Ухвала
від 20.02.2024 по справі 301/3390/23
ІРШАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 301/3390/23

1-кп/301/79/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"20" лютого 2024 р. Іршавський районний суд Закарпатської областів складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання - ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Іршава кримінальне провадження про вчинення кримінального правопорушення, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12023071100000450 від 18.07.2023 по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с. Осій, Іршавського району Закарпатської області, проживаючого за адресою : АДРЕСА_1 , -

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України,

В С Т А Н О В И В :

В провадженніІршавського районногосуду Закарпатськоїобласті перебуваєкримінальне провадженняпо обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 заявила клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи до проведення якої залучити експертів Закарпатської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я», що за адресою : м. Берегово, вул. Мужайська 41, Берегівського району, Закарпатської області. На вирішення експертів поставити наступні запитання : а) чи страждав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Осій Іршавського району Закарпатської області, мешканець АДРЕСА_1 яким-небудь психічним захворюванням, якщо так, то яким саме і чи не позбавляло його, це захворювання можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними в момент скоєння вказаного злочину (передбаченого ст.336 КК України) ? б) чи страждає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Осій Іршавського району Закарпатської області, мешканець АДРЕСА_1 яким-небудь психічним захворюванням в даний час, якщо так, то яким саме, і чи може у зв`язку з ним усвідомлювати свої дії та керувати ними? в) чи потребує ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Осій Іршавського району Закарпатської області, мешканець АДРЕСА_1 в даний час застосування до нього примусових заходів медичного характеру, якщо так, то яких?

Клопотання мотивовано тим, що в межах даного кримінального провадження на досудовому розслідуванні слідчою витребовувалась інформація з КНП «Іршавська міська лікарня» щодо перебування ОСОБА_4 на обліку в психіатра та згідно листа вказаного лікувального закладу від 21.07.2023 за № 1371/27-28 останній на обліку не перебуває, ОСОБА_4 повідомив, що перебував на стаціонарному лікуванні в КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегово». Згідно отриманої інформації з КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м.Берегово» від 19.12.2023 за №1290/23 ОСОБА_4 знаходився на стаціонарному лікуванні в КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегово» ЗОР у період з 25.07.2023 по 05.08.2022. З врахуванням викладеного, просить суд призначити судово-психіатричну експертизу.

Обвинувачений ОСОБА_4 , захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні підтримали дане клопотання.

Суд, з`ясувавши думку учасників провадження щодо заявленого клопотання, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступних висновків.

Статтею 1 Закону України «Про судову експертизу» від 25 лютого 1994 року № 4038-XII передбачено, що судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Згідно з ч. 3ст. 7 Закону України «Про судову експертизу»виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Згідно з абз. 2 ч. 2ст. 7 Закону України «Про судову експертизу»до державних спеціалізованих установ належать науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України.

Згідно з ч. 1 ст. 71 Основ законодавства України про охорону здоров`я, проведення судово-медичної і судово-психіатричної експертизи призначається особою, яка проводить дізнання, слідчим, прокурором або судом у порядку, встановленому законодавством, для вирішення питань, що потребують спеціальних знань в сфері судової медицини або судової психіатрії.

Згідно з п. 10 вказаного Порядку, предметом СПЕ є психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу. Психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу визначається з метою надання відповіді на запитання, поставлені особою або органом, яка (який) залучила(в) експерта, або слідчим суддею чи судом, що доручив проведення експертизи.

Так, відповідно до ч.1ст. 332 КПК Українипід час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Згідно зіст. 242 КПК Україниекспертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, яких залучають сторони кримінального провадження або слідчий суддя за клопотанням сторони захисту у випадках та порядку, передбаченихстаттею 244цього Кодексу, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Згідно п. 3 ч. 2ст. 242 КПК України, експертиза призначається в разі необхідності визначення психічного станупідозрюваногоза наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності.

Відповідно до ч. 4ст. 332 КПК Українипісля постановленнясудом ухвалипро дорученняпроведення експертизисудовий розглядпродовжується,крім випадків,якщо такепродовження неможливедо отриманнявисновку експерта.

Відповідно дост. 509 КПК Українислідчий, прокурор зобов`язані залучити експерта (експертів) для проведення психіатричної експертизи у разі, якщо під час кримінального провадження будуть встановлені обставини, які дають підстави вважати, що особа під час вчинення суспільно небезпечного діяння була в неосудному або обмежено осудному стані або вчинила кримінальне правопорушення в осудному стані, але після його вчинення захворіла на психічну хворобу, яка позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними.

Приймаючи до уваги вищевикладене, враховуючи те, що з метою повного та всебічного дослідження обставин по справі, визначення психічного стану обвинуваченого на час вчинення кримінального правопорушення (26.06.2023-28.06.2023) та на даний час, для з`ясування чи усвідомлює він свої дії, та чи потребує заходів медичного характеру та у зв`язку поведінкою та висловлюваними обвинуваченого у судових засіданнях, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора про призначення судово - психіатричної експертизи підлягає задоволенню.

Проведення експертизи слід доручити експертам Закарпатської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» ( м. Берегово, вул. Мужайська, буд. 41, Берегівського району Закарпатської області).

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.242,332,371,372, 509 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання прокурора ОСОБА_3 про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні відомості про яке внесено 18.07.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023071100000450 про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Закарпатської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» ( м. Берегово, вул. Мужайська, буд. 41, Берегівського району Закарпатської області).

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

а) чи страждав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Осій Іршавського району Закарпатської області, мешканець АДРЕСА_1 яким-небудь психічним захворюванням, якщо так, то яким саме і чи не позбавляло його, це захворювання можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними в момент скоєння вказаного злочину (26.06.2023-28.06.2023 року) ?

б) чи страждає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Осій Іршавського району Закарпатської області, мешканець АДРЕСА_1 яким-небудь психічним захворюванням в даний час, якщо так, то яким саме, і чи може у зв`язку з ним усвідомлювати свої дії та керувати ними?

в) чи потребує ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Осій Іршавського району Закарпатської області, мешканець АДРЕСА_1 в даний час застосування до нього примусових заходів медичного характеру, якщо так, то яких?

Попередити судових експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст.384та385 КК Україниза завідомо неправдивий висновок експерта або за відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків.

На час проведення експертизи провадження по кримінальній справі № 301/3390/23 - зупинити.

Направити до Закарпатської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що розташована за адресою : 90202, Закарпатська область Берегівський район м. Берегово, вул. Мужайська, буд. 41, копію ухвали про призначення експертизи, матеріали кримінального провадження № 12023071100000450 від 18.07.2023 року про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Іршавського

районного суду : ОСОБА_1

СудІршавський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117135981
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації Ухилення від призову за мобілізацією

Судовий реєстр по справі —301/3390/23

Ухвала від 08.10.2024

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Вирок від 12.09.2024

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

Ухвала від 10.07.2024

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні