Ухвала
від 23.02.2024 по справі 260/7536/23
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

23 лютого 2024 рокуЛьвівСправа № 260/7536/23 пров. № А/857/3400/24

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача -Коваля Р. Й.суддів -Гуляка В. В. Ільчишин Н. В.

розглянувши в порядку письмового провадження у м. Львові клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Д-Трансгейт» про зупинення виконання рішення суду у справі 260/7536/23 за адміністративним позовом Головного управління ДПС у Закарпатській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Д-Трансгейт» про зупинення видаткових операцій та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Закарпатського окружного адміністративного суду від 21 листопада 2023 року задоволено позов Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Зупинено видаткові операції на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю «Д-Трансгейт» (крім операцій з видачі заробітної плати та сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування), шляхом накладення арешту на кошти в сумі 19652509,48 грн, які знаходяться в банках та інших фінансових установах, що обслуговують такого платника податків.

Заборонено Товариству з обмеженою відповідальністю «Д-Трансгейт» відчуження належного йому на праві власності майна.

Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю «Д-Трансгейт» допустити податкового керуючого для опису майна у податкову заставу.

Не погодившись із зазначеним рішенням, його оскаржило Товариство з обмеженою відповідальністю «Д-Трансгейт», яке подало апеляційну скаргу.

У зв`язку з чим Восьмим апеляційним адміністративним судом прийнято Ухвалу від 12 лютого 2024 року, якою суд витребував з Закарпатського окружного адміністративного суду матеріали справи № 260/7536/23.

Після цього на адресу Восьмого апеляційного адміністративного суду надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Д-Трансгейт» про зупинення виконання оскаржуваного рішення суду.

Перевіривши доводи заявника, та проаналізувавши норми чинного законодавства, колегія суддів дійшла висновку, що вказане клопотання не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до статті 375 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскаржуваного судового рішення або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Про зупинення виконання або зупинення дії судового рішення постановляється ухвала.

Суд касаційної інстанції у постанові за результатами перегляду оскаржуваного судового рішення вирішує питання про поновлення його виконання (дії).

Разом з тим, колегія суддів апеляційного суду визначає повноваження суд касаційної інстанції і не поширюється на суд апеляційної інстанції.

Аналізуючи розділ «Апеляційне провадження» КАС України на предмет можливості зупинення виконання оскаржуваного рішення суду першої інстанції, колегія суддів зазначає, що така можливість

Згідно статті 255 КАС України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до статті 300 КАС України за відсутності підстав для залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги чи відмови у відкритті апеляційного провадження суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу про відкриття апеляційного провадження у справі.

Питання про відкриття апеляційного провадження у справі вирішується не пізніше п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або заяви про усунення недоліків, поданої у порядку, визначеномустаттею 298цього Кодексу.

В ухвалі про відкриття апеляційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на апеляційну скаргу та вирішується питання про витребування матеріалів справи, необхідних для розгляду скарги на судове рішення. Якщо разом з апеляційною скаргою подано заяви чи клопотання, суд в ухвалі про відкриття апеляційного провадження встановлює строк, протягом якого учасники справи мають подати свої заперечення щодо поданих заяв чи клопотань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Якщо апеляційна скарга подана з пропуском визначеного цим Кодексом строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

З наведеного видно, що в суду апеляційної інстанції наявна процесуальна можливість зупинення дії оскаржуваного рішення тільки в ухвалі про відкриття апеляційного провадження і лише в разі подання апеляційної скарги з пропуском строку на апеляційне оскарження.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає, що клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Д-Трансгейт» про зупинення виконання оскаржуваного рішення суду у справі № 260/7536/23, заявлене до моменту надходження матеріалів справи у суд апеляційної інстанції, у зв`язку з чим суд не має можливості вирішувати питання щодо відкриття провадження у справі, з`ясувати обставини щодо подання апеляційної скарги з пропуском строку та вирішити питання про зупинення дії рішення суду першої інстанції, тому відсутні підстави для задоволення цього клопотання.

Керуючись статтями 311, 321, 325, 374 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

У задоволенні Товариства з обмеженою відповідальністю «Д-Трансгейт» про зупинення виконання рішення суду у справі 260/7536/23 відмовити.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя-доповідач Р. Й. Коваль судді В. В. Гуляк Н. В. Ільчишин

СудВосьмий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117215623
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо погашення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —260/7536/23

Постанова від 27.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 27.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 26.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 26.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 12.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 23.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Рішення від 21.11.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 29.08.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні