Рішення
від 21.02.2024 по справі 671/2622/23
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 671/2622/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2024 року м. Волочиськ

Волочиський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючої - судді Подіновської Г.В.,

за участю секретаря судового засідання Краснай Л.П.,

прокурора Джур А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Волочиськ в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом керівника Волочиської окружної прокуратури Хмельницької області, поданим в інтересах держави в особі Хмельницької обласної ради, Національної служби здоров`я України до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницька обласна лікарня» Хмельницької обласної ради, про стягнення витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення,

встановив:

22.11.2023 керівник Волочиської окружної прокуратури Стецюк С.І. звернувся до Волочиського районного суду Хмельницької області з позовом в інтересах держави в особі Хмельницької обласноїради,Національної службиздоров`я Українидо ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна стороніпозивача Комунальне некомерційнепідприємство «Хмельницькаобласна лікарня»Хмельницької обласноїради про стягнення витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення.

В обґрунтування позову зазначив, що вироком Городоцького районного суду Хмельницької області від 25.08.2023: ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296, ч. 1 ст. 122, ч. 1 ст. 185 КК України, та призначено покарання на підставі ч. 1 ст. 70 КК України у виді 3 років позбавлення волі. На підставі ст. 75, 104 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням, встановлено 2 роки іспитового строку; ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 296, ч. 1 ст. 122 КК України, та призначено покарання на підставі ч. 1 ст. 70 КК України у виді 3 років позбавлення волі; ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296, ч. 1 ст. 122 КК України, та призначено покарання на підставі ч. 1 ст. 70 КК України у виді 3 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_3 звільнено від відбування покарання з випробуванням, встановлено 2 роки іспитового строку. Ухвалою Хмельницького апеляційного суду від 14.11.2023 вказаний вирок залишено без змін. В результаті вчинення ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 протиправних злочинних дій, потерпілому ОСОБА_4 спричинені тілесні ушкодження середньої тяжкості, у зв`язку з чим потерпілий перебував на лікуванні у відділенні торакальної хірургії КНП «Хмельницька обласна лікарня» Хмельницької обласної ради з 11.12.2020 по 15.12.2020 (04 ліжко-днів). Вартість перебування ОСОБА_4 на лікуванні становить 6721,12 грн., з них надано медичних послуг за рахунок коштів з Державного бюджету України на підставі договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій 6028,04 грн., за рахунок коштів бюджету Хмельницької обласної ради 693,08 грн. В ході досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження цивільний позов про стягнення витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення не подавався, відповідачами кошти добровільно на користь позивачів не відшкодовано. Враховуючи, що між злочинними діями відповідачів та наслідками, наявний безпосередній причинно-наслідковий зв`язок, відповідачі зобов`язані відшкодувати витрати на лікування потерпілого від цього злочину.

В судовому засіданні прокурор Джур А.О. позов підтримала та просила його задовольнити.

Представник Хмельницької обласної ради Присяжний В.В. в судове засідання не з`явився, подав заву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Представник Національної служби здоров`я України в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_3 подали заяви про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги визнали.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи в силу п. 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України, повідомлений належним чином.

Представник КНП «Хмельницька обласна лікарня» Хмельницької обласної ради подав клопотання про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Заслухавши вступне слово прокурора, дослідивши письмові докази у справі, суд прийшов до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

Судом встановлено, що вироком Городоцького районного суду Хмельницької області від 25 серпня 2023 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296, ч. 1 ст. 122, ч. 1 ст. 185 КК України та призначено йому покарання на підставі ч. 1 ст. 70 КК України у виді позбавлення волі строком на 3 роки. На підставі ст. 75, 104 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування призначеного судом покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 2 роки. Покладено на ОСОБА_1 обов`язки, передбачені ч. 1 ст. 76 КК України. Цим же вироком ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 296, ч. 1 ст. 122 КК України та призначено йому покарання на підставі ч. 1 ст. 70 КК України у виді позбавлення волі строком на 3 роки. Цим же вироком ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 296, ч. 1 ст. 122 КК України та призначено йому покарання на підставі ч. 1 ст. 70 КК України у виді позбавлення волі строком на 3 роки. На підставі ст. 75, 104 КК України ОСОБА_3 звільнено від відбування призначеного судом покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 2 роки. Покладено на ОСОБА_3 обов`язки, передбачені ч. 1 ст. 76 КК України (а.с. 12-19).

Ухвалою Хмельницького апеляційного суду від 14.11.2023 вказаний вирок залишено без змін (а.с. 20).

З вироку вбачається, що внаслідок вчинення ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 злочинних дій, потерпілому ОСОБА_4 були спричинені тілесні ушкодження середньої тяжкості.

З приводу отриманих тілесних ушкоджень потерпілий ОСОБА_4 знаходився на лікуванні у відділенні торакальної хірургії КНП «Хмельницької обласної лікарні» Хмельницької обласної ради з 11.12.2020 по 15.12.2020. Загальна кількість ліжко-днів 4. Витрати лікарні склали 6721,12 грн., з них: за рахунок коштів Державного бюджету 6028,04 грн., за рахунок коштів обласного бюджету 693,08 грн. Фінансування закладу здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету на підставі договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, та обласного бюджету на підставі рішення сесії обласної ради.

Вказане підтверджується листом КНП «Хмельницька обласна лікарня» Хмельницької обласної ради вих. № 01-07/1567 від 18.10.2023, довідкою № 09 від 20.01.2021 витрат закладу на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння (а.с. 8-9, 11).

Під час розгляду даного кримінального провадження цивільний позов про стягнення витрат на користь закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого ОСОБА_4 , до відповідачів не пред`являвся.

Відповідно до ч. 1 ст. 1206 ЦК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Згідно ч. 3 ст. 1206 ЦК України якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, спільній власності територіальних громад, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету, за рахунок якого таке лікування фінансувалося. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, який за відповідні надані медичні послуги отримує кошти згідно з договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, такі кошти зараховуються до Державного бюджету України.

Відповідно до пункту 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 07.07.1995 № 11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат», питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з «Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебуває на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка-розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого.

Відповідно до пунктів 3, 4 «Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.1993 № 545, визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора.

У разі коли при ухваленні вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб. У такому ж порядку відшкодовуються витрати на стаціонарне лікування особи, яка постраждала від злочину, в разі закриття кримінального провадження за нереабілітуючими обставинами.

Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Згідно пункту 1 Положення про Національну службу здоров`я України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1101 (далі Положення), Національна служба здоров`я України (НСЗУ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра охорони здоров`я, який реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Відповідно до підпункту 1 пункту 3, підпункту 3 пункту 5 Положення, основними завданнями НСЗУ є реалізація державної політики у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (програма медичних гарантій). НСЗУ з метою організації своєї діяльності забезпечує ефективне і цільове використання бюджетних коштів.

Механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення» визначено Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 № 1086 (далі Порядок).

Відповідно до пункту 3 Порядку, розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Національна служба здоров`я України.

Отже, відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 внаслідок вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296, ч. 2 ст. 296, ч. 1 ст. 122 КК України, завдали потерпілому ОСОБА_4 шкоду його здоров`ю, внаслідок чого потерпілий перебував на лікуванні у КНП «Хмельницька обласна лікарня» Хмельницької обласної ради, у зв`язку з чим заклад охорони здоров`я, який фінансується за рахунок коштів Державного бюджету та обласного бюджету, поніс витрати на суму 6721,12 грн., з яких: 6028,04 грн. - за рахунок коштів Державного бюджету, 693,08 грн. - за рахунок коштів обласного бюджету.

Враховуючи, що між витратами, які поніс заклад охорони здоров`я та діяннями відповідачів є причинний зв`язок, зазначені кошти мають бути стягнуті з відповідачів солідарно на користь Національної служби здоров`я України, яка є розпорядником коштів Державного бюджету та Хмельницької обласної ради, яка є розпорядником коштів обласного бюджету, а тому позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Щодо розподілу судових витрат між сторонами.

Прокурор при зверненні до суду з позовом був звільнений від сплати судового збору на підставі п. 6 ч. 1 ст. Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Таким чином, з відповідачів на користь держави підлягає стягненню судовий збір в сумі 1073,60 грн., по 357,86 грн. з кожного.

Разом з тим, за змістом ч. 1 ст. 142 ЦПК України, у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

За таких обставин, враховуючи, що відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_3 позов визнали до початку розгляду справи по суті, з них необхідно стягнути 50 % судового збору, а саме по 178,93 грн. з кожного (357,86 : 2), а з відповідача ОСОБА_2 підлягає стягненню судовий збір в сумі 357,86 грн.

Керуючись ст.ст. 4, 76-81, 89, 141-142, 206, 259, 263-265, 268, 273, 354-355 ЦПК України, ст. 1206 ЦК України, суд,

ухвалив:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь Національної служби здоров`я України витрати на лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 6028 гривень 04 копійок, які перерахувати за реквізитами: р/р UA558999980313090115000022775, ГУК у Хмел.обл/Хмельниц. мтг/24060300, код отримувача (ЄДРПОУ) 37971775, банк одержувача: Казначейство України (ел.адм.подат.).

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь Хмельницької обласної ради витрати на лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 693 гривні 08 копійок, які перерахувати за реквізитами: р/р UA6789999980314020544000022001, ГУК у Хмел.обл/Хмельниц. мтг/24060300, код отримувача (ЄДРПОУ) 37971775, банк одержувача: Казначейство України (ел.адм.подат.).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 178 гривень 93 копійки.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір в сумі 178 гривень 93 копійки.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 357 гривень 86 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Відомості про учасників справи: керівник Волочиської окружної прокуратури Хмельницької області, місцезнаходження: 31200, Хмельницька область, Хмельницький район, м. Волочиськ, вул. Слави, 8;

позивач 1: Хмельницька обласна рада, код в ЄДРПОУ 00022651, місцезнаходження: 29005, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 2;

позивач 2: Національна служба здоров`я України, код в ЄДРПОУ 42032422, місцезнаходження: 04073, м. Київ, просп. Степана Бандери, 19;

відповідач 1: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ;

відповідач 2: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ;

відповідач 3: ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ;

третя особа: комунальне некомерційне підприємство «Хмельницька обласна лікарня» Хмельницької обласної ради, код в ЄДРПОУ 02004717, місцезнаходження: 29000, м. Хмельницький, вул. Пілотська, 1.

Повне рішення складено 26 лютого 2024 року.

Суддя: Г.В. Подіновська

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117272230
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —671/2622/23

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Подіновська Г. В.

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Подіновська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні