 3 прім 1 Розділу ХІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій та статус суддів» передбачено, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX.

Згідно з Указом Президента України від 05 лютого 2024 року «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 діб.

До набрання чинності вказаною вище Постановою Верховної Ради України №807-IX село Немерче відносилось до Мурованокуриловецького району Вінницької області. Отже, зважаючи на адресу місцяпроживання недієздатноїособи,стосовно якоїподається заява ОСОБА_3 , дана справа не належить до територіальної юрисдикції Могилів-Подільського міськрайонного суду.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи викладене, приходжу до висновку, що дана справа не підсудна Могилів-Подільському міськрайонному суду Вінницької області, а відтак про наявність підстав для передачі справи на розгляд до Мурованокуриловецького районногосуду Вінницькоїобласті за підсудністю.

Керуючись ст.ст. 258-260, 295, 300 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особивиконавчий комітетВендичанської селищноїради Могилів-Подільськогорайону Вінницькоїобласті, ОСОБА_2 ,недієздатна особа,стосовно якоїподається заява ОСОБА_3 прозвільнення відповноважень опікуната призначенняопікуна передатидо Мурованокуриловецького районногосуду Вінницькоїобласті (вул. Комарова, 8, смт Муровані Курилівці, Могилів-Подільський район, Вінницька область)у зв`язкуз непідсудністюсправи Могилів-Подільському міськрайонному суду Вінницької області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення або складення. Учасник справи якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т.Ю. Холодова

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117132534
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —138/515/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні