Ухвала
від 27.02.2024 по справі 233/1192/24
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/1192/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2024 року слідчий суддя Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону ОСОБА_3 , про арешт тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12024052380000078 від 24.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України.

В С Т А Н О В И В:

26 лютого 2024 року до слідчого судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області надійшло клопотання прокурора Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону ОСОБА_3 , про арешт тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12024052380000078 від 24.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначив, що слідчим відділенням відділу поліції № 2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області під процесуальним керівництвом Донецької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил перебуває кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024052380000078 від 24.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 121 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 24.02.2024 до ВП №2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області надійшло повідомлення про те, що 24.02.2024 о 00 годині 30 хвилин за адресою: АДРЕСА_1 , під час розпиття спиртних напоїв між військовослужбовцями 9 механізованої роти 3 механізованого батальйону солдатом ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стрільцем-помічником гранатометника 2 механізованого відділення 1 механізованого взводу 9 механізованої роти 3 механізованого батальйону в/ч НОМЕР_1 та солдатом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , стрільцем-санітаром 2 механізованого відділення 1 механізованого взводу 9 механізованої роти 3 механізованого батальйону в/ч НОМЕР_1 відбулась сварка в ході якої солдат ОСОБА_4 наніс ОСОБА_5 ножові поранення у вигляді колотої рани обох стегон, правої лопатки, правобічний гемоторакс.

24.02.2024 року у період часу з 11 годин 45 хвилин по 12 годин 25 хвилин, у встановленому законом порядку було проведено огляд місця події, за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого було оглянуто вищезазначене житлове приміщення, зафіксовано обстановку вчинення даного кримінального правопорушення та вилучено: предмет схожий на ніж (розкладний) зі слідами РБК; зріз тканини зі спального мішку зі слідами РБК; штани (термобілизна) зі слідами РБК; бушлат зі слідами РБК; ганчірка зі слідами РБК.

Усі вищевказані речі вилучені до відділу поліції № 2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області та постановою слідчого визнані речовими доказами по даному кримінальному провадженню.

Згідно з ч.3 ст.170 КПК України, з метою збереження речових доказів арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Зокрема, згідно ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Наразі, наявні всі підстави вважати, що вилучене в ході оглядів майно, є речовими доказами по кримінальному провадженню, тобто є матеріальними об`єктами, які містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а також можуть містити інші відомості, які можуть в подальшому бути доказами під час досудового розслідування та судового розгляду.

Усі вилучені речі в ході огляду 24.02.2024 постановою слідчого визнані речовим доказом по даному кримінальному провадженню.

Відповідно до ч. 7 ст. 237 КПК України при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Частиною 5 статті 171 КПК України передбачено, що клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається, зокрема, з метою збереження речових доказів.

Вилучені в ході огляду місця події від 24.02.2024 в період часу з 11 годин 45 хвилин по 12 годин 25 хвилин: предмет схожий на ніж (розкладний) зі слідами РБК; зріз тканини зі спального мішку зі слідами РБК; штани (термобілизна) зі слідами РБК; бушлат зі слідами РБК; ганчірка зі слідами РБК, необхідні для подальшого проведення повного та всебічного досудового розслідування, оскільки по вказаним предметам необхідно призначати судові експертизи, а в разі не застосування заборони на користування, відчуження або розпорядження вказаним майном призведе до втрати речових доказів.

Арешт вказаного майна, як захід забезпечення кримінального провадження, виправдовує потреби досудового розслідування з метою виконання завдань кримінального провадження, пов`язаних із забезпеченням швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінальних правопорушень, а також використання вказаного майна в якості речового доказу.

В судове засідання прокурор не з`явився, проте надав суду клопотання про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує та просить суд їх задовольнити.

В судове засідання власники вилученого майна ОСОБА_4 та ОСОБА_6 не з`явилися, проте надали суду заяву про розгляд клопотання за їх відсутності, проти задоволення клопотання не заперечували, що відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України не перешкоджає судовому розгляду.

Дослідивши надані до клопотання матеріали, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подане клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Клопотання про арешт майна відповідає вимогам ст.171 КПК України.

Як встановлено у судовому засіданні, слідчим відділом ВП №2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області за процесуального керівництва Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024052380000078 від 24.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України.

Відповідно до ч. 1 3 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Арешт майна допускається з метою забезпечення, зокрема, збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Стаття 98 КПК України містить поняття речового доказу, відповідно до якої речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Як вбачається з ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово може бути вилученим зокрема майно у вигляді речей, документів, тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, пристосовані чи використанні як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Як випливає із змісту ст. 172 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя повинен враховувати правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні, якщо арешт майна накладається з метою забезпечення збереження речових доказів; розумність та спів розмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

Вирішуючи клопотання, слідчий суддя враховує ту обставину, що майно, про накладення арешту на яке просить прокурор, відповідає критеріям речових доказів і може використовуватися як доказ у кримінальному провадженні. Суддя враховує і співрозмірність зазначеного заходу забезпечення завданням кримінального провадження, якими є захист особи від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження.

Як вбачається з постанови слідчого СВ ВП №2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_7 від 24 лютого 2024 року, предмет схожий на ніж (розкладний) зі слідами РБК; зріз тканини зі спального мішку зі слідами РБК; штани (термобілизна) зі слідами РБК; бушлат зі слідами РБК; ганчірка зі слідами РБК, визнані речовими доказами у кримінальному провадженні за № 12024052380000078 від 24.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України, існують обставини, які підтверджують, що незастосування заборони відчужувати, розпоряджатися та/або користуватися вказаним майном призведе до приховування, зникнення, знищення майна, або до настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що прокурором доведено підстави необхідності накладення арешту на тимчасово вилучене майно, а саме: на предмет схожий на ніж (розкладний) зі слідами РБК; зріз тканини зі спального мішку зі слідами РБК; штани (термобілизна) зі слідами РБК; бушлат зі слідами РБК; ганчірка зі слідами РБК, що вилучені в ході огляду місця події 24 лютого 2024 року у період часу з 11 годин 45 хвилин по 12 годин 25 хвилин за адресою: АДРЕСА_1 , та які передані для зберігання до камери схову речових доказів ВП №2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області, оскільки є матеріальними об`єктами, які містять на собі сліди кримінального правопорушення, можуть бути використані як докази факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а також, з метою тимчасового позбавлення можливості особи, у володінні та власності якої перебувають вказані речі відчужувати, розпоряджатися та / або користуватися будь-яким чином таким майном.

Беручі до уваги викладене, враховуючи правову підставу для арешту майна, слідчий суддя вважає, що клопотання прокурора про арешт тимчасово вилученого майна по матеріалам досудового розслідування, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024052380000078 від 24.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 167,170-173 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучене майно в ході огляду місця події 24 лютого 2024 року в період часу з 11 годин 45 хвилин по 12 годин 25 хвилин, за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- предмет схожий на ніж (розкладний) зі слідами РБК;

- зріз тканини зі спального мішку зі слідами РБК;

- штани (термобілизна) зі слідами РБК;

- бушлат зі слідами РБК;

- ганчірка зі слідами РБК,

шляхом позбавлення права відчуження, розпорядження та користування цим майном.

Зобов`язати посадових осіб СВ ВП №2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області здійснювати заходи для збереження вищезазначеного майна.

На ухвалу слідчого судді учасниками процесу може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКостянтинівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117269366
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —233/1192/24

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні