Ухвала
від 22.02.2024 по справі 459/3934/23
ЧЕРВОНОГРАДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 459/3934/23

Провадження № 1-кс/459/262/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2024 року слідчий суддя Червоноградського міського суду Львівської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Червонограді клопотання адвоката ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42023142150000087 від 21.11.2023,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 просить надати тимчасовий доступ йому та підозрюваному ОСОБА_4 до матеріалів кримінального провадження №12014170090003104 від 07.11.2014, шляхом отримання копії всіх матеріалів вказаного кримінального провадження, котрі перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім того, просить надати тимчасовий доступ до матеріалів наглядового провадження за позовом прокурора міста Червонограда в інтересах ІНФОРМАЦІЯ_2 , КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » до ТзОВ Торгова Компанія « ІНФОРМАЦІЯ_4 », шляхом отримання копії всіх матеріалів наглядового провадження, котрі перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_5 .

В обґрунтування клопотання послався на те, що у провадженні ІНФОРМАЦІЯ_6 перебуває кримінальне провадження №42023142150000087 від 21.11.2023. У даному кримінальному провадженні йому доручено здійснювати захист підозрюваного ОСОБА_4 , якому повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст. 28 ч.1 ст.366, ч.5 ст. 191 КК України. Зазначає, що ОСОБА_4 , будучи керівником КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » звертався із заявами в правоохоронні органи з приводу не поставлення сміттєвоза керівником ТОВ ТК « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Після чого, адвокат ОСОБА_3 звернувся до слідчого Червоноградського РВП ГУНП України у Львівській області із клопотанням про витребування відповідної інформації із ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та ІНФОРМАЦІЯ_8 . Постановою слідчого Червоноградського РВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_5 від 15.02.2024 відмовлено у задоволенні клопотання, у зв`язку із його безпідставністю.

22.02.2024 слідчий ІНФОРМАЦІЯ_6 подав заяву, в якій просив розгляд клопотання проводити у його відсутності та в задоволенні такого відмовити. Вказав, що заявник не надав будь яких підтверджуючих документів щодо наявності зазначених в клопотанні документів у вище зазначених установах. Крім цього, вказав, що в матеріалах кримінального провадження №12014170090003404 від 07.11.2017 знаходяться документи, які стосуються даного кримінального провадження.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Заявник просить проводити розгляд клопотання без його участі та підтримує таке в повному обсязі.

У відповідності до вимог ч.4 ст.107 КПК України, у зв`язку із неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування кримінального провадження за допомогою технічних засобів в суді не здійснюється.

Вирішуючи питання про наявність чи відсутність підстав для задоволення клопотання, здійснюючи судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до наступного.

Слідчим суддею встановлено, що Червоноградським РВП ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.11.2023 за №42023142150000087, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбаченого ч.2 ст. 28 ч.1 ст.366, ч.5 ст. 191 КК України.

За положеннями ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

В свою чергу ст. 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом.

Приписами ст. 26 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Частина 2 ст. 160 КПК України визначає що має бути зазначено в клопотанні: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

У відповідності до п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Положеннями до ч. 6 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

При цьому, відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим (ч. 1 ст. 222 КПК України).

Що стосується клопотання в частині про тимчасовий доступ, до матеріалів наглядового провадження за позовом прокурора міста Червонограда в інтересах ІНФОРМАЦІЯ_2 , КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » до ТзОВ Торгова Компанія « ІНФОРМАЦІЯ_4 », котрі перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_5 , то заявник довів, що документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів. Також обґрунтовано необхідність копіювання всіх матеріалів наглядового провадження для досягнення мети отримання доступу до них.

Що стосується клопотання в частині про тимчасовий доступ до матеріалів кримінального провадження №12014170090003104 від 07.11.2014, котрі перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 , то заявником не наведено достатніх відомостей, що могли б вказувати на можливість досягнення мети проведення слідчої (розшукової) дії, а відтак, суддя не вбачає підстав вважати, що є необхідність в отриманні тимчасового доступу до матеріалів кримінального провадження №12014170090003104 від 07.11.2014, котрі перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Всупереч ч. 6 ст. 163 КПК України, заявник не довів можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи зазначене, слідчий суддя прийшов до висновку про необхідність часткового задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 159-164 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати адвокату ОСОБА_3 та підозрюваному ОСОБА_4 тимчасовий доступ до матеріалів наглядового провадження за позовом прокурора міста Червонограда в інтересах ІНФОРМАЦІЯ_2 , КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » до ТзОВ Торгова Компанія « ІНФОРМАЦІЯ_4 », шляхом отримання копії всіх матеріалів наглядового провадження, котрі перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_9 забезпечити тимчасовий доступ до вище вказаних матеріалів наглядового провадження зазначеним в ухвалі особам та надати їм можливість копіювання вказаних документів.

У решті вимог - відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення, по 22.03.2024.

У разі невиконання ухвали може бути постановлена ухвала про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання і вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117204755
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —459/3934/23

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Жураковський А. І.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Жураковський А. І.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Жураковський А. І.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Гончарук Л. Я.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Гончарук Л. Я.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні