Ухвала
від 19.02.2024 по справі 766/2314/24
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/2314/24

н/п 2-о/766/325/24

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

19.02.2024 року м. Херсон

Суддя Херсонського міського суду Херсонської області Шестакова Я.В., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа Управління праці та соціального захисту населення Суворовського району у м. Херсоні Херсонської міської військової адміністрації про визнання особи безвісно відсутньою,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулася у лютому 2024 року в окремому провадженні до Херсонського міського суду Херсонської області з вищезазначеною заявою в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 безвісно відсутнім.

Суд, дослідивши матеріали заяви, вважає її такою, що підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до п.3 ч. 2 ст.293 ЦПК Українив порядку окремого провадження суд розглядає справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Згідно ч.1ст. 185 ЦПК України, позовна заява за формою та змістом повинна відповідатистатті 175 ЦПК України, а також вимогамстатті 177 цього Кодексу.

Частиною 1ст.185 ЦПК Українипередбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Безвісна відсутність - це посвідчення в судовому порядку тривалої відсутності фізичної особи в місці її постійного проживання за умов, що не вдалося встановити місця її знаходження (перебування).

Підставами для визнання фізичної особи безвісно відсутньою є сукупність юридичних фактів, тобто юридичний склад, до якого включаються: відсутність відомостей про перебування фізичної особи у місці її постійного проживання; відсутність відомостей про дійсне перебування особи і неможливість отримати такі відомості; сплив річного строку з дня одержання останніх відомостей про місце перебування фізичної або з дня, визначеного відповідно до частини другої статті 43 ЦК України; наявність у заявника правової зацікавленості у вирішенні питання про визнання особи безвісно відсутньою.

За правилами ч.5ст.177ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні у нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються вимоги (якщо додаються письмові докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

За приписами п. 5 ч.3 ст.175 заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а також зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Предметом доказування в даній справі є: - безвісна відсутність громадянина; - наявність правової зацікавленості особи, що подає заяву про визнання громадянина безвісно відсутнім; - вживання заявником заходів до розшуку особи; - неможливість встановлення місця знаходження даної особи; - існування обставин, що дають підставу вважати, що особа може умисно ховатися: знаходитися в розшуку, не бажає виплачувати аліменти або виконувати інші рішення суду тощо; - відсутність спору про право.

Натомість, на підтвердження таких обставин заявником надано тільки витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань та Постанову про визнання заявника потерпілою. Відомостей стосовно того, чи проводився розшук, які заходи вживалися для розшуку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 не надано.

Згідност. 307 ЦПК Українисуд до початку розгляду справи встановлює осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про фізичну особу, місцеперебування якої невідоме, а також запитує відповідні організації за останнім місцем проживання відсутнього (житлово-експлуатаційні організації, органи реєстрації місця проживання осіб або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей щодо фізичної особи, місце перебування якої невідоме.

Проте в заяві не зазначені організації, до яких необхідно робити запити за останнім місцем проживання відсутнього (житлово-експлуатаційні організації, органи реєстрації місця проживання або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей, що перешкоджає здійснити суду належну підготовку до розгляду справи по суті, як передбаченост. 307 ЦПК України.

Отже, заявнику необхідно усунути недоліки заяви: викласти обставини, що підтверджують його безвісну відсутність; надати відомості щодо заходів, які вживалися для розшуку та встановлення місцезнаходження ОСОБА_2 , інформацію щодо відомого місця його роботи, співробітників; зазначити організації за останнім місцем проживання ОСОБА_2 і за останнім місцем роботи, до яких необхідно робити запити.

З огляду на викладене, зазначена заява підлягає залишенню без руху, так як подана з порушенням вимог ст.175,177 ЦПК України, з наданням заявнику строку для усунення виявлених недоліків.

Частиною 3ст.185 ЦПК Українивстановлено, що якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175і177цьогоКодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.174-177,185,305-307 Цивільного процесуального кодексу України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Управління праці та соціального захисту населення Суворовського району у м. Херсоні Херсонської міської військової адміністрації про визнання особи безвісно відсутньою - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення зазначених недоліків десять днів з дня отримання копії даної ухвали, шляхом подання суду відповідних документів і відомостей у письмовому вигляді.

Роз`яснити заявнику, що в разі якщо у вказаний строк недоліки заяви не будуть усунуті, така заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

СуддяЯ. В. Шестакова

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117139143
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи безвісно відсутньою

Судовий реєстр по справі —766/2314/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні