Рішення
від 21.05.2024 по справі 342/285/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/285/24

Провадження № 2-о/342/55/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2024 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого судді Гайдича Р.М.,

з участю секретаря судового засідання Сьомкайло І.-М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Городенка в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник - адвокат Репало Олексій Олександрович, заінтересовані особи: Чернелицька селищна рада Коломийського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення фактів, що мають юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Репало О.О. звернувся до суду з заявою в інтересах ОСОБА_1 та просить встановити факт належності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , Державного акту на право приватної власності на землю серії І-ІФ № 021500 від 06.08.2002, виданого Копачинською сільською радою Городенківського району Івано-Франківської області ОСОБА_5 на підставі рішення сесії Копачинської сільської ради народних депутатів від 29.02.2000 про передачу у приватну власність земельної ділянки площею 0,3583 га, розташованої на території с. Копачинці Копачинської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

В обґрунтування заяви представник заявника зазначив, що заявник ОСОБА_1 є сином померлого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті ОСОБА_4 залишилося майно, а саме: земельна ділянка площею 0,3583 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії І-ІФ № 021500 від 06.08.2002, виданого Копачинською сільською радою Городенківського району Івано-Франківської області.

Відповідно до заповіту від 25.06.2011, посвідченого секретарем Копачинської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області, зареєстрованого в реєстрі за № 26, ОСОБА_4 усе належне йому майно заповів заявнику. Після смерті ОСОБА_4 у Городенківській державній нотаріальній конторі Івано-Франківської області була відкрита спадкова справа № 672 від 30.11.2011. Відповідно до постанови № 1711/02-31 від 25.11.2023, виданої Городенківською державною нотаріальною конторою, заявнику було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку із розбіжностями в імені спадкодавця, а саме: у свідоцтві про смерть померлий значиться як « ОСОБА_4 », а Державний акт на право приватної власності на землю серії І-ІФ № 021500, виданий 06 серпня 2002 року Копачинською сільською радою Городенківського району Івано-Франківської області « ОСОБА_5 ».

Встановлення факту належності ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , Державного акту на право приватної власності на землю серії І-ІФ № 021500 від 06.08.2002, виданого Копачинською сільською радою Городенківського району Івано-Франківської області на ім`я ОСОБА_5 має для заявника юридичне значення, оскільки дозволить реалізувати йому права спадкоємця. Інших можливостей для встановлення зазначеного факту немає, тому заявник звернувся до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 06.03.2024 відкрито провадження у справі, справу постановлено розглядати в порядку окремого провадження.

Ухвалою суду від 29 березня 2024 р. до участі у справі залучено заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса проживання: АДРЕСА_2 . Однак, із копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 21 лютого 2000 р. Центрально-Міським РВ Криворізького МУ УМВС України в Дніпропетровській області, вбачається, що залучена заінтересована особа ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , по батькові іменується « ОСОБА_8 ».

Учасники справи у судове засідання, призначене на 21.05.2024, не з`явилися.

Від заявника судом 29.03.2024 отримано заяву про розгляд справи без його участі.

Чернелицька селищна рада 27.03.2024 подала до суду заяву про розгляд справи без участі представника селищної ради, заяву заявника про встановлення фактів, що мають юридичне значення просить задовольнити.

Від заінтересованих осіб ОСОБА_3 та ОСОБА_2 судом 25.04.2024 отримано заяви про розгляд справи без їх участі, де зазначено, що на спадкове майно після смерті батька вони не претендують, заяву ОСОБА_1 про встановлення фактів, що мають юридичне значення просять задовольнити. Також зазначили, що їх батька в селі кликали ОСОБА_9 , але при радянській владі в деяких документах він був записаний як ОСОБА_10 .

Дії учасників справи не суперечать вимогам ст.211 ЦПК України, відповідно до якої учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Передбачених ч.2 ст.223 ЦПК України підстав для відкладення розгляду справи судом не встановлено, судом прийнято рішення про розгляд справи за відсутності учасників справи. Згідно вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Виходячи з вимог частини п`ятої статті 268 ЦПК України, датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата його складання.

Суд, дослідивши письмові докази, приходить до висновку, що заява обґрунтована і підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно роз`яснень, що містяться в п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові надати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

За заповітом, посвідченим 25 червня 2011 р. секретарем Копачинської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області, зареєстрованим в реєстрі за № 26, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель с. Копачинці Городенківського району Івано-Франківської області, усе своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що йому буде належати на день смерті і на що він за законом матиме право заповів ОСОБА_1 .

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 84 роки у с. Копачинці Городенківського району Івано-Франківської області, актовий запис за № 2 від 29 червня 2011 р., про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 29 червня 2011 р. виконкомом Копачинської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області. Внаслідок його смерті відкрилася спадщина.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкоємцями можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини (ч.1 ст.1222 ЦК України). Згідно з ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Частиною 1 ст.1235 ЦК України визначено, що заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

За ст. ст. 1268-1269 Цивільного кодексу України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Прийняття спадщини це: постійне проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини або подання спадкоємцем, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, нотаріусу заяви про прийняття спадщини. Ч.1 ст.1270 згаданого кодексу визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Часом відкриття спадщини є день смерті особи, визначено ч.2 ст.1220 ЦК України.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживав і був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ; за вказаною адресою з ним були зареєстровані та проживали: дружина ОСОБА_11 , син ОСОБА_1 , що стверджується довідкою № 199, виданою 14.08.2023 виконавчим комітетом Чернелицької селищної ради Коломийського району Івано-Франківської області.

Те, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , були подружжям свідчить копія свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 , виданого 28 жовтня 1948 р. Чернелицькою селищною радою Городенківського району Івано-Франківської області, актовий запис за № 123 від 28.10.1948.

Із копії спадкової справи № 672/2011, наданої суду Городенківською державною нотаріальною конторою, вбачається, що заявник ОСОБА_1 , як спадкоємець за заповітом, прийняв спадщину після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та у строк, визначений ч.1 ст.1270 ЦК України, подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини за заповітом (30.11.2011). Копією Витягу № 28885486 про реєстрацію в Спадковому реєстрі, виданого 30.11.2011 Городенківською районною державною нотаріальною конторою, підтверджується, що до Спадкового реєстру внесено реєстраційний запис про реєстрацію спадкової справи № 52081942 (номер у нотаріуса 672), спадкодавець ОСОБА_4 , дата смерті: ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно ч.1 ст.1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов`язкова частка).

Проживаючи постійно разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, ОСОБА_11 , як непрацездатна вдова, яка відповідно до ч.1 ст.1241 ЦК України є спадкоємцем, що має право на обов`язкову частку у спадщині, прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_4 у розмірі половини частки, яка належала б їй у разі спадкування за законом (обов`язкову частку), оскільки не подала нотаріусу заяву про відмову від її одержання, однак до нотаріуса за видачею їй свідоцтва про право на спадщину на частку у спадковому майні не зверталася.

ОСОБА_11 померла ІНФОРМАЦІЯ_7 у віці 88 років у с. Копачинці Городенківського району Івано-Франківської області, актовий запис № 10 від 27 липня 2012 р., що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого 27 липня 2012 р. виконкомом Копачинської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області.

Відповідно до ч.1 ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Згідно з вимогами ч.1 ст.1297 згаданого Кодексу спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Заявник, прийнявши спадщину після смерті ОСОБА_4 , як спадкоємець за заповітом, звернувся до державного нотаріуса Городенківської районної державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно спадкодавця. Йому 05.12.2012 державним нотаріусом видано три свідоцтва про право на спадщину за заповітом, зареєстровані в реєстрі за № 2194, № 2196 та за № 2197, на спадкове майно, яке складається з: житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_3 та належав померлому на підставі свідоцтва про право власності № б/н від 08.05.1990; земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, що розташовані в урочищах «Ділові» та «Городище» с. Копачинці Городенківського району Івано-Франківської області, площами: 0,1275 га, кадастровий номер 2621681301:01:001:0090; 0,1875 га, кадастровий номер 2621681301:01:001:0079, що належали померлому на підставі Державних актів на право власності на земельні ділянки серії ЯИ № 727823 та серії ЯИ № 727812.

Однак, постановою державного нотаріуса Городенківської державної нотаріальної контори про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 1711/02-31 від 25.11.2023 заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_4 на земельну ділянку загальною площею 0,3583 га згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії І-ІФ № 021500, виданого 06 серпня 2002 р. Копачинською сільською радою Городенківського району Івано-Франківської області, з посиланням на те, що вищезазначений документ виданий « ОСОБА_5 », а згідно свідоцтва про смерть померлий значиться як « ОСОБА_4 ».

Копією Державного акту на право приватної власності на землю серії І-ІФ № 021500, виданого 06.08.2002 р. Копачинською сільською радою на підставі рішення сесії Копачинської сільської ради від 29.02.2000, стверджується, що власником земельної ділянки площею 0,3583 га, розташованої на території Копачинської сільської ради, яка передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва є ОСОБА_5 , який проживає в с. Копачинці. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 722.

Ім`я « ОСОБА_12 » (по батькові чол. ОСОБА_13 , по батькові жін. ОСОБА_14 ) є українським чоловічим іменем відповідно до списку імен згідно Вільної енциклопедії.

Згідно словника власних імен людей чоловіче ім`я « ОСОБА_15 (по батькові ОСОБА_16 , ОСОБА_8 )» є формою імені « ОСОБА_12 (по батькові ОСОБА_13 , ОСОБА_14 )».

Суд, враховуючи вищезазначене, ідентичність прізвища та по батькові спадкодавця у Державному акті на право приватної власності на землю серії І-ІФ № 021500, виданого 06.08.2002, та у свідоцтві про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 29.06.2011, приходить до висновку, що вищезгаданий Державний акт на право приватної власності на землю, виданий на ім`я ОСОБА_5 , належать ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, оскільки дозволить йому реалізувати права спадкоємця.

Оскільки іншого порядку встановлення факту належності особі, яка померла, правовстановлюючого документу, окрім судового, не встановлено, приймаючи до уваги вищенаведені докази і обставини справи, відсутність спору про право, суд вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 211, 258, 259, 263-265, 268, 273, 293-294, 315, 319, 352, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник - адвокат Репало Олексій Олександрович, заінтересовані особи: Чернелицька селищна рада Коломийського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення фактів, що мають юридичне значення задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , Державного акту на право приватної власності на землю серії І-ІФ № 021500, виданого Копачинською сільською радою 06.08.2002 на ім`я ОСОБА_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Учасники справи:

- заявник ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 ;

- представник заявника ОСОБА_17 , адреса робочого місця адвоката: вул. Шевченка, 76, с. Княждвір, Коломийський район, Івано-Франківська область;

- заінтересована особа Чернелицька селищна рада Коломийського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: вул. Незалежності, 10А, смт. Чернелиця, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78112;

- заінтересована особа ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 ;

- заінтересована особа ОСОБА_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 .

Повний текст судового рішення складено 21.05.2024.

Суддя: Гайдич Р. М.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119181938
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —342/285/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні