Ухвала
від 28.02.2024 по справі 386/180/24
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/180/24

Провадження № 2-о/386/16/24

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

28 лютого 2024 року смт. Голованівськ

Суддя Голованівського районного суду Кіровоградської області

Гут Ю. О.

розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Голованівська селищна рада Кіровоградської області, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуна,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся досуду іззаявою провизнання фізичноїособи недієздатною,встановлення опіки іпризначення опікуна,шляхом направленнязаяви засобами поштовогозв`язку,яка надійшладо суду13.02.2024, вякій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Межирічка Голованівського району Кіровоградської області недієздатним; призначити його опікуном над ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 14.02.2024 заяву залишено без руху.

27.02.2024 заявник усунув вказані в ухвалі суду недоліки та надав суду клопотання про витребування доказів, в якому просить витребувати з КНП «Голованівська центральна районна лікарня» Голованівської селищної ради медичну картку, історію хвороби і амбулаторну картку ОСОБА_2 .

Після усунення недоліків, заява відповідає вимогам ст.ст. 175-177, 297 ЦПК України.

Підстав для залишення заяви без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі не вбачається.

Справа підсудна Голованівському районному суду Кіровоградської області на підставі ст. 295 ЦПК України, оскільки заяву подано за місцем проживання особи, відносно якої ставиться вимога про визнання її недієздатною.

Враховуючи вимоги ст. 294 ЦПК України, згідно яких справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду, а тому в даній справі має бути призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Розглянувши клопотання заявника про витребування доказів, суддя приходить до висновку про його задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.84ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

За нормами ч. 2 ст. 83 ЦПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Суд вважає, що обставини, для підтвердження яких потрібні докази, що підлягають витребуванню - зокрема через неможливість отримання інформації іншим шляхом ніж в судовій процедурі, є необхідними для перевірки доводів представника позивача про те, чи укладався відповідачем договір оренди землі та отримання ним орендної плати та повідомляв позивачу недостовірну інформацію укладались зазначені договори та необхідність проведення судово-почеркознавчої експертизи, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Клопотання представником позивача подано у строк, встановлений ч. 2 ст. 83 ЦПК України, тобто разом з подачею позовної заяви.

Витребувати у Комунального некомерційного підприємства «Голованівська центральна районна лікарня» Голованівської селищної ради медичну картку, історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 .

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 19, 83, 84, 187, 293, 315-316 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти справудо розгляду та відкрити провадження в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Голованівська селищна рада Кіровоградської області, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуна.

Визначити розглядсправи заправилами окремогопровадження здодержанням загальнихправил,за виняткомположень щодозмагальності тамеж судовогорозгляду тапризначити справудо судовогорозгляду посуті увідкритому судовомузасіданні на 02 квітня 2024 року на 15 годин 00 хвилин в залі судових засідань Голованівського районного суду Кіровоградської області за адресою: смт. Голованівськ Кіровоградської області, вул. Соборна, 18, поштовий індекс 26500; веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: https://court.gov.ua/sud1104/.

З урахуванням вимог ч. 2 ст. 34, ч. 4 ст. 293 ЦПК України, визначити двохприсяжних для розгляду даної справи в порядку ст. 14 цього Кодексу.

Витребувати у Комунального некомерційного підприємства «Голованівська центральна районна лікарня» Голованівської селищної ради (код ЄДРПОУ 01995137, Кіровоградська обл., смт. Голованівськ, вул. Незалежності, 2) медичну картку, історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканця АДРЕСА_1 .

Роз`яснити особам у яких витребовуються докази, що у разі, якщо вони не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, вони зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали (ч. 7 ст. 84 ЦПК України).

Відповідно до частин 8, 9 ст. 84 ЦПК України,у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу,передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов?язку подати витребувані судом докази.

Витребувані документинаправити доГолованівського районногосуду Кіровоградськоїобласті заадресою:Кіровоградська областьВстановити заінтересованій особі строк для подання пояснення на заяву тривалістю п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 1 ст. 212 ЦПК України, роз`яснити учасникам справи, що вони мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду у зв`язку з наявністю у Голованівському районному суді Кіровоградської області відповідної технічної можливості.

Місце проживання заявника ОСОБА_1 : АДРЕСА_2 .

Місцезнаходження заінтересованої особи (як орган опіки та піклування) виконавчого комітету Голованівської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області: смт.Голованівськ Кіровоградської області, вул.Соборна, 48, поштовий індекс 26500.

Копії ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи. Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі заінтересованій особі надіслати копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена лише в частині недотримання правил підсудності в апеляційному порядку шляхом подачі протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду апеляційної скарги. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Гут Ю. О.

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117296316
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —386/180/24

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні