Ухвала
від 23.02.2024 по справі 172/738/23
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/738/23

Провадження № 6/172/10/24

У Х В А Л А

23.02.2024 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Битяка І.Г. за участі секретаря судового засідання Лук`яненко О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка у відсутність сторін, без фіксації судового засідання технічним засобом цивільну справу за заявою представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» Колотієвського Р.П. про розстрочення виконання судового рішення у справі № 172/738/23, -

В С Т А Н О В И В

До суду надійшла вищевказана заява. В обґрунтування заявлених вимог заявник вказує, що рішенням Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 15 листопада 2023 року у справі № 172/738/23 позовні вимоги ОСОБА_1 до ТОВ «Демурінський гірничозбагачувальний комбінат» про відшкодування моральної шкоди, завданої смертю батька на виробництві, задоволено частково, яким стягнуто з ТОВ «Демурінський ГЗК» на користь ОСОБА_1 150000 грн., без утримання податку з доходу фізичних осіб та інших обов`язкових платежів. Згідно Постанови Дніпровського апеляційного суду від 24.01.2024 року рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 15 листопада 2023 року залишено без змін.

Заявник вказує про наявність обставини, які істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, а саме: 03.02.2023 року постановою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду України у судовій справі № 991/6606/22 було стягнуто в дохід держави 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Демурінський ГЗК».

Стягнуте в дохід держави майно необхідне ТОВ «Демурінський ГЗК» для використання у виробництві в процесі господарської діяльності для роботи підприємства.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.02.23 року. № 168-р «Про визначення уповноваженого органу управління активами, стягнутими в дохід держави» на виконання рішення Вищого антикорупційного суду від 23.01.2023 року. у справі № 991/6606/22 та постанови Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 03.02.23р. у справі № 991/6606/22 та відповідно до ч.3 ст.5-1 Закону України «Про санкції» Фонд державного майна визначено уповноваженим органом управління активами, в тому числі 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Демурінський ГЗК».

Згідно наказу Фонду державного майна від 25.05.2023 № 942 «Про вирішення кадрових питань товариства з обмеженою відповідальністю «Демурінський гірничозбагачувальний комбінат» генеральним директором ТОВ «Демурінський ГЗК» призначено ОСОБА_2 05.06.2023р. відповідні зміни було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Держава в особі Фонду державного майна України встановила повний контроль над ТОВ «Демурінський ГЗК» і стала власником 100% частки в статутному капіталі.

Однак, на дату звернення з даною заявою ні кошти, ні майно не були повернуті державою до ТОВ «Демурінський ГЗК».

На підприємстві було виявлено, що бухгалтерський облік по підприємству було знищено, про що була подана заява про вчинення кримінального правопорушення.

27.07.2023 року до ЄРДР внесені відомості за фактом знищення невстановленими особами у період з 2020 року по 05.06.2023 року первісної бухгалтерської документації та бухгалтерської бази даних ТОВ «Демурінський ГЗК», у зв`язку з чим повністю порушена робота Товариства. Попередня кваліфікація кримінального правопорушення ч. 2 ст. 357 КК України. 12.09.2023 року.

ТОВ «Демурінський ГЗК» визнано потерпілим по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за № 12023041420000228 від 27.07.2023 року.

На дату звернення з даною заявою ведуться роботи по відновленню бухгалтерського обліку ТОВ «Демурінський ГЗК».

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України та запровадженням з 24.02.2022 військового стану, як наслідок вищевикладеної обставини, наявні порушення у логістичних ланцюжках, та неможливість забезпечення роботою працівників ТОВ «Демурінського ГЗК» в повному обсязі працівникам Товариства запроваджено не повний робочий тиждень.

У зв`язку з тяжким фінансовим станом Товариство не погасило заборгованість перед Державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» за спожиту електричну енергію та не уклало договір з новим постачальником електричної енергії в зв`язку з чим з 26.12.2023 року було відключено від електропостачання. У зв`язку з відсутністю електропостачання працівникам Товариства встановлено простій. Станом на 01.02.2024 року заборгованість ТОВ «Демурінський ГЗК» перед Державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» за спожиту електроенергію складає 10658860,60 грн. На 01.02.2024 року кредиторська заборгованість Товариства без урахування заборгованості із виплати заробітної плати складає 1077158 грн.

З урахуванням вищевикладеного, враховуючий тяжкий фінансовий стан Відповідача, необхідність погасити заборгованість за електричну енергію, відновити роботу Товариства, розмір грошових коштів, що підлягає сплаті Позивачу є значним для Відповідача та його виконання одним платежем є неможливим для Відповідача та призведе до виникнення заборгованості із заробітної плати працівникам Товариства, заборгованості зі сплати податків, зборів та інших платежів до бюджету різних рівнів та до не виконання зобов`язань перед іншими контрагентами та може призвести до зупинки роботи Товариства, яке забезпечує роботою 268 працівників. Зупинка роботи Товариства може призвести до того, що ці працівники втратять заробіток, а бюджет не отримає податки та збори.

Розстрочення виконання не призведе до невиконання рішення суду, а навпаки створить умови для його добровільного виконання відповідачем з урахуванням його реального майнового стану.

Розстрочка виконання рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 15.11.2023 по даній справі сприятиме функціонуванню підприємства Відповідача в умовах воєнного стану та надасть можливість погасити заборгованість за спожиту електричну енергію, відновити роботу Товариства і, як наслідок, плановому виконанню судового рішення на користь Позивача та реальному отриманню відшкодування моральної шкоди, завданої смертю батька на виробництві Позивачем.

У зв`язку з викладеним заявник просить суд розстрочити виконання рішення по справі №172/738/23 на 6 місяців, рівними частинами до 29-го числа кожного місяця.

Учасники справи у судове засідання не з`явилися.

Представник заявника Колотієвський Р.П. надав заяву про розгляд справи без участі сторони.

Представник позивача ОСОБА_3 надала суду заперечення на заяву про розстрочення виконання рішення в якій у задоволенні якої просила відмовити мотивуючи тим, що вважає її необґрунтованою, безпідставною та такою, що містить неправдиві відомості, а тому не може бути задоволена судом, наведені обставини вважає такими, що істотним чином ускладнюють виконання рішення про стягнення грошових коштів на користь позивача. Заявником не обґрунтовано винятковості випадку, у зв`язку з яким слід би було розстрочити виконання вказаного рішення суду, не зазначено достатніх обставини, які б свідчили про істотне ускладнення виконання рішення, а відтак, і про необхідність розстрочення такого. Складне матеріальне становище (відсутність достатніх коштів) не свідчить ні про винятковість, ні про поважність причин невиконання рішення суду, а тому не може бути підставою для розстрочки виконання рішення суду.

На підставі ч. 3 ст. 211, ч. 2 ст. 247 ЦПК України справа слухається у відсутність сторін без фіксування судового процесу технічними засобами.

Дослідивши матеріали заяви суд приходить до такого.

Згідно зі ст. 435 ЦПК України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: ступінь вини відповідача у виникненні спору, щодо фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім`ї, її матеріальний стан, стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Розстрочка та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

При відстроченні або розстроченні виконання судового рішення суд може вжити заходів щодо забезпечення позову.

Про відстрочення або розстрочення виконання судового рішення, встановлення чи зміну способу та порядку його виконання або відмову у вчиненні відповідних процесуальних дій постановляється ухвала, яка може бути оскаржена. У необхідних випадках ухвала надсилається установі банку за місцезнаходженням боржника або державному виконавцю, приватному виконавцю.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.02.23 року. № 168-р «Про визначення уповноваженого органу управління активами, стягнутими в дохід держави» на виконання рішення Вищого антикорупційного суду від 23.01.2023 року. у справі № 991/6606/22 та постанови Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 03.02.23р. у справі № 991/6606/22 та відповідно до ч.3 ст.5-1 Закону України «Про санкції» Фонд державного майна визначено уповноваженим органом управління активами, в тому числі 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Демурінський ГЗК».

Згідно наказу Фонду державного майна від 25.05.2023 № 942 «Про вирішення кадрових питань товариства з обмеженою відповідальністю «Демурінський гірничозбагачувальний комбінат» генеральним директором ТОВ «Демурінський ГЗК» призначено ОСОБА_2 05.06.2023р. відповідні зміни було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Держава в особі Фонду державного майна України встановила повний контроль над ТОВ «Демурінський ГЗК» і стала власником 100% частки в статутному капіталі.

27.07.2023 року до ЄРДР внесені відомості за фактом знищення невстановленими особами у період з 2020 року по 05.06.2023 року первісної бухгалтерської документації та бухгалтерської бази даних ТОВ «Демурінський ГЗК», у зв`язку з чим повністю порушена робота Товариства. Попередня кваліфікація кримінального правопорушення ч. 2 ст. 357 КК України. 12.09.2023 року. ТОВ «Демурінський ГЗК» визнано потерпілим по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за № 12023041420000228 від 27.07.2023 року.

Згідно з листом №44/09-6039/ПОН від 09.11.2023 від Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго», в якому йдеться про відключення ТОВ «Демурінський ГЗК» від електричної мережі з моменту публікації Наказу №307 (про скасування Наказу Міненерго №148 від 13.04.22р.), який планується до випуску наприкінці листопаду початку грудня 2023 року у номері 97. Через скасування Наказу №148 від 13.04.22 ТОВ «Демурінський ГЗК» зобов`язане погасити заборгованість за постачання електричної енергії та обрати нового постачальника електричної енергії. Можливість використовувати «Постачальника останньої надії» ТОВ «Демурінський ГЗК» надалі виключається. 21.11.23 року Товариство отримало від Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» попередження про припинення постачання електричної енергії у разі несплати заборгованості в сумі 6081841,61 грн. з 26.12.2023 року.

Таким чином, встановлені судом обставини та факти свідчать про наявність обґрунтованих підстав для задоволення заяви ТОВ «Демурінський ГЗК» про розстрочку виконання судового рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 259-260, 435 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В

1. Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» Колотієвського Р.П. про розстрочення виконання судового рішення у справі № 172/738/23 задовольнити.

2. Розстрочити виконання рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 15 листопада 2023 року у справі №172/738/23 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» про відшкодування моральної шкоди, завданої смертю батька на виробництві, розстрочивши сплату коштів на строк 6 місяців, рівними частинами до 29 числа кожного місяця.

3. Копію ухвали направити учасникам справи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Суддя І.Г. Битяк

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117222077
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про відстрочку або розстрочку виконання судового рішення

Судовий реєстр по справі —172/738/23

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Постанова від 24.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні