Рішення
від 21.02.2024 по справі 577/6662/23
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/6662/23

Провадження № 2-о/577/18/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2024 року м. Конотоп

Конотопський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого судді Потій Н.В.,

присяжних Фесенко С.М., Очкасова В.І.,

за участю секретаря Подейко Т.С.,

заявника ОСОБА_1 ,

адвоката Мусієнко О.В.,

особи визнаної недієздатною ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Конотоп цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Виконавчий комітет Конотопської міської ради, Управління соціального захисту населення Конотопської міської ради Сумської області, про продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення опіки,-

В С Т А Н О В И В:

І. Стислий виклад позиції.

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить продовжити строк дії рішення Конотопського міськрайонного суду від 20.12.2021 у цивільній справі №577/3964/21, провадження №2-о/577/213/21 про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 та призначення опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком на два роки з дня набрання рішенням законної сили. Вимоги обґрунтовує тим, що рішенням Конотопського міськрайонного суду від 20.12.2021 ОСОБА_2 визнано недієздатним та призначено заявника опікуном. Строк дії рішення до 20.01.2024. ОСОБА_2

внаслідок психічного розладу, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, захищати свої права та інтереси. Стан здоров`я не покращився.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 вимоги клопотання підтримав і прохав їх задовольнити.

ОСОБА_2 не висловив думку щодо клопотання.

Заінтересована особа ОСОБА_3 підтримала клопотання.

Представник особи визнаної недієздатною ОСОБА_2 адвокат Мусієнко О.В., висловила думку про необхідність продовження строку дії рішення Конотопського міськрайонного суду від 20.12.2021.

Заінтересована особа виконавчий комітет Конотопської міської ради надіслав заяву з проханням розгляд справи провести у відсутності їхнього представника, проти задоволення заяви не заперечує (а.с. 31).

Представник заінтересованої особи Управління соціального захисту населення Конотопської міської ради Сумської області Ільїнська Л.В. надала заяву з проханням розгляд справи провести у її відсутності, заяву про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки підтримує (а.с. 14).

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені Судом, та зміст спірних правовідносин.

Рішенням Конотопського міськрайонного суду від 20 грудня 2021 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , визнано недієздатним та призначено опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Строк дії вказаного рішення два роки (а.с.6).

ОСОБА_2 , народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько ОСОБА_1 , мати ОСОБА_4 (а.с.4).

Як вбачається з довідки про реєстрацію місця проживання Конотопської міської ради ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Конотоп, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.3)

Відповідно до посвідчення серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 , 2001 року народження, має ІІ групу інвалідності з дитинства (а.с.4)

Згідно із довідкою до акту огляду медико-соціальної експертної комісії №947774 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має ІІ групу інвалідності з дитинства безтерміново, не здатний до систематичної праці (а.с. 4 зв.стор.).

Як вбачається з висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу №1403, ОСОБА_2 , 2001 року народження, інвалід ІІ групи в наслідок психічного розладу, встановленої 23.03.2019, проживає з батьком ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 . За рівнем обмеження життєдіяльності: обмеження самообслуговування, обмеження здатності до спілкування хворий ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду. Висновок дійсний до 24.04.2024 (а.с.5)

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи №26 від 12.01.2024 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки помірної розумової відсталості (імбецильність). Дане захворювання має хронічний, стійкий характер. За своїм психічним станом не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с.25-27).

ІV. Норми права.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України та ст. 20 ЦК України кожна особа має право на звернення до суду з метою захисту своїх цивільних прав, свобод чи інтересів у разі їх порушення, невизнання або оспорювання.

На підставі ч. 1 ст.13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних або юридичних осіб в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 39 ЦК України - фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дії та керувати ними.

Частина 1 ст. 40 ЦК України - фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до положення ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років (ч.6ст. 300 ЦПК України).

Відповідно до ч. 7 9 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи. Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

У ч. 7 ст.294ЦПК України зазначено, що при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

V. Оцінка суду.

Вислухавши учасників судового засідання, дослідивши зібрані в справі докази, оцінюючи докази зібрані у справі кожен окремо, їх достатність та взаємний зв`язок доказів у їх сукупності,суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню.

Суд дійшоввисновку,що наявнідостатні підставидляпродовження строку дії рішення Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 20.12.2021 про визнання ОСОБА_2 , недієздатним на два роки, оскільки ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Враховуючи, що судом прийнято рішення про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним, тому повноваження Сафронов В.В., щодо опіки над недієздатним також продовжуються та не потребують повторного вирішення питання про призначення опікуна.

Оплату за проведення експертизи в сумі 4538,52 грн. віднести на рахунок держави.

Керуючись ст. 4, 10, 263-265, 293, 294, 300, 354 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Виконавчий комітет Конотопської міської ради, Управління соціального захисту населення Конотопської міської ради Сумської області, про продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення опіки - задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 20 грудня 2021 року у цивільній справі №577/3964/21, провадження №2-о/577/213/21 про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 та призначення опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком на два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Оплату за проведення експертизи в сумі 4538,52 коп віднести на рахунок держави.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги,якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 )

Заінтересована особа: ОСОБА_3 (мешкає за адресою: АДРЕСА_1 )

Заінтересована особа: Виконавчий комітет Конотопської міської ради (юридична адреса: м. Конотоп, пр. Миру, 8)

Заінтересована особа:Управління соціальногозахисту населенняКонотопської міськоїради Сумськоїобласті((юридична адреса: м. Конотоп, пр. Миру, 6)

Представник особи,яка визнананедієздатною Мусієнко Оксана Вікторівна (юридична адреса: м. Конотоп, пр. Червоної Калини, 10).

Повний текст рішення суду складено 21 лютого 2024 року.

Головуючий суддя Н.В.Потій

Присяжні С.М.Фесенко

В.І.Очкасов

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117138702
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —577/6662/23

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Потій Н. В.

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Потій Н. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Потій Н. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Потій Н. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Потій Н. В.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Потій Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні