Ухвала
від 23.02.2024 по справі 342/285/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/285/24

Провадження № 2-о/342/55/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2024 року м. Городенка

Суддя Городенківського районного суду Івано-Франківської області Гайдич Р.М., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Репало Олексій Олександрович, про встановлення фактів, що мають юридичне значення (заінтересована особа Чернелицька селищна рада Коломийського району Івано-Франківської області),

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Репало О.О., звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт належності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , - Державного акту на право приватної власності на землю серії І-ІФ № 021500 від 06.08.2002 виданого Копачинською сільською радою Городенківського району Івано-Франківської області, виданого ОСОБА_3 на підставі рішення сесії Копачинської сільської ради народних депутатів від 29.02.2000, про передачу у приватну власність земельної ділянки площею 0,3583 га, розташованої на території с. Копачинці Копачинської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно з ст. 293 ЦПК України в порядку окремого провадження (вид непозовного цивільного судочинства) розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, в тому числі про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частина 3 статті 294 ЦПК України визначає, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Заяви про встановлення фактів, що мають юридичне значення повинні відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим ст. 175 ЦПК України, так і вимогам щодо її змісту, передбаченим ст. 318 цього Кодексу.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, встановлено, що дану заяву подано без додержання вимог, викладених у статті 175 ЦПК України, зокрема:

- заява не містить зазначення щодо наявності у заявника або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, що передбачено п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України;

- заява не містить підтвердження заявника про те, що ним не подано іншої заяви до цієї ж заінтересованої особи з тим самим предметом та з тих самих підстав, що суперечить вимогам п. 10 ч.3 ст.175 ЦПК України.

Також, відповідно до ч.7 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Частиною першою статті 60 ЦПК України встановлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» (частина четверта статті 62 ЦПК України). Довіреність фізичної особи, за зверненням якої прийнято рішення про надання їй безоплатної вторинної правничої допомоги, може бути посвідчена посадовою особою органу (установи), який прийняв таке рішення. Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

Також статтею 21 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», який є спеціальним у правовідносинах пов`язаних із наданням безоплатної правової допомоги, встановлено, що повноваження адвоката підтверджуються дорученням Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та довіреністю відповідно до вимог процесуального законодавства.

Довіреність фізичної особи, за зверненням якої прийнято рішення про надання їй безоплатної вторинної правничої допомоги, може бути посвідчена посадовою особою органу (установи), який прийняв таке рішення (частина друга статті 62 ЦПК України).

Крім того, Методичними рекомендаціями щодо організації надання безоплатної правової допомоги місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які затверджені наказом Координаційного центру з надання правової допомоги від 05 січня 2023 року № 2 передбачена форма довіреності, зміст якої попередньо узгоджений між адвокатом/уповноваженим працівником місцевого центру та клієнтом.

Заява ОСОБА_1 про встановлення фактів, що мають юридичне значення підписана представником заявника адвокатом Репало О.О. На підтвердження свої повноважень адвокатом Репало О.О. надано копію доручення Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги № 017/04.4/2037 від 04.12.2023 та копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю № 1385 виданого 23.04.2012.

З наведеного слідує, що адвокатом Репало О.О. на час подачі заяви про встановлення фактів, що мають юридичне значення не подано документ, що підтверджує його повноваження, як представника заявника по даній справі.

Аналогічний висновок викладений в ухвалі Верховного Суду від 31.08.2023 у справі № 523/3129/20 (провадження № 61-12736ск23).

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху і надає позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З наведених обставин вважаю за необхідне заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Репало О.О. залишити без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Керуючись статтями 175, 185, 318, 293, 294 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Репало Олексій Олександрович, про встановлення фактів, що мають юридичне значення (заінтересована особа Чернелицька селищна рада Коломийського району Івано-Франківської області) - залишити без руху та надати заявнику/ представнику заявника строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі не усунення недоліків заяви у зазначений строк заява буде вважатись неподаною і повернута.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя: Гайдич Р. М.

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117223360
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —342/285/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні