Ухвала
від 22.02.2024 по справі 440/9835/22
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

22 лютого 2024 року м. ПолтаваСправа № 440/9835/22

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді Бойка С.С., розглянувши у письмовому провадженні заяву про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Управління Держпраці у Полтавській області, Головного управління ДПС України у Полтавській області про визнання дій протиправними, визнання протиправною та скасування постанови.

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 28.02.2023 у справі №440/9835/22 відмовлено у задоволенні адміністративного позову Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Управління Держпраці у Полтавській області, Головного управління ДПС України у Полтавській області про визнання дій протиправними, визнання протиправною та скасування постанови.

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 29.08.2023 апеляційну скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 задоволено частково. Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 28.02.2023 по справі № 440/9835/22 скасовано. Прийнято постанову, якою позов Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 задоволено. Визнано протиправними дії Головного управління ДПС у Полтавській області щодо перевірки дотримання Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 законодавства з питань оформлення трудових відносин з працівниками під час проведення фактичної перевірки 19.09.2022. Визнано протиправною та скасувати постанову Управління Держпраці у Полтавській області про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення № 3ДФС-ФС від 19.10.2022. Стягнуто на користь Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Полтавській області судовий збір у розмірі 4341 (чотири тисячі триста сорок одна) гривня 75 копійок. Стягнуто на користь Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 за рахунок бюджетних асигнувань Управління Держпраці у Полтавській області судовий збір у розмірі 4341(чотири тисячі триста сорок одна) гривні 75 копійок.

27 листопада 2023 року Полтавським окружним адміністративним судом видано виконавчі листи №440/9835/22

26.01.2024 до Полтавського окружного адміністративного суду надійшла заява ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження за позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Управління Держпраці у Полтавській області, Головного управління ДПС України у Полтавській області про визнання дій протиправними, визнання протиправною та скасування постанови, а саме просить замінити сторону (боржника) у виконавчому документі по адміністративній справі №440/9835/22, шляхом заміни боржника Управління Держпраці у Полтавській області на Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Заявник просить замінити сторону виконавчого провадження з Управління Держпраці у Полтавській області на його правонаступника в особі Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці (ідентифікаційний код юридичної особи 44730367, вулиця Пушкіна, 119, місто Полтава, 36014), посилаючись на той факт, що положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 №14 "Деякі питання територіальних органів Державної служби з питань праці", якою ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань праці, у тому числі й Управління Держпраці у Полтавській області, та утворено нові міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, зокрема й Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці, які тепер виконують завдання і функції територіальних органів, які ліквідуються.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 15 лютого 2024 року заяву про заміну сторони виконавчого провадження призначено до розгляду в судовому засіданні на 22.02.2024.

21 лютого 2024 до суду надійшли заперечення Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці на заяву про заміну сторони виконавчого провадження. В обґрунтування заперечень представник посилався на положення постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 №14 "Деякі питання територіальних органів Державної служби з питань праці", якою ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань праці, у тому числі й Управління Держпраці у Полтавській області, та утворено нові міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, зокрема й Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці, які тепер виконують завдання і функції територіальних органів, які ліквідуються. Отже, Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці є новоствореною установою та йому передані лише завдання і функції Управління Держпраці в Полтавській області, тобто Міжрегіональне управління наразі в силу закону виконує завдання і функції, які були покладені на управління Держпраці у Полтавській області, без правонаступництва.

З урахуванням вимог статті 379 КАС України, суд розглянув заяву у порядку письмового провадження.

Розглянувши подану заяву та матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання територіальних органів Державної служби з питань праці" від 12.01.2022 №14 (надалі - Постанова №14) ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань праці, у тому числі й Управління Держпраці у Полтавській області.

Натомість, як передбачено пунктом 2 цієї ж Постанови, утворено як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці.

Підпунктом 3 пункту 3 Постанови №14 визначено, що міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, що утворюються згідно з пунктом 2 цієї постанови, виконують завдання і функції територіальних органів Державної служби з питань праці, які ліквідуються.

Таким чином, Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці продовжує виконувати завдання і функції Управління Держпраці у Сумській області, Управління Держпраці у Полтавській області, Управління Держпраці у Харківській області.

Підпунктом 1 пункту 3 Постанови №14 передбачено, що територіальні органи Державної служби з питань праці, які ліквідуються згідно з пунктом 1 цієї постанови, продовжують здійснювати повноваження та функції, покладені на зазначені органи, до завершення здійснення заходів, пов`язаних з утворенням міжрегіональних територіальних органів Державної служби з питань праці і прийняттям рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною службою з питань праці після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань даних про міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, що утворені згідно з пунктом 2 цієї постанови, затвердження положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Наказом Державної служби України з питань праці від 02.12.2022 №231 погоджено пропозицію Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці від 01.12.2022 №ПНС/1/14-ЦА-22 щодо можливості забезпечення здійснення повноважень та виконання функцій, визначених Положенням про Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці, затвердженим наказом Державної служби України з питань праці від 23.09.2022 №173, та іншими нормативно-правовими актами з 05.12.2022. Цим же наказом надано розпорядження припинити, крім інших, Управлінню Держпраці у Полтавській області з 05.12.2022 здійснення повноважень та виконання функцій з реалізації державної політики у відповідних сферах.

З виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань суд встановив, що Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (код ЄДРПОУ 44730367) зареєстроване у статусі юридичної особи за адресою: вулиця Пушкіна, 119, місто Полтава, 36014.

Вищенаведене свідчить на користь висновку про те, що в процесі реорганізації територіальні органи Державної служби з питань праці не ліквідовано, а реорганізовано, внаслідок чого новоутворені міжрегіональні управління Державної служби з питань праці фактично є правонаступниками реорганізованих управлінь Держпраці.

Згідно з частиною першою статті 379 КАС України, у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

За викладених обставин, суд вважає за можливе задовольнити заяву фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження та замінити сторону виконавчого провадження Управління Держпраці у Полтавській області на її правонаступника - Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (код ЄДРПОУ 44730367).

Керуючись статтями 248, 256, 371, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 440/9835/22 за позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Управління Держпраці у Полтавській області, Головного управління ДПС України у Полтавській області про визнання дій протиправними, визнання протиправною та скасування постанови задовольнити.

Допустити заміну боржника у виконавчому провадженні про стягнення на користь Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 за рахунок бюджетних асигнувань Управління Держпраці у Полтавській області судового збіру у розмірі 4341(чотири тисячі триста сорок одна) гривні 75 копійок, з Управління Держпраці у Полтавській області (вул. Пушкіна, буд. 119, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 39777136) на Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (вул. Пушкіна, буд. 119, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 44730367).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Другого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

СуддяС.С. Бойко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117211085
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо праці, зайнятості населення, у тому числі праці

Судовий реєстр по справі —440/9835/22

Постанова від 15.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Постанова від 15.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 02.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 30.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 19.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 19.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 15.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 23.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні