Ухвала
від 28.02.2024 по справі 910/1326/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaУХВАЛА

м. Київ

28.02.2024Справа № 910/1326/24Суддя Господарського суду міста Києва Павленко Є.В., розглянувши матеріали справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БГС Рейл" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бахадир Аслан Демір Челік Ітхалат Іхраджат Санаї Ве Тіджарет" (Bahadir Aslan Demir Celik Ithalat Ihracat Sanayi Ve Ticaret Limited Sirketi) про стягнення 327 562,88 грн,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2024 року Товариство з обмеженою відповідальністю "БГС Рейл" (далі - Товариство) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Бахадир Аслан Демір Челік Ітхалат Іхраджат Санаї Ве Тіджарет" (Bahadir Aslan Demir Celik Ithalat Ihracat Sanayi Ve Ticaret Limited Sirketi) (далі - Компанія) заборгованості за контрактом від 26 липня 2023 року № 2607/23/ВА у розмірі 327 562,88 грн, з яких: 311 964,45 грн - основна заборгованість, 15 598,43 грн - пеня.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 7 лютого 2024 року вищенаведену позовну заяву Товариства прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 910/1326/24, вирішено здійснювати її розгляд за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 5 вересня 2024 року. Цією ухвалою провадження в справі було зупинено, у зв`язку із направленням до Міністерства юстиції України документів для їх направлення через дипломатичні канали Міністерству юстиції Республіки Туреччина та вручення Компанії.

Також зазначеною ухвалою встановлено позивачу строк для подання до суду в трьох примірниках нотаріально завірених у визначеному законом порядку перекладів на турецьку мову вищевказаного судового рішення, ухвали суду, позовної заяви разом з доданими до неї документами, а також запиту про правову допомогу, - до 29 лютого 2024 року.

27 лютого 2024 року через підсистему "Електронний суд" від позивача надійшло клопотання від цієї ж дати про надання додаткового строку на виконання ухвали суду від 7 лютого 2024 року. Вказане клопотання обґрунтоване тим, що позивачу необхідний додатковий час для здійснення перекладу всіх документів, визначених в ухвалі суду про відкриття провадження у справі, з огляду на їх великий об`єм.

Відповідно до статті 230 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

З огляду на вищезазначене, суд дійшов висновку про необхідність поновлення провадження у справі для вирішення вищевказаного клопотання Товариства.

Відповідно до частини 1 статті 113 ГПК України строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

Суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства (стаття 114 ГПК України).

За приписами статті 118 ГПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Слід зазначити, що приписи чинного процесуального законодавства не визначають строк, який має бути встановлений зацікавленому учаснику справи для подання до суду належними чином (нотаріально) засвідчених документів для їх подальшого вручення іноземній особі у встановленому законом порядку, а тому в кожному конкретному випадку, виходячи з обставин конкретної справи, суд самостійно встановлює такі строки.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Суд звертає увагу позивача на те, що за змістом статті 119 ГПК України встановлений судом строк на подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, підлягає продовженню судом, який встановив такий строк, і заява про його продовження може бути подана особою лише до закінчення такого строку.

Отже, за змістом цієї норми встановлений судом строк підлягає продовженню. Встановлення додаткового строку для вчинення даної процесуальної дії чинним законодавством не передбачено.

У зв`язку з цим клопотання позивача про встановлення додаткового строку на подання відповідних документів на виконання ухвали суду від 7 лютого 2024 року не відповідає приписам чинного законодавства, а відтак задоволенню не підлягає.

Разом із цим, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, забезпечення рівності прав та обов`язків усіх учасників процесу, дотримання принципів диспозитивності та пропорційності, закріплених положеннями статей 7, 13, 14, 15 ГПК України, суд, керуючись приписами частини 2 статті 119 ГПК України, дійшов висновку про необхідність продовження за власною ініціативою позивачу строку на подачу трьох примірників нотаріально завірених у встановленому законом порядку перекладів на турецьку мову: позовної заяви разом з доданими до неї документами, запиту про правову допомогу та ухвали господарського суду міста Києва від 7 лютого 2024 року, - до 14 березня 2024 року включно.

Вказаний строк відповідає вимогам розумності та є достатнім для вчинення позивачем визначених ухвалою суду від 7 лютого 2024 року процесуальних дій та встановлений судом з урахуванням помірного об`єму документів, переклад яких необхідно здійснити, вчинення відповідних нотаріальних дій, а також забезпечення відповідачу достатнього строку для підготовки та подання відзиву на позовну заяву.

Ухвалою суду від 7 лютого 2024 року було визначено, що для належного повідомлення відповідача у даній справі необхідно звернутися до Міністерства юстиції України для направлення Міністерству юстиції Республіки Туреччина запиту для вручення документів відповідачу (нотаріально засвідченої копії позовної заяви з додатками та нотаріально засвідченої копії ухвали Господарського суду міста Києва про відкриття провадження у даній справі).

Пунктом 4 частини 1 статті 228 ГПК України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 229 ГПК України встановлено, що провадження у справі зупиняється до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

З огляду на вищевикладені обставини, враховуючи необхідність направлення судових та позасудових документів для вручення за кордоном для належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для зупинення провадження у справі № 910/1326/24.

Керуючись статтями 119, 228, 229, 230, 233-234 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Провадження у справі № 910/1326/24 поновити.

У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "БГС Рейл" від 27 лютого 2024 року про надання додаткового строку подання нотаріально завірених перекладів документів, визначених ухвалою Господарського суду міста Києва від 7 лютого 2024 року відмовити.

Продовжити Товариству з обмеженою відповідальністю "БГС Рейл" строк, встановлений пунктом 6 резолютивної частини ухвали Господарського суду міста Києва від 7 лютого 2024 року в справі №910/1326/24 до 14 березня 2024 року включно.

Провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 254-257 ГПК України.

Дата підписання: 28 лютого 2024 року.

Суддя Є.В. Павленко

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117306254
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 327 562,88 грн

Судовий реєстр по справі —910/1326/24

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні