Ухвала
від 28.02.2024 по справі 922/598/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"28" лютого 2024 р. м ХарківСправа № 922/598/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Погорелової О.В

розглянувши матеріали

позовної заявиАкціонерного товариства "Укрпошта", м. Київ до Товариства з обмеженою відповідальністю "Техглобал Кіргіз", м. Харків про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Акціонерне товариство "Укрпошта", звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Техглобал Кіргіз", відповідач, в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь 322,76 грн. відшкодування витрат на утримання майна, 67 715,56 грн. штрафу за дострокове розірвання договору, 6,08 грн. пені та 111,84 грн. три проценти річних. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди нерухомого майна №39 від 25.01.2023. Витрати по оплаті судового збору позивач просить суд покласти на відповідача.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, з огляду на наступне.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасниками справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Комплексний аналіз вищевказаних норм процесуального права свідчить про те, що ч. 1 ст. 172 ГПК України встановлено обов`язок позивача до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення з метою забезпечення їх права ознайомитись з такою позовною заявою та всіма додатками, яка додані позивачем до даної заяви по суті справи.

Положеннями статей 89, 93 ЦК України передбачено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи та здійснення управління і обліку. Відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом вносяться до єдиного державного реєстру.

Як встановлено судом, позивачем до позовної заяви додані докази направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками за адресою: 61057, м. Харків, вул. Пушкіна, 2А.

Разом з тим, відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням відповідача є - 61057, м. Харків, вул. Пушкінська, 2А.

Таким чином, позивачем не надано належних доказів надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів відповідачу, у відповідності до ст. ст. 164, 172 ГПК України.

Крім того, згідно п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Як зазначалося вище, позивач просить суд стягнути з відповідача 322,76 грн. відшкодування витрат на утримання майна, 67 715,56 грн. штраф за дострокове розірвання договору, 6,08 грн. пені та 111,84 грн. три проценти річних, що загалом становить 68 156,24 грн., тоді як позивачем сума позову визначена як 68 038,32 грн.

Крім того, позивачем до суду не подано розрахунку суми позову, а наданий лише розрахунок суми претензії до договору.

Відповідно до пунктів 1, 2 статті 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

Залишення позовної заяви без руху - це тимчасовий захід, який застосовується судом з метою усунення позивачем недоліків позовної заяви та дотримання порядку її подання, визначеного Господарським процесуальним кодексом України.

За вказаних обставин та підстав позовна заява підлягає залишенню без руху, із встановленням позивачу строку для усунення недоліків, про які вказано у цій ухвалі.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до частини 3 статі 174 ГПК України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

На підставі викладеного, керуючись статтями 162, 164, 172, 174, 232-236 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Акціонерного товариства "Укрпошта" залишити без руху.

Встановити позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви - сім днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду:

- доказів направлення позовної заяви з додатками відповідачу за належною адресою;

- розрахунку ціни позову із зазначенням усіх його складових та визначенням загального розміру суми, заявленої до стягнення;

- розрахунку сум, що заявлені до стягнення (заборгованість, пеня, штраф, проценти річних) з повною розшифровкою такого розрахунку.

Роз`яснити позивачу що в разі усунення недоліків у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала підписана 28 лютого 2024 року.

СуддяО.В. Погорелова

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117306904
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —922/598/24

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні